Annonce
Aarhus

Et kunstværk af 118 kilo sukker

Sukkerbjerget med tangen ovenover. Pr-foto
Giv en krone og forsøg at hive sukker op med en kran som dengang du fangede bamser.

AARHUS: Et bjerg af sukker i et lille hus og med en lille kran ovenover.

Dette kunstværk med titlen "Dolce Vita" (Det søde liv) i Holme Kunsthal er skabt af duoen Lyngsø-Light personificeret ved Mariane Lyngsø og Pia Møller-Light.

- Det handler om drømme, flygtighed, indtagelse og fordeling af goderne, forklarer de to kunstnere.

Prøv lykken! Indkast en krone på Mobilpay 41815 og se om du kan styre sukkertangen, opfordrer de.

Værket skal minde os om tivoliture, hvor vi har forsøgt at fange bamser med en kran efter at have fodret maskinen med penge.

- Vi har brugt sukker i stedet for bamser, og det er umuligt at hente noget op. Skulle nogen få lyst til at betale på Mobilepay, går pengene til Red Barnet, fortæller Pia Møller-Light.

Mariane Lyngsø og Pia Möller-Lights værker forholder sig filosofisk til kulturelle normer, til det at være menneske på dette sted og i denne tid. De tager udgangspunkt i egen virkelighed. Her betragtes antropologiske og sociologiske fænomener, forstået som territorial adfærd. En søgen efter at koble dramaet med enkeltheden, men også en stræben mod at stoppe før regelmæssighed og forudsigelighed sætter ind - for at levne plads til det ubesvarede.

Annonce

Dolce Vita

Dolce Vita. Fernisering onsdag 5. juni klokken 17, Holme Kunsthal, Axels Gruhnsvej 2. Udstillingsperiode: 5. juni til 31. juli.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce