Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Jens Brogaard har siden 2006 forpagtet Peter Gift. Foto: Markus Hjelmager Sørensen
Værtshuset Peter Gift har ligget på M.P. Bruuns gade siden 1912, og er dermed et af de ældste værtshuse. Stedet har dog "kun" heddet Peter Gift siden 1967. Et navn, stamgæsterne havde benyttet i mange år, men kun i smug.

AARHUS: Der blev første gang solgt og serveret alkohol på Peter Gift tilbage i 1906, da stedet fik sin første udskænkningsbevilling. Dengang var navnet Lauritz Hansens Vinhandel og Bodega, opkaldt efter ejeren selv.

- Vi er i hvert fald Aarhus næstældste værtshus, jeg tror faktisk, vi er det ældste, men der er lidt uenighed, fortæller Jens Brogaard.

Han ejer værtshuset, der i mere end 100 år har ligget på M. P. Bruuns Gade i Aarhus. Peter Gift har dog ikke haft det kendte navn helt så længe, faktisk levede stedet i sine første 50 år under det oprindelige navn.

Annonce

Der skulle en lukning af den gamle vinhandel og to år pause til, før det atter kunne genopstå  under et nyt og velkendt navn. I hvert fald i folkemunde.

- Stedet blev blandt folk i byen i mange år kaldt Peter Gift, lang tid inden det faktisk fik navnet. Der var bare ikke nogen, der turde bruge det inde på bodegaen, siger Jens Brogaard.

Fra vinhandel til værtshus

Historien om Peter Gift går helt tilbage til 1850, hvor den åbnede under navnet C.F Schaarups Vinhandel og blev drevet ud af en baggård i Vestergade. Vinhandlen blev drevet af forskellige ejere i mere end 50 år, før Lauritz Hansen købte vinhandlen i 1902 og omdøbte den.


En anden stambordsskrøne lyder, at navnet opstod fordi, Lauritz Peter Hansen forsøgte sig med hjemmebrændt alkohol. hvorefter gæsterne var gået derfra med ordende "det er jo de rene gift han serverer"

Torsten Iversen, Bartender Peter Gift


- Det blev også drevet som vinhandel, efter Lauritz Hansen købte det, det var først, da han fik en af de første udskænkningsbevillinger, at stedet begyndte at blive mere til en bodega, forklarer Jens Brogaard

Med årene blev Lauritz Hansens Vinhandel og Bodega mindre vinhandel og mere bodega. Lauritz Hansen døde selv i 1907, hvorefter hans søn Lauritz Peter Hansen tog over.

-  Det var sønnen, der flyttede forretningen herned i M.P. Bruuns Gade. Det betød, at der blev mere plads til bodegadelen, end der havde været tidligere, fortæller Jens Brogaard.

Historien bag navnet

I en miniserie fortæller vi om, hvad der gemmer sig bag de navnkundige århusianske værtshuses navne. I sidste uge besøgte vi 'Fatter Eskil' og hørte om Eskil Holten og værtshusets betydning for musikken i Aarhus. I dag er vi på Peter Gift, for at høre om værtshuset og den lange historie bag.

Lauritz Peter Hansen drev stedet indtil sin død i 1965. Herefter stod lokalerne tomme i et par år, disse blev dog brugt på renovering og modernisering af bygningen, så der igen i 1967 kunne åbne et værtshus. Denne gang under det navn, vi kender i dag; Peter Gift.

Annonce

Peter Gift

Der er faktisk ikke rigtig nogen, der med sikkerhed ved, hvordan navnet er opstået. Men det er sikkert, at det referer til Lauritz Peter Hansen.

- Det er faktisk kun rygter, vi kan fortælle ud fra. Men rygterne siger, at navnet Peter Gift opstod fordi, Lauritz Peter Hansen var udannet farmaceut, men det er aldrig blevet bekræftet, siger Jens Brogaard.

Andre rygter er lidt mere farverige og knap så sobre.

- En anden stambordsskrøne lyder, at navnet opstod, fordi han forsøgte sig med hjemmebrændt alkohol. Det skulle så have resulteret i, at gæsterne var gået derfra med ordene "det er jo den rene gift, han serverer", tilføjer Torsten Iversen, der har været bartender hos Peter Gift i 35 år.

Der er altså flere mulige forklaringer på det genkendelige navn. En ting der på ingen måde er tvivl om er, at navnet aldrig var kommet på tale i Lauritz Peter Hansens levetid.

Værtshusets logo er en tegning af den afdøde navnefader til Peter Gift. Foto: Peter Gift

- Det kan godt være alle kaldte stedet for Peter Gift ude i byen, men der var ingen, der turde sige det til ham. Hvorfor ved jeg ikke, men det var altså ikke noget, man råbte højt inde på bodegaen, siger Jens Brogaard.

Navnet kommer altså fra den tidligere ejer, og det samme gør logoet. Det er en tegning, der viser nogle af Lauritz Peter Hansens kendetegn. Det mest nøjagtige er i følge Jens Brogaard kittlen, som han altid bar, også når han stod bag disken eller baren.

Annonce

Et pænt værtshus

Med mere end 100 år på bagen er Peter Gift et historisk værtshus midt i Aarhus. Det vidner den skrevne historie om, men også udsmykningen på væggene fortæller M.P. Bruuns Gades historie. I hvert fald de sidste 100 år.

Billeder fra da sporvognen kørte, rigtig mange billeder med den gamle oliefabrik i baggrunden og vigtigst af alt beviset på, at vinhandlen i gamle dage var vinhandlere til det kongelige danske hof.

Væggene hos Peter Gift er udsmykket med historiske billeder af M.P. Bruuns Gade, samt Peter Gifts udmærkelser og sjove malerier. Foto Markus Hjelmager Sørensen

- Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus. Vi gider ikke folk, der er alt for fulde eller nogen, der sidder og råber op, så alle andre ikke kan være her, fortæller Jens Brogaard.

- Det er faktisk et krav fra ejerne af bygningen, at Peter Gift ikke bliver sådan et festende værtshus, lydniveauet skal holdes nede og bliver festen for vild, beder vi folk gå et andet sted hen, tilføjer han.

Den måde at drive værtshus på er måske ikke den mest almindelige, men det er ifølge Jens Brogaard vigtigt for stedet.

Jens Brogaard bruger mange af dagens timer i Peter Gifts gårdhave, når vejret tillader det. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

- Peter Gift skal være et sted, alle kan komme. Om man er 18 eller 90 år gammel, skal det her være et sted, man kan komme og slappe af eller få en snak med sine venner. Vi holder to aviser hernede, så der er også nogen, der bare kommer for at få deres morgenkaffe og læse avisen, siger Jens Brogaard.

- Det skal være mere en dagligstue end en gildesal, bare fordi et selskab har været til TV-2 koncert, er det jo ikke noget, alle gider høre det for fuld skrue hele aftenen, forklarer han.

Fokus på det, Jens Brogaard kalder den fornuftige samtale, har båret frugt. Intet mindre en otte gange har Peter Gift vundet prisen som Byens bedste værtshus. Priser, de er stolte af hos Peter Gift.

- Det viser jo, at det er et sted folk nyder at komme. Så selvom vi driver værtshus med håndbremsen trukket, kommer gæsterne tilbage, siger Jens Brogaard.


Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Debat

Sygeplejerske mener: Vi kæmper en umulig kamp, og I andre ved det slet ikke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Annonce