Annonce
Debat

Et hårdt slag: Bankernes hvidvask-regler kan lukke foreningsdanmark

DEBAT: Myten om, at hver gang der samles 10 mennesker med den samme interesse i Danmark, så danner de en forening, er nok ikke helt gal, for der findes en hel del små foreninger rundt om i Danmark – men det får nok snart en ende.

Bankerne er blevet pålagt at registrere alle deres kunder efter deres egne store "hvidvask-skandaler". Det gælder også foreninger, men her er det ikke kun kassereren og formanden - som er dem, der typisk har råderetten over foreningens penge - men også alle de øvrige medlemmer af bestyrelsen, der skal registreres med ID i foreningens bank.

Hver gang der på den årlige generalforsamling bliver valgt nye medlemmer af bestyrelsen, skal hele bestyrelsen registreres med legitimation med videre til mindste detalje i foreningens pengeinstitut. Og det er naturligvis ikke gratis.

Annonce

Foreninger er desuden registreret i banken som erhvervskunder, hvad vores forening og mange andre aldrig nogensinde bliver, og de bliver derfor også afkrævet et årligt kontogebyr.


Min opfordring er at lave en bagatelgrænse i hvidvasknings-lovgivningen for små foreninger.


Det skal være en særdeles velpolstret forening, eller den skal have temmelig mange medlemmer, for at have råd til en bankkonto med de gebyrer, der findes på foreninger. En stor del af medlemskontingenterne går til at have en bankkonto kørende.

I den forening, jeg er formand for, blev vi opkrævet en årlig kontoudgift på 1.000 kroner til banken. Herudover koster det 600 kroner pr. bestyrelsesmedlem, der skal registreres, medmindre hvert enkelt bestyrelsesmedlem selv kan registrere sig digitalt.

I vores forening er vi syv medlemmer af bestyrelsen, som alle skal registreres efter alle kunstens regler. Det vil i værste fald koste foreningen 5.200 kroner om året, og det er en udgift på over halvdelen af medlemskontingentet i vores forening. Så er der ikke meget tilbage til at lave foreningsaktiviteter for.

Bankerne har naturligvis ikke den store samfundsinteresse i at servicere de mange små foreninger i Danmark. Og for dem giver det kun bøvl og besvær med de mange registreringer. Men overordnet set må det være i samfundets interesse, at foreningsdanmark lever og har det godt. Det er jo netop her, at mange frivillige er tilknyttet og styret fra. De nye regler gør det besværligt og kræver en masse administration fra foreningens bestyrelse, og det gør det absolut ikke nemmere at rekruttere folk til bestyrelsesarbejde.

Vores bank anbefalede os, at vi i stedet kunne oprette en MobilePay Box, som oprindelig er tiltænkt opsparinger i skoleklasser og lignende. Man må vel formode, at banken er vidende om, at en MobilePay Box ikke kan oprettes som foreningskonto. Vores foreningskonto er i dag registret som tilhørende vores kasserer.

En MobilePay Box er dog heller ikke gratis for foreningen. Det koster 15 kroner for hver tusind kroner, der bliver indbetalt/udbetalt til/fra boxen. Det lyder ikke af så meget, men det har vist sig at være dyrere end oprindelig antaget, da vi har lejeindtægter for udstillinger og betaler husleje med mere hver måned fra boxen.

Der er heller ikke tilknyttet de samme muligheder til boxen. Vores medlemmer kan for eksempel nu kun betale deres kontingent via deres egen MobilePay, men ikke alle har den mulighed, og det rammer især vores firmamedlemmer, som ikke kan overføre fra deres firmakonto direkte til MobilePay Box'en. Det er endvidere ikke muligt at lave faste overførsler af for eksempel husleje fra MobilPay Box'en, og det betyder ekstra arbejde for kassereren. Og det er slet ikke muligt at få udskrifter, som kan bruges til regnskab og revision af kontoen.

Det gør det også vanskeligere at undgå, at der bliver svindlet med foreningens midler, og det er hverken rart for en kasserer eller for resten af foreningen at forholde sig til.

Man kan forestille sig, at mange små foreninger har valgt at opsige bankkontoen. Nogle kasserere har nok valgt at lade foreningens midler opbevare i en "cigaræske under hovedpuden" eller valgt at sætte pengene ind på en privat konto i eget navn.

Det er slet ikke nogen god idé at blande kassererens private og foreningens midler sammen, og er det i det hele taget lovligt? Men hvad skal man ellers gøre? Vi håber naturligvis, at vores kasserer har et godt helbred, men sker uheldet, og hun mister livet, så vil foreningens penge indgå i boet efter afdøde.

Min opfordring er at lave en bagatelgrænse i hvidvaskningslovgivningen for små foreninger og eventuelt lade dem registrere som foreningskunder og ikke efter reglerne om erhvervskunder og så kun registrere ID på de personer, som har adgang til foreningens midler, typisk kasserer og formand. Vi betaler gerne et rimeligt gebyr for disse ydelser.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce