Annonce
Debat

Et andet blik på Gellerup: Ghettoplanen knuser klimaplan og livskvalitet

"En kold januarsøndag midt i coronaens tid besøgte vi Gellerup Bypark. Og mødte en levende bydel, som udfylder et åbent rum efter de første store ændringer fra Helhedsplanen 2011", skriver Carsten Borup og Bodil Burian. Privatfoto

DEBAT: Virkeligheden i Gellerup er langt mere nuanceret end den omtale, som bydelen igen og igen får i medier og fra politikere. En kold januarsøndag midt i coronaens tid besøgte vi Gellerup Bypark. Og mødte en levende bydel, som udfylder et åbent rum efter de første store ændringer fra Helhedsplanen 2011. Dengang blev beboerne hørt og inddraget.

Vores udgangspunkt for besøget var parkeringspladsen ved Bazar Vest. "Hvor finder vi Gellerup Bypark?". "Det er et godt spørgsmål", svarede en gruppe unge drenge og pegede ned ad Karen Blixens Boulevard.

En af de unge fulgte os på vej. "Parken er i virkeligheden meget mere end en bypark", sagde han og fortsatte: "Den starter nede ved City Vest og fortsætter i princippet helt ud i skoven", sagde han og pegede i den modsatte retning mod nord.

Annonce


Man kan nå langt med store indgribende forandringer, når beslutningstagere, fagpersoner og ikke mindst beboerne samarbejder. Flere ved mere. Men i den aktuelle og centralt besluttede ghettoplan med ghettolister og tvang bliver beboernes stemme negligeret.


Da vi nåede frem, var det første, vi så, fodboldbanen, hvor en stor gruppe børn og unge spillede fodbold. Der var flere grupper, som løb, driblede og råbte i tilsyneladende frit spil.

For enden af den store bane gik vi ind på floden af beton, en sti, som slynger sig ind mellem bakker, beplantning, regnvandsbede, store sten og nær en større sø. Det var koldt, alligevel mødte og så vi en del mennesker. En lille børnegruppe på fire løb hurtigt forbi os op ad høje trin og forsvandt bag en bakke. De organiserede deres leg i farten.

På søens is var der større børn, som gled forsigtigt rundt. Og da vi fulgte stien rundt i parken, mødte vi små grupper og par, som hilste og holdt afstand.

Stiens betonflade har flere steder indgraveret tekster og digte: "... Vi har efterhånden vænnet os til det. Larmen fra mskinerne, drønene fra den faldende beton. Og lyden, når de knuser til skærver, som store insekter, som hvepsene i sommer, som gumlede på vindueskarmene ...".

Byparken inviterer til et levende byliv, hvor historien også er nærværende. Og der er tænkt i biodiversitet. Det er tydeligt med den store variation i beplantning og anlæg. Vi glæder os til at følge, hvordan planterne virkelig får fat, og de mange anlagte oplevelsesrum i parken træder tydeligere frem.

Vi kan også se den indflydelse, børnene fik i planlægningen af parken. Bålhytter, som oprindeligt lå ved fritidsklubben, er bevaret. Vi har fået fortalt, at det var et krav fra børnene.

Besøget sluttede, og vi tænker: Man kan nå langt med store indgribende forandringer, når beslutningstagere, fagpersoner og ikke mindst beboerne samarbejder. Flere ved mere. Men i den aktuelle og centralt besluttede ghettoplan med ghettolister og tvang bliver beboernes stemme negligeret. Ghettoplanen knuser klimaplan og livskvalitet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce