Annonce
Debat

Et ønske til de nye byrødder: I må ikke glemme de svageste, når de stærke råber højt

"Socialt udsatte og fysisk og psykisk handicappede har normalt ingen stærke stemmer i det spil – og er ofte blevet dem, der synes at stå tilbage med regningen i form af ringere vilkår, færre muligheder for at kunne deltage i det almindelige samfundsliv på grund af de særlige forhold, de har brug for støtte til", skriver Steen Jonsson Agger. Arkivfoto: Johan Gadegaard

DEBAT: Denne sommer er mange håbefulde kandidater i færd med at forberede sig til de kommunalvalg, der skal afvikles i november. Alle sidder med særlige mærkesager, de gerne – inden for de respektive politiske programmers rammer – vil fremme.

Jeg kan huske fra min "første gang" tilbage i 1978, at det er spændende og pirrende på samme tid. Man vil bruge sin tid på at gøre en forskel.

Inden da skal byrådene rundt omkring få lavet et budget for næste år, der gerne giver god vind frem mod valget. Og der er uhyre mange ønsker: Bedre forhold for alle vore ældre, Folketingets beslutning om flere voksne i daginstitutioner og skoler, bedre idrætsfaciliteter, en nødlidende kollektiv trafik, grøn omstilling, opprioritering af plejepersonalets lønforhold … for bare at nævne nogle.

Annonce

Men – kommunernes økonomi styres benhårdt af regering og Folketinget. Der er kun småpenge at spille om. Flere skatteindtægter er stort set udelukket som middel. Mantraet hedder omprioritering.


Vil vi et samfund med reel ligestilling, skal der ydes væsentligt bedre forhold for denne gruppe. Uanset, at det måske ikke er der, de letteste politiske points ligger til opsamling.


Omprioritering forudsætter, at der er noget, man bruger for mange penge på, og det er der jo sjældent. Ofte bliver anlæg af veje, skoler, kommunale bygninger derfor trukket frem, for det kunne da vente! Mange ved måske ikke, at også her lægger staten meget stramme regler for, hvad man kan og må med sine penge.

I omprioriteringsspillet er det ikke uvæsentligt, at der er gode og indflydelsesrige "advokater" for de enkelte sager, og der findes mange stærke stemmer i debatten, der kræver hid og peger på mangler did. Men socialt udsatte og fysisk og psykisk handicappede har normalt ingen stærke stemmer i det spil – og er ofte blevet dem, der synes at stå tilbage med regningen i form af ringere vilkår, færre muligheder for at kunne deltage i det almindelige samfundsliv på grund af de særlige forhold, de har brug for støtte til.

Henover de seneste par år er der dog et lille lys: Den lokale afdeling af LEV har målrettet gjort sin stemme tydelig i debatten ved sagligt at sætte fingrene på de ofte uanstændigt usle forhold, vi i vores velfærdssamfund byder en lille gruppe af vore medborgere.

Det er mit håb, at de mange nye såvel som genopstillende kandidater vil lytte her. Vil vi et samfund med reel ligestilling, skal der ydes væsentligt bedre forhold for denne gruppe. Uanset, at det måske ikke er der, de letteste politiske points ligger til opsamling.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce