Annonce
Aarhus

Et mere almindeligt syn i Danmark: Delfin spottet i Aarhus-bugten

Sidste sommer var delfinen på billedet på besøg i Sønderborg. Arkivfoto: David Skaaning

Tirsdag blev en delfin spottet i Aarhus-bugten ved Følle Strand. Faktisk er dyret ved at være mere almindeligt i de danske farvande, men det er ikke nødvendigvis udelukkende en god ting.

Annonce

Aarhus: Tirsdag blev en delfin spottet i Aarhus-bugten omkring Følle Strand. Ikke kun én person så delfinen, men flere forskellige lokale nåede at få fornøjelse af synet. Det er dog ikke den første delfin, der er blevet set lege i vandet ud for Jyllands hovedstad – og måske er der en god forklaring på det.

Radio4 talte onsdag morgen med hvalekspert Carl Kinze, der er indehaver af hjemmesiden hvaler.dk, og som har en ph.d. i cetologi (havforskning i hvaler, red.) om, hvor almindelige delfinerne efterhånden er i de danske farvande.

- Én ting er, at vi har fået øje for dem og har fået mulighed for at dokumentere dem. På den anden side er det også en virkelig ting, der sker, nemlig en indvandring eller måske kolonisering af forskellige arter af delfiner – og vi taler faktisk om flere slags, forklarer Carl Kinze.

I alt er tre af verdens 35 delfinarter efterhånden blevet hyppigere i havene omkring Danmark. Siden årtusindskiftet er eksempelvis den almindelige delfin spottet flere gange, og det var også denne art, man tirsdag kunne være heldig at få et syn af ved Følle Strand. Derudover ser vi oftere også både hvidnæsen og øresvinet – sidstnævnte er den mest kendte delfinart af alle.

Ifølge Carl Kinze er der både gode og dårlige ting ved, at delfinerne er blevet mere almindelige at se herhjemme.

- Det gode er jo, at delfiner er en naturoplevelse. Det er ikke noget, man forventer i danske farvande – man regner jo med, at man skal drage længere mod syd. Nu med coronakrisen kan vi måske ikke komme længere mod syd, men nu er delfinerne så kommet til os.

- Den måske lidt eftertænksomme side af sagen, det er, at det kunne have noget at gøre med de klimaforandringer, som alle taler om, og det er der noget, der tyder på her.

Lyt til det fulde indslag fra Radio4 Morgen herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce