Annonce
Mærk Aarhus

Et firkløver med en fælles passion

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Det er fredag morgen. Klokken er 8:00. De fleste mennesker er nu mødt ind på arbejde eller i skole. Men de fire her, Sarah Wichmann, Oliver Stewart, Victor Sousa og Lasse Lykke, er denne fredag morgen dukket op i deres øvelokale i Jægergårdsgade. - Det her er jo vores arbejde, lyder det til kommentaren om, at størstedelen af deres publikummer vel ikke ser fredag morgen klokken 8:00 som et oplagt tidspunkt for en øver. Men i dag – denne fredag sidst i april – er det udsendte journalist fra Mærk Aarhus, som synes, der skal SPOT på det aarhusianske band Rigmor– og det krævede en tidlig øver

Hver især pakker de deres gear ud. Øvelokalet deler de med flere andre med samme passion. Det er den eneste mulighed for at få lokaler, der er til at komme til for penge i Aarhus. Sådan er det. Det er kutymen, men det gør kun, at stemningen bliver … mere.

Der er gear over det hele. Fra gulv til loft – også selvom man jo gerne kommer med sit eget instrument under armen.

Trommer, pedal boards, forstærkere, 220 volt og ikke mindst en masse Jacks – over det hele.

Kun et par minutter inde i musikken smiles der bredt. Hver og en af de fire musikere er gået ind i en boble. Deres helt egen boble. De er så meget i ét med deres instrument og musikken, at de næsten ikke sanser, hvad der er rundt om dem. Det her er deres passion. Uden tvivl. Det er stadig tidligt fredag morgen, men det er tydeligt at mærke, at de får energi af at spille.

Tonerne fylder rummet. Et øvelokale, hvor man ikke helt ved, om der er stjerner, der har trådt deres barnesko og nu betræder de store scener, men for disse fire er det ikke så vigtigt. De er her nu. De brænder igennem. De vil det. De mærker det. De gør det. De er stjernerne.

Øverst på plakaten

I skrivende stund er der kun få dage til den store koncert i Vega i København. De glæder sig. Er spændte. Det bliver stort. Rigmor er øverst på plakaten, og de har selv måttet vælge deres support.

Det er drømmen. At stå på scenen. Ikke fordi den skal være stor, eller fordi det skal give kassen, men fordi de unge mennesker har noget på hjerte, og den fedeste oplevelse, de ved, er at dele deres passion – musikken – med dem, der vil tage imod. Dem, der lytter og synes om, hvad de lytter til.

- Når man oplever, at publikum synger med … Det er helt ubeskriveligt fedt, lyder det.

I dag streames musikken, og det gør Rigmors fans også, men nu er det også muligt at få fingrene i bandets helt nye debutalbum, ”Glade blinde børn”.

Udvalgt til SPOT

Den første weekend i maj bliver det store SPOT-lys tændt i Aarhus. Den store festival, hvor alle, der er noget, og alle, der drømmer om at blive til noget ved musikken, lander i Aarhus.

SPOT Festivalen er stedet, hvor der bliver dannet rammer om upcoming samt etablerede kunstnere. Rammer, hvor branchefolk møder op for at finde de næste store musikere. Morgendagens stjerner. Mødet mellem musikere, publikum og branchefolket er muligt, da der er ikke færre end 200 koncerter på to dage.

- Vi er superstolte over at være blevet booket til det officielle SPOT-program i år, fortæller Oliver.

- Vi skal spille på Parkscenen lørdag eftermiddag klokken 16:15.

- Et superfint tidspunkt for os – her kan alle komme – store som små, understreger Victor og fortsætter:

- Rigmor er for både store og små. Unge og gamle. Det er det, vi kan – det, vores tekster kan. Og det er det, vi gerne vil. Ramme alle.

Magi

For flere år siden henvendte Victor sig til Sarah. Victor skulle spille en koncert i forbindelse med noget på konservatoriet. Han kendte Oliver hjemme fra Sønderborg, Lasse havde han spillet med i forbindelse med en anden turnépå konservatoriet, og han henvendte sig til Sarah efter at have hørt hende synge til en anden koncert. Sådan blev bandet samlet og Rigmor var opstået.

De altså kender hinanden på kryds og tværs– fra konservatoriet. Fra musikverdenen.

De kigger på hinanden, mens de toner, de selv laver, de selv har skrevet, fylder rummet. De smiler. Det er tydeligt at se, at musikken giver dem glæde, giver dem energi – og den energi smitter.

- Det er lidt magi, når man finder den ene, man synes er den rigtige til at spille med i bandet. Det giver noget. Man er meget sammen, og man er meget tætte. Det betyder mere, end man tror, fortæller Victor.

I 2017 fandt de her fire sammen. Der skete noget. Inspirationen fandtes i den fælles fascination af digte fra Michael Strunge. Et univers, en poesi, som de fleste kender. Et underfundigt univers. Disse tekster bliver suppleret af egne tekster, tanker og ord.

De her fire

I 2020 udgav de deres debut-ep, ”Rebel”, som rummer fem sange. For ganske kort tid siden – i februar – udkom bandets debutplade, ”Glade blinde børn”.

Udsendte journalist har set kasserne med LP’erne, der står i lokalet, og bringer emnet på bane.

- Hvordan går det med jeres nye plade?

Den sætning bringer smilet frem hos de fire. Igen kigger de på hinanden. Faktisk kigger de mere rundt på hinanden end på intervieweren under samtalen, hvilket ikke sker ofte. Alverdens anmeldere har kastet stjerner efter debutpladen.

De har noget sammen. Det er tydeligt at mærke. En fællesnævner. Både en vision og en mission. Ønsker. Noget på hjerte. Et fællesskab, men mest af alt en respekt for hinanden. Respekt på kryds og tværs. Her er ingen mere end den anden. De er sammen om det her. Rigmor er de fire mennesker. De fire musikere Sarah Wichmann, Oliver Stewart, Victor Sousa og Lasse Lykke.

Vinyl på gaden

De tager hver deres plade i hænderne. En LP med dobbelt cover. Der er tænkt over detaljerne – det ses tydeligt, når man får den pakket ud og opdager selve vinylen.

- Det er så fedt at stå med noget fysisk, man selv har lavet, men den har været længe undervejs, siger Lasse.

- I dag streamer man musik, og det går hurtigt. Men vi er vilde med den her LP. Det er vores. Det er fedt.

Alle fire kigger ned på deres LP. De smiler. De mærker det – at det er deres. De har lavet det her sammen.

- Vi har brugt lang tid/meget energi på at bygge det her op, fortæller Sarah.

- Det tager tid. Det kræver planlægning. Der er mange ting, der skal falde på plads. Den her er vi glade for. Det er en proces. Man skal have ro i maven, og det har vi med den her.

Oliver byder ind:

- Det er en fed måde at nå sit publikum på. Det giver dem en mulighed for at ramme samme klinge. De giver det hele tilbage, når de står foran scenen og synger med. Og dét er den fedeste følelse.

Et pigenavn

Rigmor. Et fint pigenavn. 1.388 danske piger og kvinder hed i 2021 Rigmor. Nu er navnet blæst op på diverse plakater, musiklister og alverdens merchandise. En af dem, der synes, det er sjovt, er indehaveren af den landsdækkende pizzakæde Gorm’s.

- Han har en datter, der hedder Rigmor, fortæller Victor.

- Og han vil meget gerne have fat i merchandise med netop navnet Rigmor på – eller måske er det i virkeligheden Rigmor, der gerne vil have det. I hvert fald er det en sød historie, og det har givet os flere gratis pizzaer, griner Victor. De andre er med ham.

Men hvorfor Rigmor?

Igen er det Victor, der snakker. Det lange sorte hår farer rundt, mens han, siddende i skrædderstilling oven på sit basrack, bruger det meste af overkroppen til at tale med.

- Under en bytur mødte min kammerat og jeg engang en pige i byen med netop det navn. Hun snakkede meget med min kammerat. Men vi har ingen kontakt med hende i dag, og jeg aner ikke, hvem er hun er. Om hun var blond eller mørkhåret, høj eller lav, det husker jeg ikke. Men navnet … Det kunne noget.

Jeg sendte en sms til Sarah med teksten: ”Jeg synes, vores band skal hedde Rigmor.”

Drømmen

De drømmer, de fire her. Ikke nødvendigvis om, at musikken får millionerne til at rulle ind, men om at nå fællesskabet med publikum.

- Jeg har da klart en drøm om at komme til at leve af min musik. Vores musik, men det er ikke det afgørende. Jeg vil hellere have det fedt med det, vi laver. Det er det, der er altafgørende for mig, siger Oliver.

Lasse nikker og supplerer:

- Jeg vil gerne ud på de danske scener, men det er det, vi laver, der er det afgørende. Ikke pengene. Den følelse, vi fik fra en gruppe gymnasieelever fra Thy, som under en koncert skrålede med på vores sange. Det er det, jeg er vild med. Det er det, der driver os. Fællesskabet med publikum.

- Jeg er ikke i tvivl om, at publikum kan mærke, at vi har det fedt sammen. Det er os. Det at få dem med ind i vores lille rum. Det er fantastisk.

- Jeg gad dog godt ramme den lige bag i og få en titelsang til en tv-serie, som andre danske kunstnere har været heldige at få. Det er lidt en drøm, lyder det fra Victor.

De andre nikker.

Et fælles beat

De her fire. Rigmor. Vega. SPOT. Roskilde Festival. Der er masser af fine muligheder for at opnå drømmen. Drømmen om at nå fællesskabet med publikum. At mærkesamhørigheden mellem musikken og publikum.

Det hele forsvinder lidt, når de her fire sætter stik i 220 volt og enten hiver guitaren eller bassen over hovedet eller sætter sig bag trommerne. Rytmen fylder rummet. Sarahs stemme fanger en. Beatet mærkes. Foden begynder bare lige så stille at vrikke med i takt. Man overgiver sig. Og man gør det gerne.

De her fire – fra Aarhus. Rigmor.

De drømmer– vil du være med?

Så kig ned til Parkscenen lørdag eftermiddag under SPOT.

SPOT

- Flere end 200 koncerter på to dage betyder, at der er meget, der skal gå op, men vi er lige ved at være der, lyder det fra Asbjørn Lyhne, som er en af de mange, der igen er med til at få tingene til at fungere før, under og efter SPOT Festivalen.

- Det er et eventyr, man ikke ved findes, hvis man endnu ikke har oplevet det. Så igen: Der er masser at glæde sig til.

- Ingen kan nå hele vejen rundt, så vi anbefaler, at man kigger programmet grundigt igennem og udvælger, hvem og hvad man vil se og opleve. Man shopper lidt rundt, og det er måske få koncerter, man ser fra start til slut. Der er nemlig meget på programmet, lyder det.

- Det er musikken, der er i fokus. Det handler om musikken. SPOT er noget ganske særligt – magisk på en måde, der er svær at forklare. Det skal opleves.

Se hele programmet på www.spotfestival.dk

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe