Annonce
Aarhus

Ét år, 22.393 cigaretskod: Nu bliver de til et kunstværk

80 procent af de stykker affald, som Thomas Høj Sørensen fjerner i løbet af en arbejdsdag, er cigaretskod. Det problem har inspireret ham til at skabe et kunstværk af de mange indsamlede skod. Foto: Kristian Sæderup/Scanpix
I løbet af et enkelt år har Thomas Høj Sørensen indsamlet de mange tusind skod på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien. Nu bliver de udstillet som et tankevækkende kunstværk.

AARHUS: Thomas Høj Sørensen, der er teknisk servicemedarbejder i Kultur og Borgerservice, har på bare ét år indsamlet 22.393 cigaretskod på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien.

Det svarer til 430 bortkastede skod om ugen.

- I slutningen af 2017 var jeg ved at samle skod op. En forbipasserende mand sagde til mig, at jeg ikke behøvede at være så grundig, hvorefter han smed et cigaretskod for fødderne af mig. Det provokerede mig så meget, at jeg blev nødt til at gøre noget. Det endte med, at jeg gemte alle skod fra 2018, som så blev til et kunstværk, fortæller Thomas Høj Sørensen i en pressemeddelelse.

Thomas Høj Sørensen har tørret skoddene i sit udhus og samlet dem til et kunstværk i form af en kæmpe 'smøg', som nu udstilles på Frederiksbjerg Idrætscenter.

Han vurderer, at cigaretskod gør 80 procent af de stykker affald, han fjerner i løbet af en arbejdsdag, og kunstværket skal skabe opmærksomhed om problemets omfang.

Annonce
22.393 cigaretskod indsamlet på udendørsarealerne ved Frederiksbjerg Idrætscenter og Badeanstalten Spanien er blevet til et kunstværk, der skal mane til eftertanke. De mange skod er indsamlet på bare ét år. Foto: Aarhus Kommune

Det er svineri

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (Rad.V.) er forarget over antallet af cigaretskod ved de to institutioner.

- Det er noget svineri. Det er hensynsløst af de rygere, der bare smider deres skod. At det så også sker lige udenfor Badeanstalten Spanien og Frederiksbjerg Idrætscenter, hvor der kommer mange børn og unge, gør det endnu værre. Jeg håber, at udstillingen af de indsamlede skod kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kaster deres skod fra sig på et offentligt sted, siger rådmanden, der er begejstret for Thomas Høj Sørensens engagement.

- Det er enormt vigtigt at sætte fokus på problemet. Cigaretskod er det mest almindelige stykke affald i verdenshavene. Når folk kaster deres skod fra sig her i byen, er der stor risiko for, at skoddene ender i Aarhus Bugt, siger Rabih Azad-Ahmad i pressemeddelelsen.

Ifølge organisationen Hold Danmark Rent havner godt otte millioner cigaretskod på gaden og i den danske natur hver dag. Det tager mellem fem og ti år, før et skod er blevet nedbrudt i naturen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce