Annonce
Aarhus

Et mord, en sammenlægning og en - måske - lykkelig slutning

Viby lokalhistoriske Arkiv åbnede i går dørene og støvede guldgruben af billeder, beretninger og spændende viden godt og grundigt af.

»Mordet på Kongevejen« står der med store bogstaver hen over en af de mange billedplancher i kældersalen under Viby Bibliotek.

Annonce

»Vi samlede billederne på planchen til en udstilling på Rådhuset i 2006,« fortæller arkivleder, Klavs Klercke Rasmussen. Han og resten af arkivarerne fra Viby lokalhistoriske Arkiv, viste i går gamle billeder frem i anledningen af Arkivernes Dag. Et årligt åbent hus-arrangement for landets lokalarkiver.

»Flemming Knudsen, der jo er gammel Viby-dreng, gik forbi planchen hver dag, og ringede til mig efter lidt tid. »Jeg kan altså ikke huske, at der blev nogen myrdet på Kongevejen!« udbrød han.«

Klavs Klercke Rasmussen henviser til den daværende rådmand, tidligere borgmester i Aarhus og nuværende medlem af Region Midtjyllands regionsråd.

»Han havde altså ikke lige fået læst andet end overskriften på planchen,« siger arkivlederen med et skælmsk grin. Titlen bærer nemlig på en lidt anden betydning, end den, man umiddelbart tror.

Der er mange besøgende til dagens arkivudstilling, der udover plancher også byder på filmvisninger og ikke mindst enorme mængder af ringbind med billeder. Medlemstallet er på vej op igen, efter en periode med nedgang. For nogle år tilbage var der tæt på 500 medlemmer Viby Lokalhistoriske Forening - i dag er der 460.

»Hvis du vil være medlem, så foregår indmeldingen her,« siger et storsmilende bestyrelsesmedlem fra bordet ved indgangen til alle nyankomne i salen.

Foreningen tager på byvandringer, til foredrag og modtager nyhedsbreve - om gamle dage.

En af de bedste nyheder, er den om mordet på Kongevej, som Skanderborgvej hed førhen. Den myrdede i sagen er nemlig Kongevejen selv. Og vejen blev dræbt af to omgange. Ved udvidelsen af vejen, der begyndte for 50 år siden, og ved kommunesammenlægningen i 1970. Vi tager det sidste først:

»Der var jo en anden Kongevej i den kommende storkommune, ved Marselisborg Slot. Så vores Kongevej her i Viby måtte skifte navn,« forklarer Klavs Klercke Rasmussen.

Ved navneskiftet så vejen allerede betydeligt anderledes ud, end den havde gjort i flere årtier inden.

»Nogle af de første huse, der blev fjernet, ville jo have ligget ude i midterrabatten, hvis vi kigger på vejen, som den ser ud i dag,« siger Klavs Klercke Rasmussen.

Grunden til vejudvidelsen var det stigende antal biler, der skulle ind til midtbyen i Aarhus. Den eneste landevej, der ikke blev udvidet så tæt ved centrum, var Silkeborgvej ved Åbyhøj Torv.

»Heldigvis lå biblioteket her i Viby lidt trukket tilbage, så det blev bevaret.«

Men Kongevej var død for altid.

Klavs Klercke Rasmussen har været leder af Vibys arkiv siden 2005, og arbejdede som revisor, før han begyndte sit store engangement i arkivet. Sammen med 17 andre historiegale frivillige passer han 22 proppede kvadratmeter i et lokale nær salen i bibliotekskælderen.

»Et af vores største klenodier er det gamle, blå emaljeskilt fra Kongevej. Det har vi heldigvis endnu. Men det fra Vestergårdsgade, hvor Viby Ringvej ligger i dag, blev stjålet ved en anden udstilling, så vi viser ikke så gerne Kongevejsskiltet frem længere,« siger Klavs Klercke Rasmussen.

Vibygenserne har efterhånden affundet sig med mordet på Kongevej. Men byudviklingens tid er ikke forbi.

»Der bliver jo ved med at komme nye projekter, og så må vi ud at tage billeder igen. Og det gør vi gerne,« forsikrer Klavs Klercke Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce