Annonce
Debat

Et lille land med store ambitioner: Danmark skal være det grønne tandhjul

As Friskole: Daniel Toft Jakobsen. As Friskoles elever er klar med spsm til Troels Lund og Daniel Toft.De to har haft en debat om S's forslag om mindre tilskud til friskoler. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

DEBAT: Tiden kalder på klimahandling. Ikke bare i Danmark, men i hele verden. Derfor har regeringen for nylig fremlagt et klimaprogram, der viser vejen mod en reduktion af udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Programmet indeholder nu og her-tiltag som for eksempel udfasning af oliefyr, udsortering af plast og energieffektiviseringer. Samtidig skal vi også investere i nye teknologier, der kan bidrage til en reduktion på længere sigt.

Klimakrisen går på tværs af landegrænser og kontinenter. Klimakrisen er global, og derfor kræver det en global fælles indsats for at komme i mål.

Siden 1990'erne har Danmark været blandt de mest ambitiøse lande, når det handler om klimadagsordenen. Det skal vi fortsætte med. Som et rigt land med et stort klimaaftryk har vi et særligt ansvar for at gå forrest i den grønne omstilling. Men Danmark kan ikke løse klimakrisen alene. Danmark er et lille land, og vores udledning af drivhusgasser er blot en lille brøkdel i det store klimaregnskab. Så hvorfor nytter det overhovedet?

Det gør det, fordi Danmark kan være et grønt foregangsland, der inspirerer andre lande til handling. Vi skal vise vejen til en ansvarlig og retfærdig grøn omstilling, der passer på klimaet uden at sætte velfærdssamfundet og ligheden over styr. Det skal være attraktivt for andre lande at arbejde med den grønne omstilling. Danmark skal være det lille grønne tandhjul, der får de store tandhjul til at dreje i den rigtige retning.

Klimaforandringerne er ubarmhjertige og ligeglade med landegrænser, kontinenter, fattigdom og sult. De rammer alle, og de rammer hårdt – særligt i de i forvejen udsatte områder. Mennesker bliver drevet på flugt, og risikoen for konflikter øges.

Derfor skal klimaet tænkes endnu mere ind i den danske udviklingspolitik.

Udviklingsbistanden skal både være grøn og solidarisk. Vi skal bidrage til den grønne omstilling i udviklingslandene, og samtidig skal vi hjælpe de områder og lande, der rammes af f.eks. øget tørke eller flere oversvømmelser, med at tilpasse sig klimaforandringerne.

Danmark er et lille land med store ambitioner. Vi har en kæmpe mulighed for at vise verden, at det er muligt at arbejde for klimadagsordenen på en solidarisk og bæredygtig måde. Det nytter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce