Annonce
Mærk Aarhus

Et ægte håndværk

Foto: Mærk Aarhus
Duften … Den gør noget ved én, og allerede når man er på vej ind i den lille butik, der bærer navnet Birkmond, med adressen Graven 23, rammes man af den. Duften af læder. Det bæredygtige materiale, som er blevet en levevej for designer og indehaver Manja Leedsøe

Overalt i dette fine lille lokale i Graven fanger øjet detaljer, alt imens lugtesansen bliver forkælet til den helt store medalje. Flere sanser kommer i spil, og følesansen indbydes. Hos Birkmond forkæler du alle de sanser, som ikke kan forkæles online. På væggen over de mange lækre tasker står navnet på butikken Birkmond. Hvert bogstav er skåret i træ. Naturligvis, fristes man til at sige. Natur og bæredygtighed er den største og næsten eneste ingrediens i denne butik, hvor designer og indehaver Manja Leedsøe lever af og leverer sin store passion. Tasker. Store som små. Rejsetasker. Computertasker. Til skole. Til arbejde. Til ryggen. Til hånden. Bæltetasker. Skuldertasker. Lidt til kosmetik. Til småmønterne eller til kort. Og dertil kommer alle de tasker, som Manja hører om. Dem, som kunderne ønsker sig. En, der er lidt større, eller en, der er lidt mere … Der er mange ønsker og behov.

Lækkert med patina

Passionen og kærligheden for faget, for læderet, for produktet lyser ud af hende. Det er tydeligt, at Manja brænder for det, hun arbejder med. Egentlig troede hun, at hun skulle sælge tøj, og gerne som selvstændig, men det gjorde det ikke for hende. Læderet gør det. Forkæler hendes sanser. - Det er bare en fed oplevelse – hver gang, lyder det. - En uensartethed med en struktur, der er i live til evighed, hvis man ikke pakker det ind i alverdens plastikvoks. Det lever. Det ændres. Patina gør kun læder mere levende og mere personlig, mener Manja. Faktisk var det patinaen, der fik Manja til at kigge den vej. En læderjakke, hun bar i sine unge år. En jakke, hun så blive smukkere og federe jo mere patina, den fik. Jo ældre og mere slidt, den blev. - Det er naturen. Det er enestående.

Ingen mellemled

I dag tegner og designer Manja alle taskerne, der findes på hylderne i butikken. Hun tegnede og designede engang for andre, men så, hvordan hun kunne arbejde udenom et par led i den kæde, der kun gjorde arbejdsgangen længere, og varerne dyrere. - Birkmond har ingen mellemled. Jeg tegner og designer. En virkelig dygtig systue i Indien fremstiller og syr taskerne, som så lander her i butikken. På den måde er der ikke dyre mellemled eller andre, der skal tjene, og som gør, at prisen stiger, forklarer Manja.- Vi anvender hovedsagelig vegetabilsk garvet læder. Ko-, gede- og lammeskind. Og det betyder, at ikke to design er helt ens. - Selvom de er ens i designet, er skindet ikke helt ens, men det er jo kun med til at gøre det mere unikt, mener Manja. Igen er det noget, der skal ses og mærkes. Læderets blødhed og struktur. Det handler om at mærke, dufte og se.

Minimalt spild

- Jeg kigger ind i, hvordan man kan bruge hvert lille stykke af skindet. Der er altid stumper og små stykker, når man skærer og klipper, men det behøver ikke gå til spilde. Der er masser af små varer, der ikke behøver ret meget læder. Punge, bælter og nøgleringe. - 80 procent af varerne er rent håndværk. Bearbejdet og syet med håndkraft. Og de skræddere, der arbejder på de små systuer i Indien, ved, hvad og hvordan tingene skal gøres. De har sans for detaljerne. Et par stykker af hver er, hvad der er. Her er ingen masseproduktion. Det er det lille og unikke, der gør det. Til gengæld er der masser af service, gode råd. Fif og gode tips til, hvad og hvordan man bedst behandler sine lædervarer. Manja og hendes ansatte fortæller gerne historierne om læderet og om butikkens bæredygtige værdier. Den bedste feedback, hun kender til – det, der driver hende – er, når en kunde stikker hovedet ind forbi – eller sender et par ord, som udtrykker glæden ved kundens køb.

- Det gør mig så glad. At nogen handler her og kommer ind forbi, bare lige for at jeg skal vide, at de er glade og tilfredse med deres køb.

Det er ikke bare …

Birk er træ. Manja bor på Birkevej, Birk er også navnet på en bydel i Herning, hvor Manja gik på universitetet og befandt sig meget, da hun grundlagde idéerne til virksomheden, som tog sin spæde start for fire år siden i en pop-up-butik lidt nede ad gaden. - Der var tale om en kort leje, som blev forlænget, da det gik godt. Så fandt jeg dette lokale og elsker det. Det har den råhed og naturlighed, som kun passer så godt til læderet. - ‘Mond’ er en del af det engelske ord diamond. En diamant. Igen et lækkert naturmateriale og et symbol. Birkmond. For mig skulle navnet være enkelt og nemt at huske. Det skulle ikke være mit eget navn, men noget, der gav noget. Noget, der stod frem – stod ud. Detaljen. Sanserne er i spil. Man bliver fristet. Modeller. Farver. Store eller små. En taske er ikke bare en taske, men noget, der bruges igen og igen – når der er tale om godt håndværk, som her hos Birkmond

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv