Annonce
Aarhus

Et sært sammenstød: Det stille liv på landet og det brusende kulturliv

Pernille Taagaard Dinesen voksede op på en gård i Nordjylland og endte indtil videre i kulturlivet. Foto: Axel Schütt
Pernille Dinesen, kunsthistoriker og tidligere museumsinspektør på Aros, skriver humoristisk og eftertænksom bog om, hvad den virkelige virkelighed er.

AARHUS: Hvad er bedst, hvis man skal vælge: et stille liv i provinsen eller et finkulturelt liv med store armbevægelser?

Svaret får vi ikke i Pernille Taagaard Dinesens nye bog, men hun sætter de to ting op over for hinanden i romanen "Kaj-Ole Nielsens liv".

Den er den 44-årige forfatters debut. Hun har i mere end 10 år arbejdet som museumsinspektør på kunstmuseet Aros i Aarhus, er uddannet dramaturg og kunsthistoriker fra Aarhus Universitet og opvokset på en gård i Nordjylland.

Annonce

Netop det clash i hendes liv, det rolige liv i provinsen over for den store kulturs uforudsigelighed, er et emne, hun tager op i bogen.

Hun tog et års orlov fra Aros for at skrive romanen, har siden sagt jobbet op og lever nu som freelance kurator og forfatter i en verden, der også rummer manden Michael Dinesen og de tre sønner Karl på 16 år, Sven på 12 år og Ernst på 9 år.

Ægtemanden laver dokumentarfilm.

Løsrivelse

- Efter mere end 10 år i samme stilling fik jeg lyst til at løsrive mig fra den fasttømrede hverdag. Jeg har altid skrevet meget, men drømte om at skrive andet og mere end artikler til kunstkataloger. Jeg har nok et stort behov for at slippe fantasien løs. Jeg har spillet meget teater og tidligere arbejdet på blandt andet Mungo Park, Café Teatret og Det Kongelige Teater i København, så egentlig var det et tilfælde, at jeg kom ind i billedkunstens verden, fortæller Pernille Taagaard Dinesen.


Vi er jo alle sammen summen af det, vi kommer fra.

Pernille Taagaard Dinesen


Romanen Kaj-Ole Nielsens liver bygget op som et filmmanuskript, og det er gennem manuskriptet, at læseren oplever personerne med Pernille Taagaard Dinesen, forfatteren, som romanens overordnedeinstruktør.

- Vi er jo alle sammen summen af det, vi kommer fra. Min opvækst på landet skal i bogen ses som en hyldest til det stille liv. Vi lever i en tid, hvor vi alle er enormt sensationsbårne og står på skuldrene af hinanden for 15 minutters berømmelse. I kulturlivet møder man efterhånden flere kendte end ikke-kendte, og her handler det om at blive set og hørt for at føle sig i live. Omvendt indrømmer jeg gerne, at jeg tit har stået i provinsen og tænkt, at det ville klæde alle, hvis vi kunne hæve abstraktionsniveauet bare en lille smule. I bogen udstiller jeg begge lejre uden at påpege, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Måske er det i virkeligheden meget godt med en vekselvirkning, siger forfatteren og føjer til, at udgangspunktet for romanen er humor.

Annonce

Veje krydses

I romanen møder vi lagermedarbejder Kaj-Ole Nielsen, som lever sit stille og forudsigelige liv i Nordjylland med sin kone Kirsten.

Ved et tilfælde krydses hans veje med den idéforladte filminstruktør Holger Bastian Norén, der fascineres af Kaj-Oles jævne tilværelse og ser et dramatisk nytænkende potentiale i at filmatisere kedsommeligheden.

Holger overtaler Kaj-Ole til at spille hovedrollen i spillefilmen om sit eget liv. Det københavnske filmhold rykker til provinsen, og intet er længere, som det var engang. Hverken for Kaj-Ole, Holger eller de lokale, som frygter, at byens pludselige berømmelse får negativ indflydelse.

Romanens humoristiske skildring af det gennemsnitlige menneske rejser netop spørgsmålet, hvad den virkelige virkelighed egentlig er: det almindelige liv, som leves uden at hæve blikket og undres? Eller det liv, der insisterer på at begribe eksistensen gennem en kunstnerisk lup?

Bogens filminstruktør og hovedperson har svært ved at forstå hinanden, og romanen er bygget op over misforståelserne mellem de to - den jordbundne type over for den abstrakt tænkende kunstner.

Annonce

Ulven er med

Ulven kigger af og til ind i kapitlerne. Den er et symbol på det ukendte og alt det, som vi frygter, fordi vi ikke har kontrol over det, siger forfatteren.

Om sin tid på Aros siger hun:

- Aros er et fantastisk hus fyldt med 200 gode kolleger. Dem savner jeg. Nu arbejder jeg alene, men er ret bevidst om, at jeg har gjort det rigtige. Efter virkelig mange år i samme stol fik jeg i stigende grad en følelse af at gentage mig selv, så hvis jeg skal udvikle mig, måtte båndene kappes.

Hun er dog stadig i kunstbranchen. Lige nu er hun konsulent for kunsthallen Galleri Image i Aarhus, som arbejder på at finde en ny fysisk placering i Sydhavnen. Hun er også kurator og projektleder på et fælles kunstprogram for de seks kunsthaller i København, fungerer som mentor for en række billedkunstnere, og i januar 2021 begynder hun på en masteruddannelse i ledelses- og organisationsudvikling på CBS. Og så er hun allerede i gang med en ny bog. Hvad den handler om, vil hun ikke helt ud med endnu.

Forfatteren

• Pernille Taagaard Dinesen (født 1975) er uddannet cand.mag. i dramaturgi og kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Hun har i mere end 10 år arbejdet som kurator på Aros Aarhus Kunstmuseum. I 2017-2018 gik hun på Forlaget Gladiators Jyske Forfatterskole.

• "Kaj-Ole Nielsens liv" er hendes debutroman. Er udgivet på Forlaget Mellemgaard. 296 sider. 250 kroner. Kan købes i boghandler og på nettet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

300.000 århusianere kan se frem til en besparelse på varmeregningen næste år

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Annonce