Annonce
Navne

Et liv med aftryk: Chefredaktør for byens avis og træner for byens superligahold

Hans Petersen – journalist, fodboldspiller, træner og opfinder. 10. januar fylder han 75 år. Foto: Kim Haugaard.
Hans Petersen har været chefredaktør for Århus Stiftstidende og cheftræner for AGF i Superligaen. I dag fylder han 75 år.

75 ÅR: Han har været chefredaktør for byens avis og træner for byens fodboldhold i Superligaen. Hans Petersen har sat sine aftryk i Aarhus, hvor han er født og vokset op. Mandag 10. januar 2022 fylder han 75 år.

Helt indtil 1. oktober 2021 var han aktiv journalist på Århus Stiftstidende, og han trådte ind ad mediehusets dør i Kannikegade første gang 1. november 1970. I mellemtiden har han haft andre job, indtil han mere eller mindre tilfældigt vendte tilbage til avisen.

Som redaktionschef har han haft ansvaret for flere end 2000 forsider på Århus Stiftstidende i årene 1977-1994, og i begyndelsen af 2002 lavede han et usædvanligt skifte ved efter næsten syv år som chefredaktør på Århus Stiftstidende at blive chef for talentudviklingen i fodboldklubben AGF, hvor han selv har spillet, siden han var otte år.

Annonce

- Jeg havde været træner på højt niveau i en del år ved siden af mit job og havde lyst til at prøve trænerjobbet på fuld tid, forklarer han.

Cheftræner i AGF

Snart efter blev han i april 2002 midlertidigt cheftræner for Superligaholdet i AGF og klarede opgaven med at undgå en truende nedrykning. Derefter gik han helt efter sin plan tilbage til talentjobbet.

Med de unge havde han god erfaring. I samarbejde med trænerkollegaen Lars Sørensen havde han stået i spidsen for flere årgange af AGF’s U17-hold, som blev danske mestre to gange (1988 og 1989) foruden at få en sølv- (1991) og en bronzemedalje (1993) samt to pokalmesterskaber på fem sæsoner – den bedste trænerpræstation i ungdomsafdelingen i 40 år.

Allerede i 1982 havde Hans Petersen taget p-licens, landets højeste træneruddannelse. Han har holdt den ved lige og hjælper gerne i HEI, Hjortshøj-Egå, hvor et par af hans børnebørn spiller eller har spillet.

Som talenttræner i AGF var han ofte assistenttræner for U21- og U19-landsholdene. Det har bragt ham på ture til blandt andet Singapore, Vietnam og Kina med U21-holdet og til Irland, Schweiz, Spanien og England med U19-holdet.

Han har været med Dansk Boldspil-Union på træneruddannelse i blandt andet Real Madrid og Valencia i Spanien samt Heerenveen og Feyenoord i Holland.

I 12 år har han været medlem af fodboldunionens etiske råd, og det har bragt ham til danske EM- og VM-kampe i Karkhiv i Ukraine og Saransk i Rusland.

Annonce

Tilbage til mediebranchen

Uddannelsen til journalist fik han på avisen i Silkeborg, nu Midtjyllands Avis, med start i 1966.

I tiden på Århus Stiftstidende var han på to studieture i USA og besøgte blandt andet store aviser i Boston, San Francisco, San José og Cincinnati.

I Silkeborg spillede han alle kampe i tre sæsoner på Silkeborg IF’s bedste hold. Da han skiftede AGF ud med Silkeborg IF i 1968, rykkede AGF ned, og da han vendte tilbage i 1971, rykkede AGF op i 1. division.

I sin første kamp for AGF i 1. division i 1966 i Køge scorede han to usædvanlige mål på flyvende hovedstød. Han var også manden bag det første mål, da AGF i 1971 vandt 3-2 i Aarhus over Liverpool i en venskabskamp, og han har stadig en modstandertrøje fra kampen.

Efter de tre år som talentchef i AGF vendte Hans Petersen tilbage til mediebranchen, da han i 2005 blev redaktionschef på trafikavisen Urbans nye redaktion i Aarhus. Og da Berlingske Tidende, som ejede både den og Århus Stiftstidende, lod dem få fælles adresse på Banegårdspladsen i Aarhus, fulgte Urban-kollegerne og han med, og på den måde blev han igen en del af byens avis.

I godt seks år fra 2010 var han desuden fodboldtræner på Langkær Gymnasium (nu Aarhus Gymnasium) i Tilst, hvor rektor Anders Østergaard headhuntede ham til at skabe en helt ny fodboldlinje i kombination med journalistjobbet.

Annonce

Præsenterede ny teknologi for Fifa

Før de fleste andre så Hans Petersen, at fodbold i hele verden ville få brug for målteknologi til hjælp for dommerne.

I 2000 gik han sammen med iværksætteren Ulrik Merrild og siden ingeniøren Jørn Eskildsen og investoren Søren Nikolajsen samt virksomheden Select om at udvikle en fodbold til formålet.

Goalref (Måldommer) kaldte de projektet, som de allerede i 2005 præsenterede for Fifa, det internationale fodboldforbund. Men ”fodboldfamilien” var endnu ikke klar til teknologi, var meldingen.

Det blev den først ved VM i Sydafrika i 2010, da et tydeligt mål til England mod Tyskland ikke blev dømt. Fifa indkaldte mulige systemer, og Goalref var med. I 2011 solgte de danske ejere det til det store tyske Fraunhofer Institut, der fik det godkendt af Fifa til verdensbrug efter en test i Yokohama i Japan.

Den oprindelige idé var at sætte en chip ind i bolden. Men tidligt blev det ændret til at anbringe tynde og meget lette ledninger i bolden. De skabte et signal til dommeren via en konstruktion på målrammen.

Det fungerede godt, og systemet er stadig brugbart, men blev overhalet af den meget dyrere løsning med kameraer.

Hans Petersen, der bor i Aarhus-forstaden Mårslet, har fire voksne børn, to drenge og to piger, heraf en bonusdatter efter hustruen Marianne Misser, som døde i 2016. Han har otte børnebørn.

- Mit liv er et godt eksempel på vandringen fra land til by i industrisamfundet. Min mor, der var fra 1912, voksede op på landet på adresser nær Hammel og kom til Aarhus, da hun mødte min far, der var bud i en cigaretvirksomhed og siden blev repræsentant. I familien er jeg den første, som har gået på gymnasiet, og alle mine fire bøn har taget uddannelser på universitetet, siger Hans Petersen om den udvikling.

Han er medforfatter til tre bøger, instruktionsbogen ”Fodbold for små fødder” (1983), ”Storklub på slingrekurs – Bogen om AGF” (2011) og ”Fredensvang” (2017) om AGF’s anlæg.

På anmodning fra et forlag er han lige nu i færd med at skrive en bog om AGF-Legender, og der er bud efter ham til flere andre job, blandt andet som skribent på fodboldsitet campo.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Navne

Mangeårig DR-profil og valgvært fylder 80: - Journalistikken har forandret sig

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Debat

Ny sportsgren i Aarhus: Hvor længe kan byrådspolitikerne stå på hovedet for AGF?

Annonce