Annonce
Debat

Et ønske til de nye byrødder: I må ikke glemme de svageste, når de stærke råber højt

"Socialt udsatte og fysisk og psykisk handicappede har normalt ingen stærke stemmer i det spil – og er ofte blevet dem, der synes at stå tilbage med regningen i form af ringere vilkår, færre muligheder for at kunne deltage i det almindelige samfundsliv på grund af de særlige forhold, de har brug for støtte til", skriver Steen Jonsson Agger. Arkivfoto: Johan Gadegaard

DEBAT: Denne sommer er mange håbefulde kandidater i færd med at forberede sig til de kommunalvalg, der skal afvikles i november. Alle sidder med særlige mærkesager, de gerne – inden for de respektive politiske programmers rammer – vil fremme.

Jeg kan huske fra min "første gang" tilbage i 1978, at det er spændende og pirrende på samme tid. Man vil bruge sin tid på at gøre en forskel.

Inden da skal byrådene rundt omkring få lavet et budget for næste år, der gerne giver god vind frem mod valget. Og der er uhyre mange ønsker: Bedre forhold for alle vore ældre, Folketingets beslutning om flere voksne i daginstitutioner og skoler, bedre idrætsfaciliteter, en nødlidende kollektiv trafik, grøn omstilling, opprioritering af plejepersonalets lønforhold … for bare at nævne nogle.

Annonce

Men – kommunernes økonomi styres benhårdt af regering og Folketinget. Der er kun småpenge at spille om. Flere skatteindtægter er stort set udelukket som middel. Mantraet hedder omprioritering.


Vil vi et samfund med reel ligestilling, skal der ydes væsentligt bedre forhold for denne gruppe. Uanset, at det måske ikke er der, de letteste politiske points ligger til opsamling.


Omprioritering forudsætter, at der er noget, man bruger for mange penge på, og det er der jo sjældent. Ofte bliver anlæg af veje, skoler, kommunale bygninger derfor trukket frem, for det kunne da vente! Mange ved måske ikke, at også her lægger staten meget stramme regler for, hvad man kan og må med sine penge.

I omprioriteringsspillet er det ikke uvæsentligt, at der er gode og indflydelsesrige "advokater" for de enkelte sager, og der findes mange stærke stemmer i debatten, der kræver hid og peger på mangler did. Men socialt udsatte og fysisk og psykisk handicappede har normalt ingen stærke stemmer i det spil – og er ofte blevet dem, der synes at stå tilbage med regningen i form af ringere vilkår, færre muligheder for at kunne deltage i det almindelige samfundsliv på grund af de særlige forhold, de har brug for støtte til.

Henover de seneste par år er der dog et lille lys: Den lokale afdeling af LEV har målrettet gjort sin stemme tydelig i debatten ved sagligt at sætte fingrene på de ofte uanstændigt usle forhold, vi i vores velfærdssamfund byder en lille gruppe af vore medborgere.

Det er mit håb, at de mange nye såvel som genopstillende kandidater vil lytte her. Vil vi et samfund med reel ligestilling, skal der ydes væsentligt bedre forhold for denne gruppe. Uanset, at det måske ikke er der, de letteste politiske points ligger til opsamling.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Annonce