Annonce
Kultur

Erling står i et dilemma: Et helt livs kunstværker - hvad gør man med dem?

Samlingen af malerier og skulpturer er kæmpestor. Her studerer Erling Gregers og datteren Sissel nogle af værkerne, der findes i mange formater, men alle kvadratiske. Foto: Axel Schütt
Erling Gregers i Stjær er 85 år og har flere end 300 kunstværker - og han og de to døtre aner ikke, hvor de skal havne.
Annonce

STJÆR: I et ældgammelt bondehus i Stjær gemmer Erling Gregers på en skat. En kunstskat. Og han aner ikke, hvad han skal gøre ved den.

Den 85-årige tidligere scenograf hos Danmarks Radio er også kunstner, og han har været flittig. I huset har han flere end 300 malerier og skulpturer, som han har skabt gennem årene. Foruden dem, han har solgt eller foræret væk.

Og nu står han og hans to døtre så der og ved ikke rigtig, hvad de skal gøre ved værkerne. Og Erling Gregers lever jo ikke evigt.

- Allerbedst var det selvfølgelig, hvis nogen ville bygge et museum, hvor billederne kunne vises. Eller at nogen på anden måde tog hånd om dem, så de bliver bevaret. Det kunne være en virksomhed, siger datteren Sissel Gregers.

Annonce

Datteren køber op

Selv om Erling Gregers holdt op med at male i 2016, bliver der ikke færre værker i hans samling. Tværtimod. For datteren Sissel køber faktisk op af dem, hun ser på netauktioner.

- Jeg kan ikke have, at de skal ende et forkert sted, og de hører jo hjemme i min fars samling. Jeg samler dem i stedet for at sprede dem, siger hun som forklaring på, at hun følger lauritz.com og Brun Rasmussens netauktioner.

85-årige Erling Gregers og datteren Sissel i det gamle hus i Stjær. En del af det er fra 1700-tallet. Foto: Axel Schütt

- I min fars produktion er det tydeligt, at han har skiftet stil, når det passede ham. Det kan have været et problem for nogle gallerier, fordi man ikke helt kunne genkende hans motivverden fra periode til periode. For når der er noget, publikum kan lide, så vil de gerne have meget mere af det. Men da var min far ofte videre, siger Sissel Gregers, der er grafiker på TV2s redaktion i Odense og i øvrigt sidder i studiet ved siden af sin søster Tine, som har et lignende job.


Han har kunnet friholde sig fra mange kompromisser og kom aldrig til at kede sig ved kravet om gentagelser.

Sissel Gregers


Annonce

Godt og fast job

I 27 år var Erling Gregers fastansat scenograf på Danmarks Radio i Aarhus og havde derfor en økonomi, der gjorde, at han kunne arbejde i frihed med sin kunst. Han var aldrig presset af at skulle producere et bestemt antal billeder eller skulpturer. Han har heller ikke været presset til at gentage sine motiver igen og igen for at behage potentielle købere med en karakteristisk ”Gregers”.

- Han har kunnet friholde sig fra mange kompromisser og kom aldrig til at kede sig ved kravet om gentagelser. Han har afsøgt de billeder, der pressede sig på indefra, uagtet hvad omverdenen ønskede, siger Sissel Gregers.

Den kendsgerning har været god for værkerne, der samler sig i 17 karakteristiske serier i perioder fordelt over 50 års arbejde. Hver serie udtrykker sammenhæng og styrke i deres indbyrdes visuelle fællesskab.

Det har på den anden side haft den konsekvens, at hans navn ikke er blevet almindeligt kendt. Men i perioden fra 1960 til 2010 kendte gallerister, kunstkolleger og anmeldere fuldt ud til ham, og han har været med i og været medstifter af kendte kunstsammenslutninger, blandt andet Guirlanden.

- Den faste økonomi har givet ham plads og ren luft på mange måder i forhold til produktionen. Det har han været ret så lykkelig for. Havde han været økonomisk presset som mange andre kunstnere, havde hans produktion set helt anderledes ud, siger Sissel Gregers.

Dette maleri skabte Erling Gregers, da han var 12 år.  Foto: Axel Schütt
Annonce

Flot værk som 13-årig

Allerede da Erling Gregers var 13 år, malede han et glimrende maleri af et skib. Han har bevaret det og viser det gerne frem.


Når jeg syntes, der var højt nok til loftet, stoppede jeg med at grave.

Erling Gregers


Dengang gik han i Nørrebrogades Skole i Aarhus, og familien boede i Høegh-Guldbergs Gade.

Han blev uddannet dekoratør hos Salling og var lykkelig, da han fik job som en slags lærling i scenografi på Danmarks Radio i Rosenkrantzgade i Aarhus.

Han dyrkede kunsten ved siden af jobbet og fik et maleri optaget på den censurerede Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus i 1964 og kom samme år ind på Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie i København.

Det betød, at Statens Museum for Kunst i København købte et af hans værker fra serien "Høst", og da Folketinget engang bad om at låne kunst til udsmykning dér, var hans maleri med gule farver blandt de udvalgte.

Han udstillede på Aarhus Kunstmuseum, Kunsthal Aarhus, Charlottenborg, Den Frie og Gallerie Moderne i Silkeborg samt på mange gallerier.

Annonce

Jul på slottet

I DR var han blandt andet med til at lave scenografi til den populære julekalender "Jul på Slottet", der foregik på Rosenholm Slot ved Hornslet.

- Der var støv alle vegne, så slottet var velegnet, og resultatet blev vildt flot, siger Erling Gregers, der i 1981 flyttede med DR til nyt byggeri på Olof Palmes Allé.

Annonce

Gamle mure

Huset i Stjær er et kapitel for sig.

Den oprindelige del er fra 1700-tallet, og der er stadig mure derfra. Men efter at familien Gregers købte huset for 60 år siden, er der sket meget. En del af det gamle er stadig bevaret, for eksempel et smedejernskomfur, der dog kun tjener som reserve for det tilfælde, at strømmen en dag skulle svigte.

Kunst er der overalt og i øvrigt lavt til loftet.

Der er lavt til loftet og masser af kunst i huset.  Foto: Axel Schütt

- Jeg har selv gravet ud. Sådan noget er hårdt, så når jeg syntes, der var højt nok til loftet, stoppede jeg, siger Erling Gregers med et smil og peger på en lav loftsbjælke.

Haven er et kapitel for sig med store træer.

- Jeg har selv plantet dem, for 60 år siden, og nogle af dem kan jeg ikke længere nå om, siger Erling Gregers.

Træerne har Erling Gregers selv plantet, og flere af dem kan han nu ikke nå om.  Foto: Axel Schütt

Erling Gregers

Erling Gregers er 85 år og kunstner. Vokset op i Aarhus. Uddannet dekoratør hos Saling. Derefter scenograf hos Danmark Radio. Begge døtre Sissel og Trine Gregers er grafikere på TV2 i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smittetallet skal bankes ned i Aarhus: Kommunens våben er masser af detaljerede data

Sport

Diego Maradona er død af hjertestop

Aarhus

Stabilt men alt for højt: Corona-smitten har stadig godt fat i Aarhus

Annonce