Annonce
Østjylland

Et hjem - to lister: Ægtepar stiller op for hvert sit parti

Zizi Berger-Junge og Bo Berger stiller begge op til kommunalvalget i Favrskov, men for hvert sit parti i nemlig hhv. Socialdemokraterne og Liberal Allliance. De er dog helt enige om deres fælles motto 'Med kærlighed og vilje', som pryder koppen fra deres bryllup. Foto: Dorthea Dittmer

Under taget på den nybyggede villa i Hammel bor en socialdemokrat og en LA'er. Bag sig har de 18 års ægteskab og 18 års politiske diskussioner. Nu stiller de begge op til valget - for hver deres liste.

HAMMEL: 'Med kærlighed og vilje' står der skrevet på en kop på bordet. Det er dækket med wienerbrød og flag, spidskandidat for Liberal Alliance i Favrskov, Bo Berger, kan nemlig fejre 48-års fødselsdag, ikke at der skal gøres meget ud af det ifølge fødselaren.

- Jeg har udskudt fødselsdagen til efter valget, siger han og tilføjer:

- Teksten på kruset er for resten vores motto herhjemme, og det lever vi faktisk efter.

- Ja, det og ordentlighed, supplerer hustruen, Zizi Berger-Junge, som er byrådskandidat for Socialdemokratiet i Favrskov.

I 18 år har de dannet par og levet efter deres motto og så i øvrigt været rygende uenige politisk. Det opdager man allerede på lygtepælen i indkørslen, hvor Zizi Berger-Junges røde liste-A-plakat hænger sirligt over Bo Bergers orange liste-I.

- Jeg har altid været politisk aktiv i en eller anden udstrækning. Men jeg blev først meldt ind i Socialdemokratiet for tre år siden. Som formand for Favrskov Vest-afdelingen har mit job været at finde kandidater, og da jeg kun kunne finde seks ud af syv, så smed jeg mit eget kort. Om jeg kommer ind, er ikke så vigtigt, det er på sin vis i lige så høj grad dem, jeg har fundet, som jeg håber kommer ind. Men jeg har da bestemt noget på hjerte, forklarer Zizi Berger-Junge.

- Jeg håber, at Zizi kommer ind, hun er dygtigere end de andre socialdemokrater, tilføjer Bo Berger og fortsætter:

- Det er to år siden, jeg selv besluttede mig for at stille op og blev spidskandidat. Alligevel er det svært at sige, om jeg kommer ind, for nummer to på listen er meget dygtig. Men vi gør, hvad vi kan.

Vi kan godt blive irriterede på hinanden, men når vi går i seng, er vi enige om at være uenige. Og vi har en aftale om altid at kysse hinanden godnat

 Bo Berger, spidskandidat for LA i Favrskov.
Når kandidatparret skal til vælgermøder, foregår det i Bo Bergers bil til stor morksab for Zizi Berger-Junges politiske kolleger i Socialdemokratiet.Foto: Dorthea Dittmer
Annonce

Deles om børnenes hjælp

Parret deler i alt tre børn i alderen 19 til 25 år, og traditionen tro blev familien shanghajet til plakatophængning, da valget blev skudt i gang. Det betød, at børnene måtte vælge mellem forældrene.

- Vi har en, der er neutral, en socialdemokrat og en liberal, så vi delte dem imellem os, fortæller Zizi Junge.

Og den politiske bredde er helt kendetegnende for familien. Faktisk repræsenterer de to familier til sammen snart sagt alle partier fra Bo Bergers konservative forældre til SF'ere og radikale på Zizi Berger-Junges side, så politik fylder meget.

- Vi har altid snakket meget politik hjemme hos os, lyder det fra fruen i huset og Bo Berger tilføjer:

- Ja, og vi har gjort meget ud af ikke at præge vores børn på en måde, som gør dem uselvstændige. De er ikke presset til at tro på noget bestemt.

- Ja, det er den helt liberale tankegang, griner Zizi Berger-Junge og pointerer lige sin egen holdning til den sag:

- Jeg synes nu, der er noget, som er mere rigtigt end andet, men det gør selvfølgelig ikke vores børn mere rigtige eller forkerte, hvad de vælger. Vi er en mangfoldig familie.

Annonce

Ordentlighed er vigtigst

På trods af stor mangfoldighed og mange meninger i hjemmet er der alligevel mere, som samler parret end skiller det ad. Og én ting holder især familien sammen og gør politikken underordnet.

- Vi er begge to spejdere. Og den eneste rigtige af slagsen. Én gang blå spejder - altid blå spejder, ja, vi har muligvis været på lejr sammen uden at vide det og uden at blive kærester, lyder det fra Zizi Berger-Junge.

Hun og manden har i årevis været dybt engageret i spejderbevægelsen, og med den taget nogle helt særlige dyder til sig.

- Spejder er sammenhold og hjælpsomhed. Det er respekt for både samfund, flaget og gryden, når man er på tur. Ja, alle spejderdyderne og færdighederne som blandt andet samarbejde er noget, vi tror på, lyder det fra Bo Berger.

- Det har været vigtigt for os, at vores børn blev spejdere, det har været med til at gøre dem selvhjulpne. Grundværdierne som mennesker er vi enige om, og vi går begge ind for ordentlighed, siger Zizi Berger-Junge. Bo Berger supplerer:

- Og hensyntagen til andre og kærlighed. Man skal være ordentlig over for andre, og dem, der har brug for hjælp, skal have det. Så vi er enige om de opgaver, der skal løses.

- Vi er så bare ikke enige om niveauet for, hvornår man kan klare sig selv, lyder det fra Zizi Berger-Junge.

I indkørslen hos Zizi Berger-Junge og Bo Berger er det tydeligt, at parret ikke er helt enige politisk, når de begge er at finde på stemmesedlen til årets kommunalvalg i Favrskov.Foto: Dorthea Dittmer
Annonce

Skatten deler vandene

Selvhjælpsniveau er ikke det eneste, som parret har svært ved at enes om. Der, hvor bølgerne går allerhøjest er, når snakken falder på skat, her er det næsten umuligt for Socialdemokraterne og LA at finde noget, de er enige om.

- Jeg så gerne, at skatten blev sat ned, så folk har flere penge til selv at bestemme og til at hjælpe andre, slår Bo Berger fast, mens Zizi Berger-Junge ikke overraskende har en lidt anden tilgang:

- Jeg mener, at kernevelfærden skal på plads først, og der er mange, som har brug for flere ressourcer. Fx i skolerne.

Men den påstand får ikke lov til at stå uimodsagt længe, før ægtemanden er på banen, og diskussionen bølger frem og tilbage:

- Der er jo færre elever i dag end tidligere, påpeger han.

- Ja, men de er mere specielle, lyder modsvaret.

- Men der bliver jo heller ikke sparet på området, kommer Bo Berger igen.

- Men der bliver jo heller ikke tilført flere penge, siger Zizi Berger-Junge.

Argumenterne flyver igennem luften, og det er tydeligt, at dette langt fra er første gang parret 'leger' paneldebat om spisebordet. Men lige så uenige, de er, lige så meget passer de to rivaler også på hinanden selv i valgtider.

- Jeg var ude og se, om mine plakater stadig hang efter stormen, og der var et par af Bos, som var faldet ned. Dem hængte jeg selvfølgelig op igen, fortæller Zizi Berger-Junge.

- Vi kører også hinanden til valgmøder, så der er plads til fest, siger Bo Berger med et smil om læben, for bilen, parret kører i, er nemlig iklædt hans valgplakat.

Annonce

Der skal kysses godnat

Når Zizi Berger-Junge og Bo Berger følges til valgmøder, sidder de ofte sammen som mand og kone, og de indrømmer, at det giver en del kommentarer fra politikerkollegerne. Tonen kan godt være skarp, men ifølge parret er det en del af gamet og kun for sjov.

- Der er drillerier som, 'Du går i seng med fjenden', 'Hvordan kan du bo med en socialdemokrat?' eller 'skal du ikke over på den rigtige side'. Og selvom man på Facebook lyder uenige, er de fleste politikere herude faktisk gode venner, lyder det fra begge.

Hjemme i privaten er den gode tone også i højsædet, men på trods af gode intentioner, har politiske diskussioner alligevel gjort, at parret har en klar strategi for, hvordan de håndterer uenighederne.

- Vi kan godt blive irriterede på hinanden, men når vi går i seng, er vi enige om at være uenige. Og vi har en aftale om altid at kysse hinanden godnat, fortæller Bo Berger.

- Politik skal man ikke tage så alvorligt. Det handler om at være mennesker, og vi ved jo godt, at vi er forskellige. Vi har været sammen i 18 år og altid hørt til to forskellige fløje, men selvfølgelig er det ikke altid, man ligger lige tæt under dynen, griner Zizi Berger-Junge.

Annonce

Hver for sig på valgdag

Indtil valget farer begge kandidater fra det ene vælgermøde til det andet, og det er fint, mener Bo Berger, som også er ok med, at to ikke kommer til at fejre valget sammen, da Zizi Berger-Junge er valgtilforordnet.

- Jeg skal tælle stemmer op. Bare ikke mine egne eller Bos, der er jeg vist inhabil, lyder det fra Zizi Berger-Junge.

Hvis stemmetallet efter optælling rækker til en plads i byrådet, bliver tiden knap. Bo Berger er til daglig salgschef og Zizi Berger-Junge er sfo- og indskolingsleder. Alligevel mener de begge, at der er tid til byrådsarbejdet, hvis de kommer ind.

- Bliver vi kun en fra LA, så handler det jo om at prioritere tiden. Arbejdet bliver ikke så bredt, fordi vi ikke sidder i så mange udvalg, men et skridt ad gangen. Vi er et ungt parti med tålmodighed og fremtiden for os.

- Ja, og vi har tradition for at bygge fremtiden, kommer det prompte fra Zizi Berger-Junge, som med en rød borgmester i spidsen især vil arbejde for klassiske socialdemokratiske fokusområder, mens Bo Berger er lige så klassisk på den liberale banehalvdel.

- Varme hænder er vigtigt. Jeg peger på Nils Borring og vi skal sørge for, at de, der arbejder med vores borgere, har de ressourcer, der skal til, lyder det klare budskab fra den røde fløj, mens den blå har et noget andet forslag til mærkesager i næste byrådsperiode.

- Jeg peger på en blå borgmester, og så skal vi sikre mindre bureaukrati med fokus på kernevelfærden. Vi skal ikke tilføre flere penge, men arbejde smartere. Dem, der ved noget i institutioner i kommunen, skal have det daglige ansvar. De får en pose penge, og så styrer de det selv.

Enige er de to ikke, og måske bliver de det aldrig. Alligevel mener i hvert fald Bo Berger, at de har nærmet sig hinanden over årene, spørgsmålet er bare hvor meget.

- Vi er to vidt forskellige mennesker, man efter 18 års ægteskab sliber man kanter, og jo længere vi er sammen, jo mere ligner vi hinanden.

- Men ikke nok til, at vi begge ender i LA, jeg er faktisk blevet mere rød med alderen, slår Zizi Berger-Junge fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce