Annonce
Mærk Aarhus

Et maskulint pusterum

Foto: Mærk Aarhus
Her findes ingen feminine produkter, ingen dameblade og ingen fnidder-fnadder. Magasinet Mærk Aarhus’ udsendte medarbejder trodsede de uskrevne regler og trådte ind ad døren på Hans Hartvigg Seedorffstræde 10 – som kvinde

Her er der ingen agenda. Biler, arbejde, fodbold, kvinder. Det er det, snakken som oftest går på. Det hele skal være – og er – for sjov.

Indehaver af Barbershoppen Nicolaj Gissel slog dørene op til salonen i 2020 på matriklen, hvor der også tidligere har været drevet herresalon.

Stolene vender forkert … måske er det en ”pige”-tanke, tænkte jeg og konkluderede med det samme, at der måtte være en mening og helt sikkert også et statement i den beslutning.

- Hvis man ikke kigger ind i spejlet hele tiden, hverken som kunde eller som frisør, taler man sammen på en anden måde, mener Nicolaj.

Stefan Møller er en af dem, der med fire ugers mellemrum sætter sig i stolen hos Nicolaj. Når Nicolaj så spørger, hvad Stefan tænker, lyder svaret: ”Det samme …”

- Jeg er helt tryg. Nicolaj ved, hvad han laver. Han kender mig. Det her er et slags frirum. Her er afslappende. Her er ikke klinisk, men her er hyggeligt.

I de fleste saloner bliver man budt på frisk kaffe. I Barbershoppen er der også kaffe som en mulighed, men der er også både øl og vand på kortet. Frit valg.

En 20’er

Nicolaj har tidligere arbejdet i en damefrisørsalon og syntes, der var lidt for meget sladder.

- Det var lige før, man skulle vide alt om alle – både om ens kollegaer og salonens kunder, men også om de kendte, forklarer Nicolaj, som ganske simplet blev træt af at læse SE og HØR og Billedbladet.

- Her snakker vi om – os … Om arbejde, om biler, om fodbold, om kvinder. Ikke om, hvem der havde hvilken kjole på til hvilken premiere, eller hvem der nu dater hvem.

Under den tidligere ejer var der en regel, der hed, at hvis en kvinde ville ind i salonen og vente på manden, kæresten, broren, kammeraten, kostede det hende en 20’er.

- Altså bare for at være her. For klippet kunne hun ikke blive … fortæller Nicolaj, som dog understreger, at den regel ikke findes mere. Altså 20’er reglen. For kvinderne kan stadig ikke blive klippet her. Den regel findes endnu, lyder det.

Om bag ved? Eller foran?

Stefan Møller er færdigklippet og kan tage tilbage på job. En ny kunde sætter sig i stolen. Thomas Lundkvist. Her er både hår og skæg i spil.

- Jeg kommer her hver tredje-fjerde uge, lyder det.

- Når håret rører ved ørene, er det tid. Så synes jeg, at jeg er langhåret, og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal stille op. Skal håret foran eller om bag ved ørene? Så skal jeg klippes, smiler han.

Nicolaj fortæller, at mange af kunderne booker tid i deres pause eller lægger det ind, så de kan køre hjem og arbejde videre bagefter.

- Når man i snit bliver klippet en gang om måneden, lægger man det ind i kalenderen og får det til at passe ind. Men de fleste går herfra med en ny aftale i kalenderen, fordi der kun er få uger imellem.

Skægpleje

Og skæg – det er en historie for sig.

- Det kræver mere pleje at have skæg, end de fleste mænd giver deres hår, fortæller Nicolaj, som naturligvis meget gerne guider og vejleder mænd i hvad, hvordan og hvornår.

- Det kræver en særlig shampoo, og der er bare mere arbejde i det. Det er naturligvis individuelt – og et spørgsmål, om skægget er blevet gråt eller ej. Så er der jo længden. Hvor langt vil man have, at det skal være? Kort som stubbe eller skæg, som vi forstår det? Hvordan det skal se ud, er helt afhængigt af ens hovedform, understreger Nicolaj.

Et univers for alle (mænd)

Magasinet Euroman ligger på bordet. Ved siden af yatzyblokken. På væggen hænger en elektronisk dartskive. I køleren er der som sagt både øl og vand.

Herreshampoo og skægpleje sammen med barberkoste er på hylderne.

Her er det fleste mænd skal bruge i de 20-30 minutter, de er her med et par ugers mellemrum. Der er ingen vaskestole. Der bruges ikke tid på at vaske håret inden klip. Det ordner man hjemme.

- Hvorfor det her univers?

Nicolaj kigger sig omkring. Han kigger på kollegaen Shaddi, som har været i shoppen i ti år. Han smiler.

- Jeg kunne vist ikke være havnet et bedre sted, lyder det fra Nicolaj.

- At kunderne kommer igen og igen, siger jo det hele. Vi hygger os. Unge som gamle. HR-chefen, advokaten, tømreren, de studerende. Her gives nemlig studierabat, og alle får en sludder. Vi vender stort og småt. Håret vokser cirka en centimeter om måneden, så behovet kommer helt af sig selv.


Det handler om millimeter. Om præcision. Om kærligheden til faget. Om service. Håndværk.

Og om pusterummet – fra hverdagen. En halv time væk fra arbejdet, hverdagen og kvinderne …

Det hele sagt med et smil, for lige om lidt er der faktisk en kvinde på lønningslisten hos Barbershoppen, og så bliver der – måske – skrevet helt nye kapitler …

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden