Annonce
Aarhus

Eske Touborg på spil igen: Nyt gavlmaleri på Strøget

En stor djælverokke lyser nu op på Strøget overfor Salling. Den er malet af Eske Touborg, der også står bag adskillige andre gavlmalerier i byen. Foto: Axel Schütt
Eske Touborg har haft placeringen til sit nye gavlmaleri i tankerne de sidste seks år, men det er først nu, at den store kæmperokke har set dagens lys.

AARHUS: En kedelig, grå gavl på Strøget har nu fået selskab af en kæmpe djævlerokke. Bag det store gavlmaleri står 23-årige Eske Touborg, der læser til kaospilot i Filmbyen.

- Jeg har de sidste seks år kigget op den mur hver gang jeg er gået op af Strøget, fordi den er så oplagt at male på, siger han.

Med sin placering midt på Strøget - ovenpå Elgiganten og overfor Salling Roof Top - er det sted, som rigtig mange kommer forbi hver dag.

- Jeg vil gerne give noget til de folk, som går her hver dag. Det skulle derfor gerne være et motiv, som ikke var så oplagt, og som kunne stikke lidt ud fra sine omgivelser, fortæller Eske Touborg.

I sin fritid dykker han meget, og mange af hans motiver er derfor opstået med afsæt i hvad der findes under verden. Således også denne gang, hvor gavlen er blevet udsmykket med en kæmperokke.

- Det er et helt fantastisk dyr at se i levende live, og så synes jeg at motivet passede godt til muren, siger han.

Annonce

Fascineret af havets dyr

Gavlmaleriet har taget tre dage med 12 til 14 timers arbejde hver dag at lave. De første dage fik Eske Touborg assistance fra to venner fra studiet.

- Det svære er dog ikke de dage, som det tager at male sådan et stort maleri, men alt det arbejde, der lægger bag processen. Der er mange tilladelser der skal hentes ind - og helt ned til noget så lavpraktisk til tilladelse til at sætte et stillads op på gågaden, siger Eske Touborg.

Arbejdet er dog det hele værd, når han ser det færdige resultat bagefter.

- For mig handler det i høj grad om at være med til at skabe den by og det rum man lever i. Det er vigtigt for mig at bo et sted, hvor der sker noget på den kulturelle front - og det kan jeg bidrage til med mine gavlmalerier, siger Eske Touborg.

Han er også ophavsmand til den store hammerhaj på Frederiksbjerg, det store vægmaleri ved cykel- og gangtunnelen under Ringgaden og en hvidhaj ved Vestergade.

- Livet under havet fascinerer mig. Motiverne under havoverfladen er utallige, og derfor vælger jeg motiver som hvidhaj, hammerhaj og havskildpadder, har den 22-årige kunstner tidligere fortalt til avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce