Annonce
Sport

Et eventyr med en forudsigelig slutning

Næsen for langt fremme. Skotske Chris Iwelumo og Aarhus Fremad kunne i sin 2. sæson i superligaen ikke leve op til den flotte første sæson. Foto: Scanpix.

Aarhus Fremad overlevede mod alle forventninger første år i Superligaen. Men en ny ledelse og den håbløse mission at følge op på et mirakel betød at Fremad måtte lide en ikke særlig køn deroute.

14. januar, 1999 om eftermiddagen

Næsen for langt fremme. Skotske Chris Iwelumo og Aarhus Fremad kunne i sin 2. sæson i superligaen ikke leve op til den flotte første sæson. Foto: Scanpix.

Radioen forblev slukket og i stedet lød der en banden og en svovlen i Ove Hansens bil.

Sådan er artikelserien blevet til

De oplysninger, der fremgår af artikelserien er kommet frem gennem interviews med en række af de spillere, trænere, ledere, som var omkring Aarhus Fremad da klubben var i Superligaen.

Desuden bygger artikelserien på en gennemgående research af arkivmateriale samt statistik.

Hele vejen hjem fra eftermiddagstræningen på Riisvangen ærgrede angriberen sig.

Annonce

Han havde netop fået beskeden om, at Aarhus Fremad havde fyret klubbens træner Kim Poulsen. Den officielle forklaring var på grund af dårlige resultater.

Men Ove Hansen, der var kommet til klubben fra østrigsk fodbold op til Aarhus Fremads anden sæson i Superligaen, mente at det trods en placering under stregen var det dummeste træk i lang tid, som bestyrelsen havde foretaget sig.

»Jeg ærgrede mig og tænkte, at hvis jeg da bare havde sagt noget til dem i ledelsen, så havde de måske ikke truffet den beslutning. Men min position i truppen var ikke til det. Jeg har mange gange siden tænkt på, at jeg måske kunne have overbevist dem op ikke at fyre ham hvis jeg havde blandet mig. Det var et meget tyndt grundlag,« husker Ove Hansen.

Personligt kom fyringen ikke som et chok for Kim Poulsen.

Træneren - der rykkede Aarhus Fremad fra serie 3 til 2. division - blev ved årsskiftet 1997-98 genansat i Fremad af formand i Fremad, Jan Hammerholt.

Inden Poulsen nåede at træne en eneste Superligakamp døde Hammerholt og af den nye ledelse fik træneren ikke megen opbakning.

»Ja, jeg ved godt, du har været her længe Kim, men vi ser det som om, at du står for det gamle og vi står for det nye Fremad,« husker Kim Poulsen at han fik at vide af én fra den nye ledelse.

Han blev efter 10 år i Aarhus Fremad fyret over telefonen.

»Da Jan var væk varslede det nye tider. Den dynamik, den pingpong og respekt for hinanden, der var, forsvandt lige pludselig. At komme ind i Fremad var en hurtig vej for nogen til at promovere sig selv og få et halstørklæde om nakken fordi en Superligaklub er lig med stor eksponering,« mener Kim Poulsen.

***

17. juni, 1998 om formiddagen, Aarhus

De folk, der fyrede Kim Poulsen sad et halvt år inden i jakkesæt på ræd og række da Aarhus Fremad inviterede til pressemøde.

En gruppe på fire erhvervsfolk med direktør for reklamebureauet RMB, Karsten Nørkjær, som ny formand var indtrådt i bestyrelsen af Aarhus Fremad Aps. Ved siden af Nørkjær sad Venstre-politikeren fra Aarhus byråd Niels Brøchner. Og de lagde ikke mundkurv på sig selv, den sommerdag.

»Vores sportslige målsætning er, at vi i år skal redde os i Superligaen men at vi i år 2000 sigter efter en femte- eller sjetteplads og dermed en plads i TOTO Cupen,« sagde bestyrelsesformand Karsten Nørkjær på pressemødet.

Fire måneder senere afslørede han på rådhuset konkrete planer om at bygget et kæmpe stadion på Åhavevej ved motorvejen. Continental Park, skulle projektet hedde, som udover et stadion med plads til 30.000 tilskuere skulle indeholde et hotel, biografer, butikker, kontorer og boliger.

Senere ville han mod betaling lade Manchester Uniteds talenter spille for Fremad. Den engelske klub bed dog aldrig på - måske fordi man i første omgang stilede et brev til Allan Ferguson...

Aarhus Fremad var gået fra at være en forening til at være en forretning.

***

18. oktober, 1998 klokken 15, Århus Stadion

Med trøjen svingende over hovedet kastede AGFs Gunnar Lind sig pladask på maven i sandkassen, der normalt blev benyttet til længdespring på Århus Stadion.

Stadionuret viste tallet 90. Fremads Gregers Ulrich havde udlignet AGFs føring til 2-2 få minutter inden kun for at se Lind sparke en repost fra Johnny Mølby i mål og snuppe sejren i sæsonens første lokalopgør.

»Hvis I skriver, at AGF var bedre end os, så opsiger jeg mit abonnement på Stiften i morgen,« sagde Henrik »Pot« Jespersen efter kampen til avisens udsendte.

AGFs sene scoring var symptomatisk for Fremad, der inklusive AGF-opgøret havde ligget til sejr eller uafgjort i fem af de seneste syv kampe. Høst: Ét point. Derfor var placeringen under stregen efter 11 kampe med fire point op til Viborg FF heller ikke overraskende.

Fremad led tydeligvis under, at seneste sæsons topscorer Søren Hermansen efter en forgæves flirt med engelsk fodbold var taget til Lyngby.

Ind havde århusianerne fået den rutinerede angriber Ove Hansen, den stærke forsvarer Frode Langagergaard, offensivspilleren Jesper Sommer fra Roskilde og mest bemærkelsesværdigt den 193 centimeter høje skotte Chris Iwelumo fra St. Mirren.

Iwelumo, hvis far er nigeriansk, havde en fysik, der kunne måle sig med de bedste i Superligaen - og en teknik, der lå i den anden ende af skalaen.

»Damernes mand,«, som han bliver beskrevet, scorede kun fire gange i 27 kampe for Fremad i Superligaen. Men dén eftermiddag mod AGF var han på hjemmebane. Den regnvåde bane var til fordel for hans fysik og han endte med at få et 10-tal på 13-skalaen af Stiften for sin præstation.

Iwelumo siger i dag, at han elskede sin tid i Aarhus. Men han var en økonomisk dyr spiller for Fremad og kort efter nedrykningen forlod han klubben og har haft en fin karriere i de engelske divisioner i blandt andet Stoke City og Wolverhampton Wanderers. Og så har han fået fire landskampe for Skotland, heraf én mod Norge hvor han brændte foran et helt åbent mål. Desværre også et af hans kendetegn i Aarhus.

***

22. november, 1998 klokken 15.00, Parken

Blandt de 10.006 tilskuere i Parken sad en af Danmarks bedste fodboldspillere, Brian Laudrup. Superstjernen havde FC København hentet hjem fra Chelsea FC i London. Men en mindre skade forhindrede ham i at få sin debut for FCK mod Aarhus Fremad.

I stedet kunne han i det femte minut se Fremads back Stig Haaland trække i en overdimensioneret målmandstrøje. Niels Christian Jørgensen var blevet vist ud da han tog bolden med hånden uden for feltet da David Nielsen var alene igennem.

FCK sagde tak og sendte tre mål ind bag 173 centimeter høje Haaland på en halv time til en 3-0-sejr. Fremad overvintrede ét point under stregen.

***

23. december, 1998

Kæben på Fremad-direktør Morten Nysom var tæt på at ramme bordet på hotel Royal på Store Torv i Aarhus, da sportsdirektør Lynge Jacobsen og resten af AaB-delegationen lagde et konkret tilbud på bordet.

Tidligere havde Fremad-ledelsen afvist et bud på fire millioner kroner på klubbens talentfulde spiller Brian Priske. Nu var buddet hævet med én million.

Og sandheden var, at man ikke havde råd til at sige nej. Fik Aarhus Fremad ikke nogle penge i kassen ville de ikke være i stand til at møde Dansk Boldspil-Unions krav til egenkapitalen.

Priske, der i foråret var blevet Fremads første U/21-landsholdsspiller, fik besked på at pakke tasken og tage nordpå.

Med en god pose penge på lommen skulle Fremad-truppen forstærkes.

Erhvervsfolkene i ledelsen havde ikke noget indgående kendskab til fodbold. Men de kunne se, at holdet med 40 mål imod sig i 17 kampe lukkede for mange ind.

Det fandt sportschef Jimmy Mørup et svar på i Norge hvor man hentede forsvarsspilleren Trond Bjørndal. Han skulle godt nok have 50.000 kroner om måneden plus bolig. Men kunne han få Fremad opad i tabellen var de penge hurtigt tjent ind, mente ledelsen.

Til sammenligning var en spiller som Jakob Berger i klubben for en månedsløb på 5000 kr., som han fik ved siden af sin SU.

Bjørndal var så skadesplaget, at han aldrig nåede at optræde for Fremad i Superligaen.

Klubben fortsatte med at bruge mange penge hvilket fik Kim Olesen til at trække sig fra den bestyrelse, som han havde været medlem siden 1987

»På trods af alle i bestyrelsen er bekendt med, at der i indeværende sæson er en manko på cirka to millioner, handler man gang på gang stik imod al sund fornuft,« skrev Kim Olesen i et afskedsbrev.

Karsten Nørkjær og Niels Brøchner mener at en skuffende sponsor-opbakning var en del af forklaringen på Fremads økonomiske problemer.

»Vi var i problemer i bunden af rækken. Det forsøgte vi at ændre ved at hente spillere, men det kunne ikke lade sig gøre på korte kontrakter, og det var hovsaløsninger, som kostede dyrt i længden,« har Niels Brøchner udtalt til Stiften.

»Flere af de store lønninger var skrevet da jeg kom til. Jeg spurgte på et tidspunkt hvad vi gjorde hvis vi rykkede ud. Men vi kom for sent til,« siger Brøchner.

Daværende bestyrelsesmedlem Morten Nysom mener at det ulogiske bliver logisk når det handler om økonomi i fodbold. Både hos ham og kollegaerne.

»Erhvervsmændene bidrog også med mange gode ting. Men min erfaring er, at ingen kan tænke klart når det drejer sig om fodbold. Jeg har en teori om, at der sidder et underholdningsgen bag lillehjernen som tager over for os.«

Han husker en episode før erhvervsmændenes indtog hvor man til en kamp på Brøndby Stadion i foråret '98 pludselig skulle ankomme i jakkesæt med sponsoremblem på brystet. Fremad tabte 1-7 og man fik det første signal om, at klubben var ved at glemme sine værdier.

Aarhus Fremad brugte 5,4 millioner kroner på lønninger i sæson nummer to i Superligaen mod 1,8 året før. Man havde et underskud på 3,5 millioner ved nedrykningen.

***

Januar, 1999

I starten af det nye år afholdte Fremad en række møder med trænere til at erstatte fyrede Kim Poulsen. De tidligere Silkeborg-spillere Keld Bordinggaard og Troels Bech var inde i billedet. Igennem klubbens målmandstræner Bent Martin – far til Ken – fik man kontakt til den tidligere Werder Bremen-træner, tyske Wolfgang Sidka.

Selv om især sidstnævnte var i tråd med visionerne om topfodbold i Fremad, så endte ledelsen med at vælge B1913-træneren Peer Danefeld, der havde ført Odense-klubben fra Danmarksserien til 1. division.

»Morten Nysom spurgte mig dengang jeg blev ansat om jeg skulle træne sammen med Troels Bech. Det sagde jeg nej til, men set i bakspejlet, så skulle jeg nok have sagt ja,« siger Danefeld, der i dag er 2. divisionstræner i Norge.

Han hentede 16 point i 16 Superligakampe med Fremad hvor man kun havde hentet 13 point i 17 kampe i efteråret. Alligevel fungerede det aldrig mellem spillerne og træneren.

»Der var mange gamle AGF-ere i truppen og den tone man benyttede sig af, hvor man ikke pakkede tingene ind, var ny for mig. Det var tydeligt at jeg havde truffet mine overmænd,« siger Peer Danefeld, der tidligere havde været træner for kvindehold hvilket mange af spillerne mener, man kunne mærke.

***

24. maj, 1999 klokken 17.00, Århus Stadion

Hånd i hånd løb samtlige Aarhus Fremad-spillere over den sandede og humpede bane på Århus Stadion mod Fremads fans på »den gamle tribune«. Smilene kunne de ikke skjule selv om en nedrykning virkede uundgåelig.

Foran kun 3585 tilskuere havde holdet fra Riisvangen nemlig lige slået storebror AGF 2-1 og dermed undgået at selvsamme klub blev bøddel og sendte den lille klub ned i 1. division.

Der resterede efter kampen tre runder. Fremad skulle vinde dem alle for ikke at rykke ud.

»Godt nok har de ikke slukket for respiratoren endnu, men det er forbi,« konstaterede anfører Ken Martin efter kampen.

Runden efter 2-1-sejren over AGF tabte man nemlig 1-4 i Silkeborg og nu var selv teorien ingen trøst længere. Aarhus Fremads tid i Superligaen var forbi.

Syv sejre (én over AGF og tre over hver af de to oprykkere B93 og Viborg FF) samt otte uafgjorte (mod blandt andet Brøndby og FCK) var simpelthen alt for lidt.

Det, som alle uden undtagelse i dag husker som en ekstraordinær og magisk tid var forbi. Det var hyggefodbold på topplan.

»Jeg var meget ung, da jeg var i Fremad. Og jeg synes jo ikke dengang, jeg var der, at det var noget specielt. Men jeg kan jo godt se i dag, at den tid var noget helt unikt,« lyder det fra Brian Priske, der kom til Fremad som 20-årig og siden har spillet for blandt andet Club Brügge, FC Midtjylland og 24 A-landskampe for Danmark.

Serieklubben gik fra kun at være kendt på Trøjborg til pludselig at lægge klubtrøje til en af værterne på datidens mest populære radio- og tvprogram, Tæskeholdet. Man var landskendt.

Men Fremad havde næsten kun en femtedel af AGFs tilskueretal. Uden tradition og en ungdomsafdeling samt en ledelse, der ikke var på Superliganiveau var projekt Fremad et eventyr med en forudsigelig slutning.

Læs også afsnit 1: Hyggefodbold på topplan og afsnit 2: En arbejderklub med et storebrorkompleks

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Sport

28 brændte afslutninger! - Et ekstremt uskarpt Aarhus United-hold gav sejren til overmagten fra Esbjerg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce