Annonce
Indland

Et højhus batter mere end en Y-stol

Byggeriet batter mere end møbelindustrien, hvis træbranchen skal være med til at bringe udledningen af CO2 ned. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Mere træ i byggeriet hjælper klimaet, giver vækst og job i provinsen, mener Dansk Industri.

Annonce

Et bedre klima og flere job i provinsen. Sådan ser Dansk Industri mulighederne for en sektor, som har fået mindre opmærksomhed end mange andre.

- Træsektoren er overset, men har potentiale i klimadagsordenen, for anvendelse af træ til byggeri giver et positivt klimaaftryk. Her er en lavthængende frugt at høste samtidig med, at vi kan få vækst og udvikling i sektoren. Meget af beskæftigelsen befinder sig i Vestjylland og i det sydfynske og andre områder uden for storbyerne uanset, om det er skove eller savværker. De ligger ikke i København K, siger Flemming Larsen, branchedirektør i Dansk Industri.

Sektoren arbejder med træ for knap 14 milliarder kroner, men danske skove producerer blot for 700 millioner kroner, resten er import fra primært Tyskland, Sverige og Baltikum.

- Vi har både en stor import og eksport af træ, så dansk økonomi er også her del af et kredsløb. Meget dansk træ går til konstruktion. Det store potentiale klimamæssigt er øget anvendelse i byggeriet, og virksomhederne i den sektor er i hovedfokus, hvis vi skal skubbe på bæredygtighed. Hvis man laver et højhus i træ, så batter det mere end en Y-stol, siger Flemming Larsen.

Annonce

Grøde og nyt tankesæt

Ifølge branchedirektøren kan sektoren sagtens levere til en tre- eller firedobling af byggeriet med træ i Danmark, men ud over ændrede regler for byggeri kræver det en holdningsændring hos fagfolk i branchen.

- Vi skal have vendt arkitekter og andres blik mod mulighederne for at anvende andre materialer end de gængse. Der er grøde omkring tankesættet og bæredygtighed i byggeriet, men vi skal have mere fokus på det i uddannelsen af arkitekter og ingeniører, så træ står klarere på nethinden hos dem, siger Flemming Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce