Annonce
Mærk Aarhus

Et helt og langt liv

Foto: Mærk Aarhus
I et kælderlokale med facade mod M.P. Bruuns Gade i Aarhus lever, bor og arbejder en helt særlig kvinde – i og med et helt særligt fag. Magasinet Mærk kiggede forbi

To unge kvinder kommer ind ad døren. De smiler og siger hej. Til spørgsmålet om, hvad indehaver og gørtler Margot Erstad kan hjælpe dem med, svarer de, at de bare lige ville se, hvad det er for en butik.

Venligt forklarer Margot de to kvinder, at det ikke er en helt almindelig butik, men mere et værksted, hvor man kommer med sine gamle stager eller lysekroner af messing, kobber, bronze eller tin. De to kvinder kigger sig lidt og hurtigt rundt, smiler og lister så bare ud igen med ordene ”vi ville bare lige kigge… ” Margot smiler. I september fylder Margot 90 år. Hun er gørtler og indehaver af butikken – eller værkstedet, som det jo er. Og hun har helt ret. Lokalerne på M.P. Bruuns Gade 32 huser en specialbutik - tydeligvis drevet med hjertet og bygget op med flid igennem mange år. Ikke nok med at indehaveren lige om lidt runder de 90 år. Hun kan også fejre 70-års jubilæum på adressen, og virksomheden fylder i år 120. - Tanken var egentlig, at det skulle have været fejret med pomp og pragt, men omstændighederne har villet det anderledes. Så festlighederne bliver mindre og men måske flere, fortæller Margot.

Lang historie

Dukker man op hos Margot og afslører, at man er journalist, og spørger, om man må høre hendes historie, svarer hun, at den er lang … Hun får en til at trække på smilebåndet. Den ældre kvinde har humor og en vilje, man kun kan respektere. Historien er, som hun selv udtrykker det, lang, og der skal mange noter samt spalter til at gengive den, så den lader vi stå.

Tussegammel kvinde

Margot tæller, som de fleste andre selvstændige, ikke timer, men holder dog butikken lukket om mandagen. Den nysgerrige journalist spørger dertil, hvad hun ynder at lave på sin fridag. - Fridag? Min fridag er om søndagen. Lægen siger, jeg er tussegammel, så om søndagen holder jeg fri. Jeg erkender, at jeg er begyndt at sove lidt længe og forkæle mig selv, men om mandagen er jeg i værkstedet og rundt på udeopgaver. Flere kirker i omegnen har gamle lysekroner hængende. Lysekroner, der af og til skal efterses og repareres. - Frem med et bord, og så en stige op på bordet, og så op med mig. Udsendte medarbejders pen går i stå. Spørgsmålet om, hvorvidt det er sandt, og om det er hende der kravler der op, bliver besvaret med et ”selvfølgelig”.

Et helt liv

Som i så mange andre eventyr var det kærligheden, der sejrede. Det var det også her. Margot kom til familien Erstad som ung pige i huset. Hurtigt fandt familien ud af, at hun kunne mere end at lave mad og holde hus. Og hun fandt ud af, at sønnen Troels var hendes skæbne. Gørtleriet blev passionen. 70 år senere er hun stadig at finde på samme adresse og et besøg værd. Så find den gamle tin- eller messingstage frem, og spørg, om Margot kan bringe den til live igen. Det er jeg sikker på, hun kan

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne