x
Annonce
Kultur

Eske Kaths abstrakte landskaber sætter tanker i gang

Eske Kath betragter sig selv som landskabsmaler med emner og motiver, som hører til i en global verden med klimaudfordringer og andre tunge emner. Foto: Flemming Krogh
Menneskets kamp mod eller med naturen er på spil hos Charlotte Fogh, som har inviteret Eske Kath indenfor til en ny soloudstilling.

AARHUS: Glemt alt om en kronhjort ved en skovsø eller den idylliske strækning ved stranden syd for Aarhus med skvulpende bølger og bøgeskoven i baggrunden.

Billedkunstner Eske Kath er fascineret af naturen og er ikke bleg for at kalde sig landskabsmaler. Men han tackler opgaven ganske anderledes end de traditionelle landskabsmalere, som drog ud til smukke steder i naturen med staffeli, pensel og malerpalet.

Hvor landskabsmalerne engang skabte en idylliseret og romantisk forestilling om naturen i Danmark, er Eske Kaths ærinde ganske anderledes.

Der er noget på spil i de ofte dramatiske malerier, som Eske Kath har hængt op i den nye udstilling hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus. Klimadebatten og klodens tilstand påvirker kunstneren, der er bosat og har atelier i Søborg på Sjælland.

- Den lange tørke, vi var ramt af i 2018, gjorde et stort indtryk på mig. Planterne i min have visnede, og græsplænen mistede sin grønne farve. Det satte tanker i gang. Nu forsøger jeg at inddrage menneskets forhold til naturen i mine nye billeder, forklarer Eske Kath, som fik stor opmærksomhed, da han sammen med ni andre anerkendte kunstnere blev udvalgt af kronprinseparret til at udsmykke ét af lofterne i det nyrenoverede palæ på Amalienborg, som blev vist frem for offentligheden i 2010.

Annonce

Eske Kath udstiller hos Charlotte Fogh

Fernisering lørdag 11. januar klokken 14.00-16.00

Charlotte Fogh Gallery, Mejlgade 44 A, 8000 Aarhus C

Åbningstider: Onsdag, torsdag og fredag: 12.00-17.00, lørdag: 11.00-15.00

Udstillingen vises til og med 15. februar.

Globale landskaber

Den nye serie med landsskabsbilleder er overvejende abstrakt i sit udtryk. En varm, lysende sol står i stærk kontrast til de ofte mørke baggrunde, hvor man skimter bjergtoppe med sne eller grene uden blade. Her er udflydende landskaber uden horisontlinjer og faste fikspunkter.

- Klimakrisen er global. På den måde er diskussionen om naturen og klodens fremtid svær at håndtere. På en måde er det meget abstrakt, som passer til det udtryk, som mine malerier har, forklarer den lyshårede maler, der er iført sort tøj, med et par lyserøde sko, som det eneste lyspunkt.

Brandene i Australien fylder alverdens medier og gør indtryk. Ikke mindst på Eske Kath.

- Fremtiden er usikker. Vi ved ikke, hvilket omfang de voldsomme brande får. Men selvom det foregår langt væk, vil det formentlig få indflydelse på vores klima. Det må vi forholde os til, lyder det med ægte overbevisning fra Eske Kath, som henter motiver fra sin egen hukommelse.

Bagsiden af en solnedgang

Ofte opstår motiverne med indtryk fra steder, han har besøgt igennem sit liv. I en periode boede han i Los Angeles, hvor han jævnligt tog sin familie på aftentur til et højdedrag ved et observatorium.

- Vi oplevede den mest fantastiske solnedgang over Los Angeles. Lyset var noget ganske særligt. Men det skyldtes især den smog, som indhyllede byen. På den måde rummede naturoplevelsen en bagside, fortæller Eske Kath.

To skulpturer, der forestiller parasoller, indgår også i udstillingen. "Open Shelters" kalder kunstneren de to skulpturer, hvor man på en symbolsk måde kan søge skygge for de kraftige solstråler, der dominerer flere af malerierne.

"Landskab" er titlen på den nye udstilling hos Charlotte Fogh, som har indbudt Eske Kath - en af de faste kunstnere i galleriet - til en ny soloudstilling. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Støtteaktion eskalerer: Kæmpebeløb fordoblet på et døgn

Annonce