Annonce
Kultur

Eske Kaths abstrakte landskaber sætter tanker i gang

Eske Kath betragter sig selv som landskabsmaler med emner og motiver, som hører til i en global verden med klimaudfordringer og andre tunge emner. Foto: Flemming Krogh
Menneskets kamp mod eller med naturen er på spil hos Charlotte Fogh, som har inviteret Eske Kath indenfor til en ny soloudstilling.

AARHUS: Glemt alt om en kronhjort ved en skovsø eller den idylliske strækning ved stranden syd for Aarhus med skvulpende bølger og bøgeskoven i baggrunden.

Billedkunstner Eske Kath er fascineret af naturen og er ikke bleg for at kalde sig landskabsmaler. Men han tackler opgaven ganske anderledes end de traditionelle landskabsmalere, som drog ud til smukke steder i naturen med staffeli, pensel og malerpalet.

Hvor landskabsmalerne engang skabte en idylliseret og romantisk forestilling om naturen i Danmark, er Eske Kaths ærinde ganske anderledes.

Der er noget på spil i de ofte dramatiske malerier, som Eske Kath har hængt op i den nye udstilling hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus. Klimadebatten og klodens tilstand påvirker kunstneren, der er bosat og har atelier i Søborg på Sjælland.

- Den lange tørke, vi var ramt af i 2018, gjorde et stort indtryk på mig. Planterne i min have visnede, og græsplænen mistede sin grønne farve. Det satte tanker i gang. Nu forsøger jeg at inddrage menneskets forhold til naturen i mine nye billeder, forklarer Eske Kath, som fik stor opmærksomhed, da han sammen med ni andre anerkendte kunstnere blev udvalgt af kronprinseparret til at udsmykke ét af lofterne i det nyrenoverede palæ på Amalienborg, som blev vist frem for offentligheden i 2010.

Annonce

Eske Kath udstiller hos Charlotte Fogh

Fernisering lørdag 11. januar klokken 14.00-16.00

Charlotte Fogh Gallery, Mejlgade 44 A, 8000 Aarhus C

Åbningstider: Onsdag, torsdag og fredag: 12.00-17.00, lørdag: 11.00-15.00

Udstillingen vises til og med 15. februar.

Globale landskaber

Den nye serie med landsskabsbilleder er overvejende abstrakt i sit udtryk. En varm, lysende sol står i stærk kontrast til de ofte mørke baggrunde, hvor man skimter bjergtoppe med sne eller grene uden blade. Her er udflydende landskaber uden horisontlinjer og faste fikspunkter.

- Klimakrisen er global. På den måde er diskussionen om naturen og klodens fremtid svær at håndtere. På en måde er det meget abstrakt, som passer til det udtryk, som mine malerier har, forklarer den lyshårede maler, der er iført sort tøj, med et par lyserøde sko, som det eneste lyspunkt.

Brandene i Australien fylder alverdens medier og gør indtryk. Ikke mindst på Eske Kath.

- Fremtiden er usikker. Vi ved ikke, hvilket omfang de voldsomme brande får. Men selvom det foregår langt væk, vil det formentlig få indflydelse på vores klima. Det må vi forholde os til, lyder det med ægte overbevisning fra Eske Kath, som henter motiver fra sin egen hukommelse.

Bagsiden af en solnedgang

Ofte opstår motiverne med indtryk fra steder, han har besøgt igennem sit liv. I en periode boede han i Los Angeles, hvor han jævnligt tog sin familie på aftentur til et højdedrag ved et observatorium.

- Vi oplevede den mest fantastiske solnedgang over Los Angeles. Lyset var noget ganske særligt. Men det skyldtes især den smog, som indhyllede byen. På den måde rummede naturoplevelsen en bagside, fortæller Eske Kath.

To skulpturer, der forestiller parasoller, indgår også i udstillingen. "Open Shelters" kalder kunstneren de to skulpturer, hvor man på en symbolsk måde kan søge skygge for de kraftige solstråler, der dominerer flere af malerierne.

"Landskab" er titlen på den nye udstilling hos Charlotte Fogh, som har indbudt Eske Kath - en af de faste kunstnere i galleriet - til en ny soloudstilling. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];