Annonce
Livsstil

Et bræt er sgu et brædt

Et bræt er et bræt. Foto: Colourbox

Kære farisær - det var en flot forklaring, (om lodning af kabler til kobling af batteribank, red.) du kom op med. Og fint, at du uddybede spænding/strøm-problematikken på en måde, som mange elektrikere kunne lære af.

Når jeg nu kalder dig en farisær, skyldes det, at du pludseligt, i modsætning til for år tilbage, er faldet til patten. Har din redaktør været efter dig?

Engang var vi enige om, at et skakbræt og et smørebræt samt andre firkantede brætter er uden d, men et blokhusbrædt, forskallingsbrædt og alle de brædder, man køber i metermål på tømmerpladsen, selvfølgeligt er med d, uanset hvad parnasset i DSN har fundet på!

Hilsen Finn

Annonce

! Hej Finn - du har faktisk lidt ret, men ikke helt. Det er nemlig rigtigt, at jeg er faldet til patten - jeg opgav simpelthen at diskutere yderligere med håbløse og ukultiverede redaktører, som helt åbenbart ikke aner, hvad de snakker om.

Og så irriterede det mig også lidt, at computeren konsekvent takserer brædt som en stavefejl. Så jeg er ganske rigtigt - og lidt pinligt - begyndt at skrive hele baduljen uden d. Selv om jeg til min dødsdag vil hævde, at jeg godt kan høre d'et.

Men du hævder så, at den korrekte skelnen imellem, hvad der skal staves med og uden d, handler om faconen på brædtet/brættet - at et bræt skal være firkantet (nærmest kvadratisk, forstår jeg), medens et brædt er aflangt og af den slags, som købes i metermål.

Det med metermålet accepterer jeg - men i min verden er et lokumsbræt uden d, selv om jeg stadig mangler at se et, som er firkantet. Et spækbræt kan eksempelvis også være rundt, men det hedder ikke desto mindre et spækbræT - ligesom det hedder spækbrætter og ikke spækbrædder.

Så jeg vil holde på, at når brædt er med d, så er det råvaren brædder (i metermål), vi taler om - når ordet derimod er sammensat, så det beskriver en funktion, så er det brætter. Og så er det ligegyldigt, om det er skakbrætter eller brætspil i almindelighed, vi snakker om.

Men det er jo svært at argumentere for, når redaktøren hævder at have tjekket samtlige danske ordbøger uden noget steds at støde på bare et enkelt lille brædt - og da jeg også gerne skal have løn i næste måned, må jeg hellere stikke piben ind ...

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce