Annonce
Mærk Aarhus

Et fodboldliv med store vendepunkter

Sofie Bloch, AGF (8). 06.10.2021. Kvindepokalen. AGF-AaB.
30-årige Sofie Bloch tørner til daglig ud for AGF’s kvindefodboldhold i landets bedste række. Hendes fodboldkarriere har budt på både guldtriumfer og skæbnesvangre skader, der har formet hende som person

Sofie Bloch er vokset op i en kernefamilie i Oksbøl i Sydvestjylland, hvor byens stadion ligger lige på den anden side af hækken ved hendes barndomshjem. Hendes far var og er stadig fodboldtræner, og både Sofie Bloch og hendes to søskende begyndte at spille fodbold i en tidlig alder. Bloch-familien var med andre ord et synonym på byens fodboldfamilie.

- Fodbold er det, jeg altid har identificeret mig med, siger Sofie Bloch.

I sin ungdom skiftede hun klub fra Oksbøl til Varde IF for at kunne spille i landets næstbedste række. Hun købte en scooter, så hendes forældre ikke skulle køre hende frem og tilbage til de mange ugentlige træninger. Dedikationen til fodbold har altid været der. Talentet var der også, for mens hun var i gang med sin ungdomsuddannelse, blev hun udtaget til U19-landsholdet. Også selvom hun ikke spillede i den bedste række eller var Team Danmark-elev som mange af de andre på ungdomslandsholdet. Det gav hende en følelse af, at hun måske kunne drive det længere, end hun umiddelbart selv havde regnet med.

- At repræsentere U19-landsholdet var noget, jeg næsten ikke havde turdet håbe på. Det var spændende, men samtidig har jeg altid haft en følelse af, at jeg jo bare er Sofie fra Oksbøl.

Siden dengang har hun ikke været i tvivl om, at hun ville noget seriøst med fodbolden. Hun ville gerne leve af sporten, og fodboldkarrieren har da også taget hende til udlandet og hjem igen. En karriere med både store op- og nedture.

Har fundet hjem

I dag er Sofie Bloch 30 år, og til daglig tørner hun ud som angriber for AGF. Med nummer 8 på ryggen er hun en af de rutinerede kræfter på banen.

- AGF er et spændende og rart sted at være, hvor vi har en stærk kultur. Vi har et godt sammenhold, og der er virkelig fokus på holdet. Kvindefodbolden rykker sig i klubben. For mig føles AGF bare som det rigtige sted. Jeg tror virkelig på AGF som projekt. Det giver mig samtidig en masse motivation, at klubben også tror på mig, selvom jeg nu er blevet 30 år, siger Sofie Bloch, der indtil videre har kontrakt frem til sommeren 2022.

For hende er Aarhus lig med tryghed. Byen er en hjemlig ramme, hvor hun gennem tiden har spillet for både Skovbakken og VSK Aarhus, inden sidstnævnte i 2020 blev til AGF’s kvindefodboldhold i landets bedste række, Gjensidige Kvindeligaen.

Fra lavpunkt til højdepunkt

Inden Sofie Bloch landede i AGF, har tilværelsen budt på en række tilfældigheder, som blev vendepunkter i hendes liv og fodboldkarriere.

I 2016 blev hun hentet til Brøndby IF som en ny profil i truppen. En klub, som gennem tiden har vundet mange titler. I en af Sofie Blochs første kampe blev hun alvorligt knæskadet, og efter en operation og en lang genoptræning fik hun kæmpet sig tilbage. Efter et lille års tid udenfor fodboldbanen kunne hun igen træde ind på banen, og holdet endte med at vinde både det danske mesterskab og landspokalturneringen.

- Det var fedt at kunne kalde sig

Danmarksmester, og i pokalfinalen spillede vi endda imod min gamle ungdomsklub Varde IF, hvor jeg havde en masse venner og familie med på lægterne. Så det var en stor oplevelse. Det er altid sjovt at kunne sige, at jeg har vundet ’The Double’. Det glemmer man aldrig.

På eventyr i udlandet

Skiftet til Brøndby IF havde givet hendes karriere et ekstra nøk, og hun var derfor også i spil til A-landsholdet i 2017. Den sommer, hvor Danmark vandt sølv til EM. Hun blev dog ikke udtaget, men hendes præstationer i Brøndby IF tiltrak opmærksomhed fra udlandet. Samme år blev hun hentet til den norske klub IL Sandviken, hvor hun skulle være professionel fodboldspiller på fuld tid. Men efter et par kampe sker det utænkelige igen. Hun må udgå fra en kamp med en skade, og efter noget tid bliver det konstateret, at hendes korsbånd endnu engang er blevet revet over.

- Da jeg bliver skadet for anden gang, kan jeg godt mærke, at alle mine ambitioner om at kunne debutere på A-landsholdet forsvinder stille og roligt. Når jeg ser tilbage, ærgrer det mig selvfølgelig.

På blot to år bliver hun opereret fem gange i sit højre knæ. Hendes mål var at kæmpe sig tilbage for selv at kunne sige stop, når tiden var inde til det. Trods sin skade får hun tilbudt kontraktforlængelse i Norge, men hun vælger i stedet at flytte tilbage til Aarhus.

- Jeg havde prøvet at genoptræne efter en korsbåndsskade før, og det kunne jeg ikke klare igen i et land uden familie og venner. For det er mentalt det hårdeste, jeg nogensinde har været udsat for, siger Sofie Bloch.

Planen var ikke, at hun skulle til Aarhus efter så kort tid i udlandet, og havde det ikke været for hendes knæskade, var hendes ambition, at Norge skulle være et springbræt til nogle af de større udenlandske ligaer. Men sådan skulle skæbnen ikke være.

Hvem er Sofie nu?

Tilbage i Aarhus gik tiden med operationer og genoptræning. På kort tid havde Sofie Blochs liv taget en uventet drejning fra at være fuldtidsprofessionel fodboldspiller i udlandet til nu at være på dagpenge i Danmark. Hun havde hus, hund og bil, men fremtiden var uvis. For hvem er Sofie Bloch, når hun ikke er fodboldspiller? Det skulle hun nu til at finde ud af.

- Min identitet var væk, og jeg skulle finde ud af at genstarte mit liv.

Hun havde en uddannelse som fysioterapeut, men hun kunne ikke forene tanken om, at hele hendes liv skulle handle om genoptræning både privat og professionelt. Det ville blive for mentalt drænende. Samtidig forhindrede uddannelsesloftet hende i at tage en ny uddannelse, og hun skulle derfor være både kreativ og heldig i sin jobsøgning. Det endte med, at hun landede en elevstilling hos hummel, der har hovedkontor på havnen i Aarhus. Efter kort tid blev elevstillingen vekslet til en fastansættelse, og i dag er hun indkøber og produktansvarlig på alle hummels digitale platforme.

Livet er mere end fodbold

Ved siden af Sofie Blochs arbejde hos hummel læser hun nu også en HD uddannelse. Job og uddannelse bliver samtidig kombineret med en kontrakt som fodboldspiller for AGF i landets bedste kvindelige fodboldrække. Trods de afgørende vendepunkter i Sofie Blochs liv, har tingene alligevel flasket sig, og hun nyder i dag en tilværelse med mange facetter.

- Der er altid tilvalg og fravalg, og som det er nu, laver jeg mange fravalg for at kunne tilvælge fodbold. Så længe jeg har det sådan, og kroppen kan være med, bliver jeg ved. Men jeg har også nået en alder, hvor jeg ikke har lyst til at opgive alt for fodbold. For der er også et liv efter fodbold.

Rent økonomisk er der fortsat ikke mange penge i at spille kvindefodbold i Danmark, og det er derfor ikke det aspekt, der driver værket for Sofie Bloch. Hendes fokus er at nyde spillet og få AGF op i toppen af Gjensidige Kvindeligaen:

- Jeg synes, at vi har et rigtig godt hold, og setuppet i klubben bliver samtidig mere og mere professionelt. Det gør, at vi kan hente spillere udefra, mens vi som spillere har fået meget bedre forudsætninger for at udvikle os, så vi kan fokusere endnu mere på fodbolden. Vi har ikke nået nok endnu, og jeg vil først kunne sætteflueben, når AGF er i toppen, hvor jeg føler, at en klub som AGF bør høre hjemme i dansk kvindefodbold.

Drømmene lever videre

Tilværelsen som fodboldspiller i AGF byder blandt andet på lange dage med styrketræning, videoanalyser, mental træning og yoga. Alt sammen noget, som de fleste af spillerne finder tid til ved siden af studie eller arbejde. På ugentlig basis træner kvindeholdet i AGF i Gjensidige Kvindeligaen lige så meget, hvis ikke mere, end herreholdet i Superligaen. Men på trods af det oplever Sofie Bloch fortsat mange fordomme om kvindefodbold:

- Udfordringen er, at folk sammenligner herrefodbold og kvindefodbold for meget – og det skal man ikke. For fysiologisk set er vi forskellige. Vi kan ikke løbe lige så hurtigt eller sparke lige så hårdt som herrerne, men jeg synes, at selve kvaliteten i pasninger, afslutninger og det taktiske på mange punkter er mindst lige så godt i kvindefodbold.

Sofie Bloch er bevidst om, at hun ikke kan overbevise alle om det, men hun håber, at endnu flere generelt vil give kvindefodbolden en chance. For når hun selv sidder på et fyldt stadion som tilskuer for at se herrerne spille, får hun kuldegysninger og drømmer om, at det en dag også bliver sådan for kvinderne

Blå bog

- Sofie Bloch Jørgensen (f. 23. august 1991)

- Opvokset i Oksbøl i Sydvestjylland

- Har spillet ungdomsfodbold i Oksbøl, Varde IF og Lindsey Wilson College & Union College (USA)

- Seniorkarriere i Vejlby IK, IK Skovbakken, Brøndby IF, IL Sandviken (Norge), VSK Aarhus og AGF

- Har spillet for U19-landsholdet, U23-landsholdet og været til træningssamlinger for A-landsholdet

- Har vundet guld i både Elitedivisionen og landspokalturneringen med Brøndby IF, sølv med IL Sandviken i Norgemesterskapet og bronze med VSK Aarhus i Elitedivisionen

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden