Annonce
Debat

Vaccination: Et lille prik og så er alting glemt

Asger Nakskov Laursen, IT Arkitekt, Novicell.

Der i den mørke tid, så vi den komme. På den tid af året, hvor lys sættes på grantræer. Der, hvor alting plejer at være, som det plejer - men hvor alt var anderledes denne gang.

Dér kom den rullende ind over landets grænser. Et vaskeægte julemirakel anno 2020. Året, hvor den bedste gave du kunne gi’, var afstand - og hvor dine venner påskønnede din negativitet. Der kom den! Vaccinen! Faktisk kom den ikke alene.

Fra alle mulige kroge rundt om på kloden var der nu vacciner klar. Sikke en synkronisitet! Og ikke mindst en fabelagtig timing. For, som i et velskrevet eventyr netop da helten dukker op - der dukker der også nye farer op. I denne fortælling er det hverken onde troldmænd eller drabelige drager. Derimod er der tale om nye og farlige mutationer!

Med sørgmodigt blik kigger vi fra EU over på UK, der nærmest i meta-symbolsk forstand nu mærker prisen ved at ville ud af fællesskabet. Den britiske mutant dukker op, netop som blækket tørrer på Brexit realiteten. Og netop som den bevidste EU-forbruger tvinges til at handle gaver og udsalg på nettet - men selvfølgeligt går langt uden om de nu toldbelagte varer fra UK. Puha! Mette F. tager igen ordet og nu må vi kun være 5 - og vi skal alle vide, at vi er i et “kapløb med tiden”.

En konspirationsteoretiker kunne ikke have planlagt det bedre. Og hvis man var det mindste i tvivl inden jul, om man ville have sig et prik med Vor Frelser på flakon og indskrives i Coronas Vidner, så kan man jo nærmest kun være overbevist nu.


Er vi i virkeligheden ved at vaccinere henimod noget, vi gerne vil, fremfor væk fra noget, der ikke nødvendigvis er så farligt for os, der ikke er i risikogruppen?

Asger Nakskov Laursen, IT Arkitekt, Novicell.


Og dog. Den anden aften så jeg en klog professor fra Syddansk Universitet i Nyhederne. Hun talte om, at vi kunne overveje at nøjes med at give vaccinen til dem, der er i risikogruppen. Og lade os andre tage et mere naturligt møde med covid-19.

Altså ved at lade vores egne indre mekanismer (immunforsvar) bekæmpe og opbygge tolerance og immunitet. I et forsat meta-sprog kunne vi kalde det “naturligt at lære at leve med covid-19”. En læring for kroppen, som efter sigende skulle være mere effektiv end en vaccine.

Tidligere i dag, hørte jeg så en ung mand udbryde “Jeg skal virkelig bare have den vaccine ASAP, så jeg kan komme på Roskilde i år”. Erhvervslivet, rejsebranchen og oplevelsesøkonomien er helt enige. De råber på et vaccinepas, så de igen kan åbne for herlighederne - mod fremvisning af gyldigt medlemsskab til det vaccinerede samfundssind.

Og det fik mig så til at tænke på, hvad det egentlig er, vi forsøger at vaccinere os imod? Er det en sommer uden festival? Et år uden rejser? En jul med mindre forsamlinger? Eller noget så skrækkeligt som en stille og rolig nytårsaften? Er vi i virkeligheden ved at vaccinere henimod noget, vi gerne vil, fremfor væk fra noget, der ikke nødvendigvis er så farligt for os, der ikke er i risikogruppen?

Asger Nakskov Laursen, IT Arkitekt, Novicell.

Det, synes jeg, er en ret uhyggelig tanke: At vi i fremtiden skal vaccineres, ikke for at undgå at dø, men for at få lov til at leve! Ingen tvivl om at covid-19 er en realitet. Ingen tvivl om at folk er både døde med og af covid-19.

Ingen tvivl om at covid-19 er lige så dødelig som hård influenza a la dem i 1957 og 1967 - og igen tvivl om, at vi kommer til at leve med covid-19 og afarter heraf i fremtiden. Men heller ingen tvivl om vi skal passe på, at vi ikke giver køb på vores grundlæggende friheder - og taber dem til uproportionelle restriktioner og kollektiv general angst.

Faktisk tror jeg, hvis vi blot er villige til det, at vi kan lære noget af covid-19. Måske kan vi lære, at vi ikke behøver så meget for at have det godt. Måske kan vi lære noget om vores egentlige behov. Og måske kan vi lære at leve i bedre harmoni med vores ressourceforbrug. Men det kræver nok, at vi er villige til at opbygge og tolerere en lidt mere naturlig måde at leve på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce