Annonce
Aarhus

Et halvt år og en million kroner på udviklingen: Århusiansk gratis-paraply på vej til Manchester

De tre ejere af Abrella og Brelly. Fra venstre Mattias Edstrøm, Sebastian Bogner og Andreas Søgaard. Pr-foto

Paraplyen har fået chip indbygget, og brugeren kan betale for længere tids brug eller for at beholde den.

AARHUS: Den prisbelønnede århusianske gratis-paraply Abrella er nået ud til mange byer og lande. Og nu skal en helt ny model af den lanceres i Manchester, England.

- Vi vil gerne ud til storbyer og har forsøgt i København, men den er ikke egnet. Dels cykler de fleste i hovedstaden, og så er det ikke komfortabelt med paraply, og dels skal der noget andet til i de helt store byer, der ikke er så lokalpatriotiske, fortæller Andreas Søgaard, der er idémand og en af de tre ejere af virksomheden, der er flyttet fra det oprindelige kontor i Frederikgade i Aarhus til HatchIT Lab under Aarhus Universitet i Åbogade 34.

- I England regner det meget, og folk spadserer, og så er det nemmere med paraply, siger Andreas Søgaard, der har forhandlet med bystyret i Manchester. Planen er at lancere paraplyen i januar næste år.

Det bliver en ny type og med et andet navn.

Ligesom nu bliver paraplyen gratis, men kun i ti timer. Hvis den ikke er leveret tilbage, bliver man trukket for cirka fem kroner. Er paraplyen ikke leveret tilbage efter tre dage, bliver brugeren trukket 80 kroner på sit betalingskort.

Den nye type hedder Brelly.

- Den nuværende paraply har rimelig god kvalitet, og de nye får et højere niveau, siger Andreas Søgaard.

Paraplyerne bliver fremstillet i Kina i en by med flere end 1.000 paraplyfabrikker, der står for over 90 procent af verdens produktion.

Annonce

Ligesom nu bliver paraplyen gratis, men kun i ti timer.

Andreas Søgaard, Abrella og Brelly

En million kroner på udvikling

Betalingen foregår med en app, og der er en chip i paraplyen. Den kan kun frigives fra holderen, den står i, hvis man bruger app'en og sender et billede af sit betalingskort. App'en registrerer, når paraplyen bliver sat tilbage i en stander.

- Vi har allieret os med en datalog, Sebastian Bogner, samt produktudviklerne Montem, til at udvikle den tekniske del, og Bogner er blevet medejer af virksomheden, siger Andreas Søgaard.

Også designet har fået et løft takket være den århusianske arkitekt Anne Qvist.

- Vi har brugt et halvt år og en million kroner på udviklingen. Pengene har vi fra de paraplyer, der allerede er i omløb. De bliver betalt af de firmaer, der annoncerer på dem. Men med det nye skal vi ud at søge investeringer, siger Andreas Søgaard.

Den nye paraply Brelly er testet i Aarhus ved Aarhus Street Food Market, Navitas på havnen og Incuba på Christiansbjerg.

Ny i Randers

Brella begyndte for tre år siden i Aarhus med en håndfuld paraplyer, sponsoreret af otte lokale forretninger. Snart tog 100 aktører idéen til sig, og by-paraplyen er nu en integreret del af bylivet. Abrella fik iværksætterprisen i 2015, og siden da er det gået hurtigt.

I sidste uge lancerede Abrella paraplyen i Randers, og derudover er den i Aarhus, Silkeborg, Herning, Viborg og Horsens. Næste stop i Danmark er Vejle.

Desuden folder by-paraplyerne sig ud i Schweiz, Norge, Sverige og Finland. Firmaet beskæftiger 15 mennesker i fem lande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Over 1000 var samlet tæt til demonstration i Aarhus: Lørdag kommer der endnu en trods markant øget smittefare

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Ung mand stukket med kniv i boligområde: Politiet søgte med hunde

Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce