Annonce
Debat

Et liv som offentligt ansat: Skyggearbejdet skal frem i lyset - så vi kan gøre op med det

"Jeg er folkeskolelærer, men jeg kunne også være pædagog, socialrådgiver, social- og sundhedsmedarbejder, dagplejemor, sundhedsplejerske, sekretær eller ... Vi er nemlig alle offentligt ansatte. Fælles for os alle er et stort ønske om at gøre en forskel", skriver Katrine Vinther Nielsen. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Vi har for nylig fejret 1. maj. Og når vi synger sangene om fællesskab og solidaritet, mærker jeg styrken i at stå sammen. Og det er rart. For i det daglige står man meget alene.

Jeg er folkeskolelærer, men jeg kunne også være pædagog, socialrådgiver, social- og sundhedsmedarbejder, dagplejemor, sundhedsplejerske, sekretær eller ... Vi er nemlig alle offentligt ansatte. Fælles for os alle er et stort ønske om at gøre en forskel.

Jeg er lærer for en 9. klasse, og mit største ønske er, at mine elever klarer sig godt både til prøven, så de kan komme videre og få sig en uddannelse, og i livet. Jeg vil gøre, hvad jeg kan, så de har et godt børneliv og vil få et godt voksenliv.

Annonce

Men min arbejdstid rækker ikke til den nødvendige indsats. Alligevel tager jeg mig tiden til det. Og jeg ved, at det ikke kun er mig, der gør det. Mine kollegaer på lærerværelset gør nøjagtig det samme.

Rapporter fra flere omsorgsfag viser, hvordan sygeplejersker, pædagoger, social- og sundhedsassistenter udsætter sig selv for hårde og langvarige psykiske og fysiske belastninger af hensyn til patienter og børn, fordi de arbejder ulønnet i deres fritid for at sikre den tilstrækkelige omsorg.

Og her er vi helt alene. For vi står alene med udfordringen, at der ikke er tid og ressourcer nok til at gøre vores arbejde godt nok. Vi forsøger at løse de strukturelle problemer alene. Vi udfører skyggearbejde.


For at vi ikke bliver omsorgstrætte eller nedslidte, skal skyggearbejdet frem i lyset. Det kommer det kun, hvis vi står sammen og åbent taler om det.


Skyggearbejde er, når medarbejdere bevidst hemmeligholder det arbejde, de udfører. Men som de føler, at de bliver NØDT til at gøre, simpelthen for at kunne arbejde med afsæt i deres fag, professionelle dømmekraft og ønsket om at gøre en forskel og give kvalitet.

Skyggearbejde kan for eksempel være at give en patient flere behandlingstider, end "pakken" indeholder. At bruge længere tid på den enkelte samtale, end der reelt er afsat. Eller i enkelte tilfælde at bruge fritid på at gå med borgeren til et vigtigt møde … vel at mærke uden at fortælle kollegaerne eller chefen om det.

Skyggearbejde giver medarbejdere mulighed for at generobre noget af den indflydelse, de oplever nedprioriteret af målstyringen, behandlingspakkerne, eller hvad der nu måtte være af styringsregimer: Når de oplever, at rammerne ikke giver dem mulighed for at lave deres arbejde godt nok, når de bliver bedt om at skrue ned for ambitionsniveauet - ja, lave mindre, end de synes er nødvendigt for at hjælpe en borger, og når deres tid bliver brugt til "forkerte" opgaver. Meningsløs dokumentation og fluffy koncepter stjæler således også vores tid og udhuler vores faglighed.

Vi skyggearbejder for at generobre indflydelsen, for at hjælpe andre og for at bevare arbejdets meningsfuldhed. Men det dur ikke!

For at vi ikke bliver omsorgstrætte eller nedslidte, skal skyggearbejdet frem i lyset. Det kommer det kun, hvis vi står sammen og åbent taler om det. De individualiserede løsninger skal væk og solidariteten styrkes, så vi kollektivt kan sige fra overfor dårlige arbejdsvilkår. Desværre viser undersøgelser, at offentligt ansatte ikke tør ytre kritik, fordi der i konkurrencestatens navn kun må fortælles de gode historier.

Derfor vil jeg, som byrådskandidat, arbejde for, at kritik er velkommen, for kun på den måde kan vi skabe værdig velfærd og en demokratisk debat. Der skal være ordentlige arbejdsforhold for alle, der arbejder i og for Aarhus Kommune.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Der er en stor byggekløft i Aarhus - og den er både dyb og farlig

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Aarhus

TV 2 taber i Højesteret: Forbud mod skjulte optagelser på plejehjem var ok

Annonce