Annonce
Debat

Et fut fut for frivilligheden

Anne Sophie Lykke-Poulsen, Kunsthistoriker.

For ikke så længe siden lagde jeg vejen forbi Modelparken i Egå med min halvandet-årige datter og min mand. En park med modeltog i skala 1:8 og 1:4. Jeg havde ikke været der før, men havde fået stedet anbefalet af en veninde. Og da ordet "tog" hitter meget hjemme hos os for tiden, så var det oplagt at tilbringe en søndag her.

Og begejstringen var stor. Her er det muligt at sidde på et kørende tog i lille størrelse. Parken har 17 forskellige tog med en detaljegrad, der vidner om mange timers arbejde og nørderi. Denne dag var det muligt at køre med to forskellige; et bamsetog og et kulfyret damplokomotiv. De bragte stor glæde.

Skiftevis fragtede de to tog os rundt på en 550 meter lang bane med bommer, lyskryds og omgivet af velplejet natur. Hver gang, togene havde kørt en omgang og trillede ind på perronen, klappede min datter i hænderne og med et stort smil udbrød hun: "mere, mere, mere ... " Endnu en tur blev taget.

Det koster 20 kroner for en tur og 70 kroner for seks, og vi fik hurtigt 1,5 time til at gå her, for her var stemningen god. Banen drives af frivillige, der kører togene, arbejder på værkstedet og i parken. De frivillige, der passede banen under vores besøg i Egå, brændte for togene og stedet. De spredte godt humør og entusiasme, og de nussede om og fortalte om togene. Deres tilstedeværelse var drevet af kærlighed til stedet, og deres begejstring smittede. Hver en krone, vi betalte for de mange ture rundt på banen, blev brugt med en god smag i munden. Det var skønt at kunne bakke op om deres arbejde.

Knap 40 procent af danskerne har været aktive i frivilligt arbejde inden for de sidste 12 måneder, og medregnes dem, der tidligere har været frivillige, svinger vi os op på, at 65 procent af danskerne har været frivillige på et tidspunkt i deres liv. Det er teenagerne og seniorerne, der udgør den største andel af frivillige lige nu. Min egen morfar tæller med i denne statistik som en hjælpende hånd på et plejehjem; ugentligt går han tur med en beboer og serverer mad og skænker vin til deres fællesmiddage. En lille hjælp, der varmer og gør en stor forskel for mange.

Den største årsag til folks engagement i frivilligt arbejde er netop at være med til at gøre en forskel for andre. De timer, de frivillige lægger, er på mange måder rygraden i vores samfund. En hjælpende hånd på et plejehjem og events som Aarhus Festuge, Grøn Koncert og Aarhus 2017 - for bare at nævne nogle - kunne ikke fungere uden. Aarhus er desuden blevet tildelt titlen som Europæisk Frivillighovedstad i 2018. En titel, der hvert år gives til en kommune, der har gjort sig særligt bemærket i forhold til frivillighed. En flot hæder for byen og de mange flittige hænder.

Efter vores besøg i Modelparken, der blev muliggjort af de frivillige, har jeg læst mig frem til, at banen i Egå er under stadig opbygning. At der med tiden vil blive bygget huse, broer, tunneller, søer og meget andet. Men selvom banen ikke stod færdig denne søndag, var oplevelsen god. Uden glitter, softice og alverdens farverige forlystelser bød banen på en lille og meget fin nede-på-jorden-oplevelse. Og min datter satte pris på parkens enkelhed, der gav plads til fordybelse i lige netop denne aktivitet. Vi kommer igen. Og meget gerne inden længe, for oplevelsen skal deles med både bedste- og oldeforældre, inden banen lukker for vinteren. En tak skal lyde til de frivillige.

 
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

AGF

Europæisk modstander ligegyldig for AGF-chef: - Over to kampe er det hold, vi skal slå, uanset hvem det bliver

Annonce