Annonce
Kultur

Et knuselskeligt kærlighedsepos

Hjerterum er et destillat af Livets Blå Tone, Livets Blå Bølge og Den Blå Tid. Pressefoto

"Hjerterum" går lige i hjertekulen som en stærk, berørende og overbevisende oplevelse af at kærligheden er størst af alt. Det sker takket være en fantastisk flot tekst, en instruktion som ikke vakler et eneste øjeblik men får det allerbedst

ANMELDELSE: "Hjerterum" er et konglomerat, et destillat af tre forestillinger. Af "Livets blå tone"(2014), "Livets blå bølge" (2015) og "Den blå tid" (2016) - tre forestillinger skrevet som en trilogi af Hege Tokle, der er kunstnerisk leder af Syddjurs Egnsteater.

De tre forestillinger var hver især meget seværdige. Nu topper det så med sammentrækningen - en forestilling som sagtens kan stå alene. Man behøver på ingen måde at have set de tre foregående. Forestillingen som varer en berørende god times tid, trækker fine erindringsspor efter sig.

"Hjerterum" er på alle måder meget formfuldendt. Tokle har begået en tekst som fanger kærlighedens længsler, håb og glæder på en befriende ligefrem måde som samtidig rummer store menneskelige dybder. Uden at det på noget tidspunkt bliver sentimentalt, åbner Tokle ind til de mest sårbare sider af stykkets personer, samtidig med at hun fx kan lade rummet med sprød humor, tegne et kvindediskriminerende tidsbillede og skildre en epoke i historien hvor nazismen var i udbrud og hærgede.

Niels Secher har fundet på en forholdsvis lille og grå-metallisk scenekonstruktion, som fermt kan være både hjemsted for den unge herregårdspige, som forelsker sig under sin stand, langtursskib for to unge fyre, prins Carl og den jævne knægt Karl, norsk kaffestue og tysk koncentrationslejr.

Forestillingens troværdighed og intensitet har også i høj grad med iscenesættelsen at gøre. Norske Hanne Brincker har sammen med sin landsfælle, instruktørassistent Ketil Kolstad, iscenesat "Hjerterum" helt uden vaklen. Indledningsvis er det vanskeligt at tro at det kan fungere med den måde hvorpå de krydsklipper relativt tjept mellem de tre tidsperioder, indenfor hvilke handlingerne udspiller sig. Men lynhurtigt viser grebet sig at være ikke blot elegant, men også meget virkningsfuldt. Også fordi tiderne og deres personer begynder at krydse ind over hinanden og optræde samtidigt, hvorved den sammenhæng og de universelle kærlighedsfølelser som er på spil bliver forstærket. At det hele er bundet sammen af en lille spilledåse gør blot spillet endnu mere interessant.

Der skal både en stærk tekst, en begavet iscenesættelse og nogle sikre skuespilpræstationer til at bære en forestilling så flot igennem via en sådan 'klip på klip' og overlapnings-metode. "Hjerterum" mestrer det. Nok en styrke er at forestillingen bygger på grundig lokal research, at den meget elegant får begivenheder fra forskellige årtier og århundreder til at krydse hinanden, og at den får skuespillere som er garvede inden for faget og helt nyudklækkede til at spille så homogent sammen.

"Hjerterum", som ikke tilfældigt slutter med en omfavnelse, er teater med hjerte som fortjener at blive set.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

112

Politiaktion på Ringgadebroen afsluttet: Ung kvinde stod på ydersiden af broen

Sport

Kyniske Skjern vandt for syvende kamp i træk over Århus Håndbold

Annonce