Annonce
Aarhus

Ét år, 22.393 cigaretskod: Nu bliver de til et kunstværk

80 procent af de stykker affald, som Thomas Høj Sørensen fjerner i løbet af en arbejdsdag, er cigaretskod. Det problem har inspireret ham til at skabe et kunstværk af de mange indsamlede skod. Foto: Kristian Sæderup/Scanpix
I løbet af et enkelt år har Thomas Høj Sørensen indsamlet de mange tusind skod på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien. Nu bliver de udstillet som et tankevækkende kunstværk.

AARHUS: Thomas Høj Sørensen, der er teknisk servicemedarbejder i Kultur og Borgerservice, har på bare ét år indsamlet 22.393 cigaretskod på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien.

Det svarer til 430 bortkastede skod om ugen.

- I slutningen af 2017 var jeg ved at samle skod op. En forbipasserende mand sagde til mig, at jeg ikke behøvede at være så grundig, hvorefter han smed et cigaretskod for fødderne af mig. Det provokerede mig så meget, at jeg blev nødt til at gøre noget. Det endte med, at jeg gemte alle skod fra 2018, som så blev til et kunstværk, fortæller Thomas Høj Sørensen i en pressemeddelelse.

Thomas Høj Sørensen har tørret skoddene i sit udhus og samlet dem til et kunstværk i form af en kæmpe 'smøg', som nu udstilles på Frederiksbjerg Idrætscenter.

Han vurderer, at cigaretskod gør 80 procent af de stykker affald, han fjerner i løbet af en arbejdsdag, og kunstværket skal skabe opmærksomhed om problemets omfang.

22.393 cigaretskod indsamlet på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien er blevet til et kunstværk, der skal mane til eftertanke. De mange skod er indsamlet på bare ét år. Foto: Aarhus Kommune

Det er svineri

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (Rad.V.) er forarget over antallet af cigaretskod ved de to institutioner.

- Det er noget svineri. Det er hensynsløst af de rygere, der bare smider deres skod. At det så også sker lige udenfor Badeanstalten Spanien og Frederiksbjerg Idrætscenter, hvor der kommer mange børn og unge, gør det endnu værre. Jeg håber, at udstillingen af de indsamlede skod kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kaster deres skod fra sig på et offentligt sted, siger rådmanden, der er begejstret for Thomas Høj Sørensens engagement.

- Det er enormt vigtigt at sætte fokus på problemet. Cigaretskod er det mest almindelige stykke affald i verdenshavene. Når folk kaster deres skod fra sig her i byen, er der stor risiko for, at skoddene ender i Aarhus Bugt, siger Rabih Azad-Ahmad i pressemeddelelsen.

Ifølge organisationen Hold Danmark Rent havner godt otte millioner cigaretskod på gaden og i den danske natur hver dag. Det tager mellem fem og ti år, før et skod er blevet nedbrudt i naturen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce