Annonce
Debat

Et kæmpe nederlag for for regeringen - og demokratiet

Chefredaktør Jan Schouby. Foto: Axel Schütt
Annonce

Så fik vi den endelig - redegørelsen om den største skandale i dansk politik i mange, mange år.

En redegørelse, som fik den konsekvens, at fødevareminister Mogens Jensen (S) onsdag måtte trække sig fra posten. En helt naturlig konsekvens, for selvfølgelig kan vi ikke have en minister, der ikke tager Grundloven alvorligt. Og det var det, der var tilfældet.

Mogens Jensen valgte uden at have lovgrundlaget på plads at beordre aflivning af mindst 14 millioner mink og dermed at nedlægge tusindvis af arbejdspladser og en hel branche, der omsætter for milliarder om året.


Det er nærmest umuligt at tro på, at ingen ministre tilsyneladende kan huske, hvilken dag de blev gjort opmærksom på, at der var tale om Grundlovsbrud

Jan Schouby, chefredaktør


Men sagen er slet ikke slut med Mogens Jensens afgang. For nu melder spørgsmålet sig om, hvorvidt andre ministre også kendte til lovbruddet. Og det er der meget, der tyder på. Redegørelsen viser i hvert fald, at både justitsministeren, finansministeren, udenrigsministeren og skatteministeren allerede 1. oktober kendte til sagen og det faktum, at det ville være ulovligt at kræve aflivning af raske mink.

Dermed kaster sagen en grim skygge over hele regeringen, og det gør det efterhånden svært at tro på, at statsministeren ikke også var orienteret om lovbruddet, ligesom det er skandaløst og nærmest umuligt at tro på, at ingen ministre tilsyneladende kan huske, hvilken dag de blev gjort opmærksom på, at der var tale om Grundlovsbrud. Den slags sker jo heldigvis stort set aldrig, så det bør en minister vel kunne huske, og om ikke andet bør så alvorlig en sag vel være noteret ned af embedsmændene?

Blå blok forlanger næsten pr. automatik, at regeringen går af, men det ender næppe med et valg. Det vil kræve, at et af de tre støttepartier; Enhedslisten, SF eller Radikale Venstre går med på ideen, og det er svært at se.

SF fungerer nærmest kun som et logrende vedhæng til regeringen, og Enhedslisten vil næppe få ros fra kernevælgerne, hvis partiet vælter en rød regering på en sag, hvor kernen - nedlægningen af mink-branchen - egentligt betragtes som positivt.

Dermed er det op til de radikale, om der skal udskrives valg, men partiet er stadig så groggy efter sagen om Morten Østergaards metoo-afgang, at et valg bestemt ikke virker tiltrækkende.

Så trods skandalen får vi næppe valg de næste mange måneder, men sagen er så alvorlig, at der omgående bør nedsættes en undersøgelseskommission, så vi kan få vendt hver en sten i sagen.

Det handler ikke om, hvorvidt man er for eller imod minkavl. Det handler om, at vi i Danmark praler af at være et demokrati og ikke en bananrepublik. Og derfor skal vi naturligvis tage det maksimalt alvorligt, når vores regering ikke følger lovgivningen. Derfor er en undersøgelseskommission absolut nødvendig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

Annonce