Annonce
Fødselsdage

Et multitalent på de skrå brædder

Jan Hertz er vokset op med svensk som sit modersmål og optræder derfor hjemmevant på begge sider af Øresund. Mandag 8. juli bliver han 70 år. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Der findes nærmest ikke en krog af dansk underholdningsliv, hvor Jan Hertz, som er skuespilleruddannet i Aarhus, ikke har sat sit fingeraftryk. Mandag 8. juli fylder han 70 år.
Annonce

70 Jan Hertz var kun seks år gammel, da han første gang oplevede dansk teaters grand old man Poul Reumert i Det Kongelige Teater. Fra den dag var hans skæbne bestemt.

Han spenderede sine lommepenge på at se den store skuespiller på scenen og holdt i 7. klasse foredrag om "Poul Reumert - en person, jeg beundrer". Med sin lærers hjælp fik han også selv lejlighed til at møde sit idol i garderoben.

Som skuespiller er Jan Hertz, der mandag 8. juli fylder 70 år, i høj grad selvlært.

Han begyndte at spille børneteater som 15-årig og var året efter med til at starte Sorgenfri Børneteater, hvor han administrerede og instruerede 35 børn, mens han selv gik i gymnasiet. Han tog teaterkurser, blev instruktørassistent, læste retorik og teaterhistorie på Københavns Universitet, indtil han i 1973 blev optaget på Aarhus Teaters Elevskole.

Jan Hertz har siden ungdommen arbejdet på flere sider af skrivebordet. Han elsker at være igangsætter, er en smittende inspirator og har et skarpt øje for talenter.

Han blev kunstnerisk leder af det turnerende Gentofte Scenen, spillede og instruerede flere revyer og lavede musicalen "Godspell" til landets kirker. Han var senere chef for Amager Scenen fra 1989 til 1996 og underholdningschef i Tivoli fra 1999 til 2001.

Siden vendte han tilbage til rollen som instruktør og skuespiller, og han har medvirket i og iscenesat en lang række skuespil, musicals, lystspil, film og tv-serier samt revyer og cirkusforestillinger - på begge sider af Øresund. De seneste år har han også udvidet den kunstneriske palette med foredrag og coaching samt en soloforestilling i stand up-genren.

I 15 år sad han med i juryen bag teaterprisen Reumert, og de seneste år har han været med til at uddele den genoplivede danske Cirkuspris.

Jan Hertz fylder 70 år som stadig aktiv på teaterscenerne. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Ældre kræver handling: Aarhus Kommunes eget tilsyn fandt ikke de alvorlige svigt på tre plejehjem

Aarhus

Med hovedet under armen ...

Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Aarhus For abonnenter

Ny kulegravning af plejehjem i Aarhus: Fællestræk i sager om plejesvigt skal undersøges

Annonce