Annonce
Debat

Et grønnere Aarhus: En vildskov er ikke til de gangbesværede

"Nu vil teknisk forvaltning arbejde for at gøre skoven til "et eksperimentarium til afprøvning af virkemidler til øget biodiversitet" (f.eks. sumpe, indhegnede helårsgræssende heste og okser) . Man kan frygte, at mange århusianere ikke længere vil føle sig trygge ved at få en stille naturoplevelse, ro og fordybelse på de betingelser", skriver Knud Ramian. Privatfoto
Annonce

DEBAT: Aarhus Byråds nye plan "Et grønnere Aarhus" er et smukt arbejde fyldt med positive tanker og smukke billeder: "I de kommunale skove vægtes biodiversiteten højt samtidig med, at den rekreative brug er vigtig for både århusianerne og byens gæster".

I denne formulering gemmer sig mange konflikter. Hvordan er det for de svage brugere af skoven? Planen rummer tydelige ønsker om en vildere natur - vildskov - til styrkelse af biodiversiteten. Kasted Mose fremhæves i rapporten som eksempel på vild natur, men der er ingen gangbesværede, der tør bevæge sig rundt der. Har det engang været tanken, er den ikke realiseret.

Hørret Skov er ikke nævnt. Det er en stilleskov: "Der er fokus på den stille naturoplevelse, ro og fordybelse". En drøm for den gangbesværede? Her har man bare stoppet skovplejen og ikke forsøgt at gøre skoven indbydende og tilgængelig. Kun få P-pladser. Hestene gør mange stier ufremkommelige for svagtgående. Der er for langt mellem bænkene, og går en bænk i stykker tager det et år at få den genetableret. Smukke lysninger er groet til.


Det vil stille store krav til dynamiske politikere ved planernes gennemførelse, hvis gangbesværede århusianerne skal kunne opleve både mere vild skov og bedre rekreative muligheder.


Nu vil teknisk forvaltning arbejde for at gøre skoven til "et eksperimentarium til afprøvning af virkemidler til øget biodiversitet" (f.eks. sumpe, indhegnede helårsgræssende heste og okser) .

Man kan frygte, at mange århusianere ikke længere vil føle sig trygge ved at få en stille naturoplevelse, ro og fordybelse på de betingelser.

Der kan let opstå voldsomme borgerreaktioner, når de enkelte punkter i planen skal realiseres. Det sker f.eks. på Djursland omkring Molslaboratoriet. Det er ved at ske med planerne for vildskov i Moesgård-skovene og Hørret Skov.

I "Et grønnere Aarhus" er disse konflikter pakket helt ind i følgende formulering: "Det stiller store krav til en dynamisk forvaltning, der kan sikre balancen mellem benyttelse og beskyttelse". Hvad er dynamisk forvaltning for noget? Det vil stille store krav til dynamiske politikere ved planernes gennemførelse, hvis gangbesværede århusianerne skal kunne opleve både mere vild skov og bedre rekreative muligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce