Annonce
Debat

Et alternativ til ændring af Bruunsbro og Vandrehallen

Læserbrev: I den verserende debat, om hvordan de elektriske tog kan køre ind til Aarhus H, er der fra Aarhus Kommune og Banedanmark fokuseret på at ændre på brohøjder for at indeholde køreledningerne.

Ved at ændre Vandrehallen og Bruuns Bro tabes der en meget væsentlig del af arkitekturen i det gamle Aarhus omkring banegårdspladsen. Budgettet for de foreslåede ændringer er meget højt, og det er svært for borgerne at se gevinsten.

En alternativ løsning er at ændre det rullende materiel ved fremføring af de nye eltog til Aarhus banegård. Der er angiveligt behov for ekstra højde på en meter til at indeholde køreledningerne. Derfor antages det, at togene kan passere under det eksisterende brohøjder med nedslåede pantografer (strømaftagere, red.). Det vil sige, at der kan søges en løsning for fremføring af togene under lave broer uden brug af pantografer. Denne løsning har ikke været synlig i debatten, sandsynligvis fordi Banedanmark ikke er ansvarlig for det rullende materiel.

Med en løsning, der indeholdes i det rullende materiel, investeres der i en udvikling af nye togteknologier og ikke i broer og spor, som er 100 år gammel teknologi. Dette skal ses i lyset af, at der i dag er en kraftig udvikling af rullende materiel i form af autonome personbiler, selvkørende busser, lynhurtige tog, transportrobotter etc.

Der opfordres hermed til at investere i tidssvarende teknologi ved anskaffelse af nye eltog, og ikke, som det er set ved IC4-toget, i en teknologi, der er forældet i forhold til de 30 år gamle IC3 tog.

Der skal her peges på to løsningsmuligheder for at fremføre et tog over en kort strækning ind i Aarhus banegård med nedslåede pantografer:

Rangerrobotløsning: En batteridrevet rangerrobot henter det ankomne tog udenfor broerne og trækker togstammen med nedslåede pantografer ind på banegården. Rangerrobottens batterier oplades efter afgang af det pågældende tog. Robottens teknologi findes i mange former til industrielt brug og i førerløse elbiler. Sammenkoblingen skal foretages under drift, så der ikke tabes tid. Hvert spor i banegården har sin eget rangerrobot.

Eltog med batteri: Eltogene forsynes med batteri, så de kan køre ind til Aarhus banegård med nedslående pantografer. Med andre ord foreslås det, at eltogene specificeres til at have batteriforsyning, der er tilstrækkelig til at fremføre toget under de eksisterende broer til banegården og ud igen uden brug af pantografer. Batteriet oplader under pantografdrift. Med en passende kapacitet i batteriet kan denne løsning også tænkes anvendt på strækningen ved passage under de mange broer med for lav højde til køreledninger. Derved kan der spares på ombygninger af brohøjder i det ganske land.

Disse forslag betragtes som mere lønsomme end brobyggerierne, da der ved næste udskiftning af tog om måske 20 år vil være helt andre muligheder for et rullende materiel, der kan opfylde den tids krav til togtransport.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Debat

Uwe Max blev slettet fra Facebook: Jeg frygter en fremtid med diktatur og genopdragelse

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce