Annonce
Fødselsdage

Et liv med amerikansk politik

Niels Bjerre-Poulsen fylder søndag 15. december 60 år. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Niels Bjerre-Poulsen er efterhånden et kendt ansigt i tv. I det næste års tid får vi den 60-årige USA-ekspert endnu mere at se på grund af præsidentvalget.

60 Amerikanerne går næste år til valg 3. november, og valgkampen er allerede i gang. Den bliver kun intensiveret, som tiden går, når Demokraterne skal finde en kandidat, der skal tage kampen op med præsident Donald Trump.

Siden Donald Trump blev valgt i november 2016, har amerikansk politik slået nogle store og ofte uforudsigelige kolbøtter, og der er brug for folk, der ved noget om USA, til at fortælle, hvad der sker.

Sådan én er Niels Bjerre-Poulsen, der er USA-ekspert. Han optræder ofte på tv og i andre medier for at analysere dette og hint og spå om, hvad der vil ske. I det næste års tid får han formentlig mere travlt med medierne, når valgkampen kommer godt op i gear.

Men inden han når så langt, skal han lige fejre sin fødselsdag. Det sker søndag 15. december, når han fylder 60. Han har således en stribe år i bagagen med amerikansk politik.

Han er nu lektor på Center for Amerikanske Studier, Institut for Historie, på Syddansk Universitet. Selv er han cand.mag. i historie og amerikanske studier fra Københavns Universitet i 1986. Men han har også studeret i USA. Han har en ph.d. i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara, i 1993. Han har også undervist i amerikanske forhold på Copenhagen Business School.

Niels Bjerre-Poulsen har foruden at optræde i mange medier og undervise på Syddansk Universitet også tid til at være en flittig foredragsholder, og så har han skrevet en stribe bøger om USA. Og det er ikke kun bøger om den helt aktuelle politik og slagsmålene i Washington D.C. I 2015 udgav han den anmelderroste bog "Vietnam-krigen", der på 380 sider fortæller historien om konflikten i Vietnam fra 1945 til 1975.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

AGF

AGF-cheftræner roste unge som gamle efter test-sejr over Viborg

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];