Annonce
Debat

Et postkort fra hjertet

Julen er hjerternes fest, siger man.

Annonce

Men det livsvigtige organ - og for den sags skyld alle andre vitale organer som lever, nyrer og lunger - bør hele året være markant længere fremme i danskernes bevidsthed. Især bør vi alle i tide gøre os overvejelser om, hvad der skal ske med dem i det ulyksalige tilfælde, at vi ikke længere selv har brug for dem.

Den ulejlighed har foreløbig kun 775.000 voksne danskere gjort sig - svarende til 17 procent. Det er dem, der har sagt ja til, at deres organer i tilfælde af deres død må gives til et andet trængende medmenneske.

Der er ingen tvivl om, at langt flere danskere er parat til at følge de 775.000 medborgeres eksempel. De har blot af forskellige grunde ikke fået gjort noget ved sagen. Undersøgelser viser, at helt op mod to ud af tre danskere finder det både ret og rimeligt, at man lader sig registrere som organdonor. Det har fået blandt andet Foreningen 7Liv til at foreslå, at vi alle aktivt skal melde fra i stedet for til, hvis ikke vi ønsker at give vores organer væk. Det såkaldte »formodede samtykke« skal ifølge foreningen gælde fra det 18. år. Dog skal det altid være familien, der i tilfælde af en pårørendes hjernedød skal træffe den endelige afgørelse.

En på mange måder sympatisk tanke, men spørgsmålet er, om det løser problemet. Man risikerer at stå med et donorregister fuldt af folk, som alligevel ikke har forholdt sig aktivt til problemstillingen, og derfor ved hverken familie eller læger, om vedkommende har lyst til at donere sine organer. I 2013 blev 73 danskere erklæret hjernedøde og egnede som donorer, men i 15 tilfælde blev deres organer af den ene eller anden grund ikke brugt til donation. Så der er et stykke vej til de godt 400 danskere, der lige nu står på venteliste til et nyt organ. Sidste år døde 32, mens de forgæves ventede på det organ, der ville have reddet deres liv.

Organisationen Oplysning om Organdonation, der repræsenterer både hjerte-, nyre og lungeforeningerne, er imod det »formodede samtykke« og i den nationale handlingsplan, som regeringen fremlagde i juli, vælger man da også at gå en anden vej. Intense oplysningskampagner og opfordringer på borger.dk og e-boks.dk er vejen til danskernes hjerte, mener man. I det lys kan man kun hilse det postkort-initiativ, som Lasertryk.dk i Aarhus har taget - og som vi omtalte i gårsdagens avis - velkomment. Kun via oplysning og ved at skærpe opmærksomheden omkring nødvendigheden af organdonation er det muligt at øge antallet af danskere, som aktivt tager stilling til, om de vil hjælpe et livstruet medmenneske. Og samtidig få én til at tænke over, at det en dag kunne være ens eget liv, der afhang af en donor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce