Annonce
Debat

Et grønt højhus på Mindet 6: Det vil blive værd at besøge

"Højhuse har potentialet til at opnå et lille fodaftryk i gadeplan, men at tage vores alle sammens horisont, lys og udsyn til bugt og skov, værdier, som kendetegner og gør byen særligt attraktiv, bør og må altid forpligte", skriver Jonatan Marcussen. Visualisering: C.F. Møller

DEBAT: "minde, substantiv, intetkøn. Betydninger: 1. en i tankerne ofte fremkaldt følelsesladet eller stemningspræget erindring om et menneske, en begivenhed eller en handling, der engang har gjort et stort indtryk på én. 2. genstand, bygning eller monument, der fremkalder eller fastholder forestillingen om en afdød person eller en bestemt historisk begivenhed eller periode".

Sådan står der, når man søger på mindet i Den Danske Ordbog. Det åbne spørgsmål er i disse dage, hvordan man i fremtiden vil mindes Mindet 6? Bliver det en bygning, der kommer til at give positivt tilbage til byen udover blot at blive høj, for højt - det bliver det.

Med en i byrådet vedtaget højhuspolitik, er banen kridtet op for fremtidens sydhavn og områdets udvikling, men hvordan bliver udviklingen og området værd at mindes og besøge?

Annonce

Dette kunne bl.a. italesættes og testes gennem afholdelse af åbne borgermøder, hvor byens beslutningstagere, bygherrer og borgere kunne mødes om det samme "bord" og med et fælles ønske om at søge at samskabe det bedst tænkelige Aarhus for alle.

Det kunne også ske ved, at de grønne og bæredygtige visioner, der fremføres og visualiseres op til byråds- og borgermøder, faktisk realiseres og sågar overgås, når det færdige byggeri står færdigt. Her kunne nævnes vedvarende energikilder, som er med til at drive husets forbrug, DGNB-certificering af huset og en frodig tagterrasse, som er åben og tilgængelig for alle byens borgere, et sted med plads, rum og klima til at tage sig et hvil i grønne og indbydende omgivelser.


Spændende og anderledes byudvikling, butikker og projekter kommer ikke af sig selv, men opstår oftest i samarbejde mellem mennesker, der åbent og med tillid til hinanden tør dele deres drømme og visioner for det, de brænder for og arbejder med, da energien og skabertrangen smitter, begejstrer, skaber fællesskab og mulighed for genklang.


Grønt kan og bør være så meget mere end græs. Med tiltagende udfordringer for byer verden over i forhold til dramatisk fald i biodiversitet og grundet klimaforandringerne øgede regnvandsmængder bør fremtidens byer, bygninger og gader gentænkes, og det grønne i langt højere grad indtænkes.

Dette i form af grønne tage, regnvandsbede og flere træer, langt flere træer! Grønne tage og regnbede, hvor beplantningen nøje udvælges i samarbejde med kyndige biologer, så den medvirker til øget biodiversitet i det pågældende område - og endnu bedre gennem dialog med borgere, beslutningstagere, developer-kollegaer og førnævnte biologer gå sammen om at skabe grønne korridorer i byen, som gavner byens biodiversitet og evne til at genanvende og opsamle regnvand.

Gennem min tidligere tid i Midtbyens Fællesråds bestyrelse har jeg intenst, altid nysgerrigt og ofte insisterende på, at vi alle har en stemme i vores bys udvikling, fulgt og deltaget i debatten om fortætning og højhuspolitikken. Det er ofte gået hedt for sig - og det med god grund, det er vores alle sammens Aarhus, det drejer sig om. På plussiden bør nævnes, at højhuse har potentialet til at opnå et lille fodaftryk i gadeplan, men at tage vores alle sammens horisont, lys og udsyn til bugt og skov, værdier, som kendetegner og gør byen særligt attraktiv, bør og må altid forpligte.

Måder at forpligte sig på som bygherre kunne være ved som tidligere nævnt, at huset besluttes at skulle DGNB-certificeres, at huset bliver selvforsynende med vedvarende energikilder samt, at husets ressourcer genanvendes og upcycles. Det kunne også være ved at vælge at samarbejde med aktører, der ønsker at drive erhverv, restaurant, hotel etc. på Mindet 6, som i deres daglige virke i bygningen tager afsæt i et værdisæt, som bygger på bæredygtighed. Med andre ord have mod til at have ønsker til - og drømme på vegne af sine lejere - og også turde stille krav om disse ønsker.

På denne måde kunne man i fællesskab opnå et grønt "fyrtårn" på Mindet 6.

Spændende og anderledes byudvikling, butikker og projekter kommer ikke af sig selv, men opstår oftest i samarbejde mellem mennesker, der åbent og med tillid til hinanden tør dele deres drømme og visioner for det, de brænder for og arbejder med, da energien og skabertrangen smitter, begejstrer, skaber fællesskab og mulighed for genklang.

Jeg mener, at Mindet 6 og visionerne for byggeriets grønne indslag og skalaspring har potentialet til at blive værd at mindes og besøge, såfremt det udføres, som visionerne er fremlagt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce