Annonce
Østjylland

Et netværk ud af ensomheden

81.000 danskere er ofte alene. Og ensomhed kan føre til misbrug, depression og angst. Foto: Scanpix/Iris

Nye Netværk i Odder giver sine brugere mulighed for at skabe nye menneskelige relationer.

Af forskellige årsager kan man i voksenlivet være endt i ensomhed. Et årelangt misbrug kan have skræmt vennerne væk. Forsørgelsen af en dødeligt syg ægtefælle kan efter dødsfaldet efterlade forsørgeren uden kontakt til andre mennesker. Og en psykisk sygdom kan skræmme omgivelserne væk, eller gøre omgivelserne så angstfremkaldende, at man trækker ind i sig selv.

En undersøgelse foretaget af Fonden Ensomme Gamles Værn viser, at cirka 113.000 danskere mellem 30-50 år sjældent eller aldrig træffer sin familie. 117.000 træffer sjældent eller aldrig venner. 81.000 er ofte alene, selv om de gerne vil være sammen med andre, og 62.000 danskere mangler nogen at tale med omkring problemer eller har brug for støtte.

Nye Netværk i Odder

Nye Netværk er en del af Blå Kors. Nye Netværk vil gerne hjælpe personer, der:

Ikke har resourcerne til at opbygge relationer

Har mistet kontakten til familie og venner

Kan klare sig selv, men er ensomme og savner mere indhold i hverdagen

Har brug for at hjælp med at komme videre i tilværelsen

Hos Blå Kors i Odder har man i samarbejde med Odder Kommune siden maj givet sine brugere en mulighed for at skabe sig et netværk, der blandt andet kan føre dem ud af ensomheden. Tre frivillige er med, når brugerne hver anden uge mødes til madlavning og spisning. Det har givet brugerne mulighed for at opbygge nye netværk, som kan føre dem ud af ensomheden.

Annonce

»Dem, som er ensomme, har brug for, at de mærker, at de betyder noget for andre mennesker. De vil gerne have nogen at gå i biografen med, og man tager jo heller ikke på café alene. De har brug for at have noget at lave sammen med andre,« fortæller projektleder for Nye Netværk, Lisbeth Andreassen Ryelund.

Hun mener, det er vigtigt, at man får hjulpet mennesker ud af ensomhed, da det er en destruktiv spiral.

»Ensomhed nedbryder os. Man kan opleve, at man ikke er noget værd. At der ikke er nogen, der vil en. Vi er skabt til at indgå i relationer med andre, og hvis man ikke gør det, kan man spørge, hvorfor skal man så skal være her,« siger hun og forklarer, at ensomhed kan føre til misbrug, depression og angst.

Nedbryder barrierer

Én af de tre frivillige er 22-årige Christina Bach, som til daglig studerer til socialrådgiver. Siden Nye Netværke startede i maj, kan hun allerede spore forbedringer hos brugerne.

»Dem, der har haft svært ved at komme til møderne, og som stod udenfor dørene inden, kommer nu selv ind. Så der er blevet nedbrudt en barriere, og de har fået en bedre indbyrdes forhold, og de er begyndt at lave ting sammen udenfor møderne. De har fået kontakt med andre mennesker, og det er en forskel,« siger hun.

Gruppen er ligesom mange andre danskere netop gået på sommerferie. Det har været en udfordring for nogle af brugerne.

»Vi havde et par brugere, der efterlyste at mødes over sommeren, for de siger, at de er ligeså ensomme i juli som i august. Det er en udfordring, at man slipper kontakten over sommeren. Det kan være, at nogle ryger tilbage i ensomheden,« siger Christina Bach.

Undersøgelsen fra Fonden Ensomme Gamles Værn viser også, at emnet ensomhed er tabu. Det nikker Lisbeth Andreassen Ryelund genkende til.

»Vi lever i et samfund, hvor vi skal have succes alle steder. Og det er ikke succesfuldt at sige, at man ingen har et holde jul og sommerferie sammen med,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce