Annonce
Aarhus

Et gammelt Aarhus-maleri dukkede op i New Zealand

Her er akvarellen, som Susanne Page fandt og købte i New Zealand.
Kvinde i New Zealand fandt akvarel med hus, der nu står i Den Gamle By. Museet har hjulpet med at opklare historien.

AARHUS: Et gammelt maleri, en akvarel, med motiv fra Den Gamle By i Aarhus er dukket op i New Zealand. En kvinde, Susanne Page, har købt det og spørger avisen, om vi kan hjælpe med den nærmere historie.

- Historien og billedet hører vist mere til hos jer i Aarhus end her i Stratford i New Zealand, skriver hun i en mail til Århus Stiftstidende og sender foto af billedet samt en tekst på bagsiden.

- Jeg fandt akvarellen i en butik på et hospice i Stratford i New Zealand. Jeg var gået ind for at få et hurtigt blik på stedet og stødte på billedet i en stak billeder i en kasse. Det håndskrevne brev, der sad bagpå, fortæller historien om en kunstner, P. H. Herløw, og hvordan han malede udsigten til en lille landsby i en alder af 80 år. I sin ungdom var Herløw opdagelsesrejsende på Stanleys ekspedition, hvor han ledte efter Livingstone i Afrika, mener Susanne Page ifølge brevet.

Annonce

Historien

  • I en kasse i en butik fandt en kvinde i New Zealand en akvarel med motivet af et hus, som nu står i Den Gamle By i Aarhus.
  • Men hvem står bag billedet? Den Gamle By har hjulpet med at opklare historien.

Boede i Mejlgade

Susanne Page har arbejdet med sagen og fundet en Peter Henrik Herløw, som boede Mønsgade 30 i Aarhus og var fabriksinspektør.

- I min søgen fandt jeg intet, som linkede ham til Stanley, Livingstone eller ekspeditionen. Trods intensiv søgning fandt jeg ingen kunstner med det navn. Så jeg søgte på Danmark fra 80 år før maleriets årstal 1935 til omkring 20 år efter. Jeg fandt en Peter Henrik Herlow, og så foldede historien sig ud. Der var kun én Herlow, og dataene passede, så jeg fortsatte, skriver hun.

- Jeg fik disse familiære informationer, skriver hun:

"Om Peter Henrik Herløv. Eventyrer i Congo. Bodde i Mejlgade i Århus".

Susanne Page skriver videre:

- Da jeg tog adressen Mønsgade 30 på Google Maps, fandt jeg en lille klynge huse, akkurat som på maleriet. En besked på kortet nævnte "Den Gamle By", og ikke længe efter fandt jeg et moderne billede af samme sted som et postkort.

Susanne Page fandt også ud af, at Peter Henrik Herlow skulle have efterladt en tegning af den tidligere familieresidens, som i dag hører til i Den Gamle By.

Den Gamle Bys opklaring

I Den Gamle By er der styr på tingene, og museumsinspektør Kitt Boding-Jensen kan fortælle:

- Vi har fået tilbudt akvarellen fra Sue i New Zealand, men har takket nej, da mange gennem tiden med større eller mindre held har malet motiver fra Den Gamle By. Vi tror dog at have fundet et match på personen i vores samling. Vi bliver dog ikke klogere på, om han var eventyrer i sine unge dage.

- I samlingen har vi en indrammet akvarel med et motiv af Femmøller. På bagsiden står skrevet: "Parti fra Femmøller akvarel – malet af Fabriksinspektør Herløw efter et Postkort. Det var hans Fornøjelse efter hans Afgang som Fabriksinspektør. Han boede i OM's Ejendom i nr. 5 og forærede mig 2 billeder ca. 1930. J. Stiggaard/OM A/S Aarhus."

J. Stiggaard er giver af maleriet og har altså skrevet teksten bagpå.

- Ifølge vores optegnelser er det signeret P.H. Herlov, så stavemåden har altså varieret, oplyser museumsinspektøren of fortsætter:

- OM A/S står for Otto Mønsted. Og sammenligner vi med brevet, passer det meget godt med en 80-årig onkel, der havde det som interesse. Akvarellen er på magasin, så jeg har ikke kunnet finde den frem for at vurdere, om den er malet med samme hånd. Vi har tjekket ham i kunstindeks med mere, og som det fremgår af beskrivelsen er han ret sandsynligt en amatør, som ikke har haft noget med kunstverdenen som sådan at gøre.

Hvordan en akvarel fra Aarhus havnede i New Zealand, melder historien dog ikke noget om.

Samme motiv som på akvarellen, men træet er vokset betydeligt, siden akvarellen blev malet. Foto: Den Gamle By
Her er det lille hus set i en større sammenhæng i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce