x
Annonce
Aarhus

Et statsborgerskab for et håndtryk: Tirsdag byder Bundsgaard 177 nye statsborgere velkommen

Tirsdag bliver en festdag på rådhuset, hvor 177 danskere skal give hånd til borgmesteren, hvorefter de får papir på deres statsborgerskab. Billedet her er fra en helt anden lejlighed, hvor Jacob Bundsgaard (S) fik overrakt underskrifter til fordel for at bevare kvindesvømning i Gellerupbadet. Arkivfoto: Axel Schütt
Tirsdag 25. februar afholder Aarhus Kommune den første grundlovsceremoni for nye statsborgere, hvor ansøgerne blandt andet skal give hånd til borgmesteren.

AARHUS: Man plejer at sige, at spørgsmålet "hvad arbejder du så med?" er det første, der bliver stillet i enhver samtale mellem danskere.

Men der er én ting, som kommer endnu før.

Håndtrykket.

Lige så naturligt det føles for indfødte danskere, lige så unaturligt kan det være i visse muslimske miljøer, hvor man decideret undgår at give hånd til personer af det modsatte køn.

Så da den tidligere VLAK-regering i 2018 valgte at gøre håndtrykket til et krav for alle, der drømte om at blive danske statsborgere, endte den høflige gestus som en varm kartoffel.

Nogle så det som tom symbolpolitik, designet til at skille stærkt troende muslimer fra.

Andre mente, det var en nødvendig markering af, at hvis ikke man kan få sig selv til at give hånd til et andet menneske, så er man langt fra at have det danske sindelag, som bør følge med et statsborgerskab.

Annonce

I Aarhus ønsker vi at gøre dagen festlig og fejre de nye statsborgere ved et arrangement på Aarhus Rådhus. Her kan de nye statsborgere deltage sammen med deres familie, få klaret den formelle del med håndtryk og underskrift – og samtidig høre nogle taler, musik, sang og få lidt information om medborgerskab i Aarhus.

Jacob Bundsgaard

Bundsgaard giver hånd

Nu er dagen så kommet, hvor i alt 177 århusianere for første gang skal give hånd til borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en såkaldt grundlovsceremoni.

Tirsdag 25. februar vil blandt andet tyske, tyrkiske, engelske og afghanske hænder gribe fat om borgmesterens, og derefter vil de være danske.

Jacob Bundsgaard selv har tidligere brugt udtrykket "fjollet symbolpolitik" om håndtryksbekendtgørelsen.

Det er ikke lykkedes at træffe borgmesteren for en kommentar, men i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune giver han udtryk for, at han glæder sig til ceremonien og har tænkt sig at gøre det til en festdag:

- I Aarhus ønsker vi at gøre dagen festlig og fejre de nye statsborgere ved et arrangement på Aarhus Rådhus. Her kan de nye statsborgere deltage sammen med deres familie, få klaret den formelle del med håndtryk og underskrift – og samtidig høre nogle taler, musik, sang og få lidt information om medborgerskab i Aarhus.

Bruger ikke kattelem

Det fremgår af pressemeddelelsen, at alle 177 ansøgere skal give hånd til borgmesteren, og dermed har Jacob Bundsgaard tilsyneladende ikke tænkt sig at gøre brug af en kattelem i lovgivningen.

I loven står nemlig blot, at man skal give hånd til "en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen", og ifølge Politiken har Hedensted, Aabenraa, Syddjurs og Allerød Kommune derfor valgt at stille med både en kvindelig og en mandlig repræsentant, så ansøgerne ikke er tvunget til at trykke en fra det modsatte køn i hånden.

Det er et valg, som bliver kritiseret af den socialdemokratiske indfødsretsordfører, Rasmus Stoklund.

- Det undrer mig lidt, hvorfor de her kommuner vil gøre det. Det eneste, der kommer ud af det her, er bare, at man hjælper nogle, som åbenbart har nogle relativt fundamentalistisk holdninger, siden at de ikke kan give et håndtryk til enten en kvinde eller en mand, til at få et statsborgerskab, siger han til Politiken.

Det står der i loven: Håndtryk uden handsker

"Når ansøgeren har underskrevet en blanket under overværelse af en repræsentant for kommunalbestyrelsen, skal en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen udveksle et håndtryk med ansøgeren uden handske håndflade mod håndflade for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik i ansøgerens liv, hvor vedkommende bliver dansk statsborger."

Sådan står der om selve håndtrykket i lovteksten bag de nye grundlovsceremonier. Derudover skal ansøgerne også skrive under på, at de vil overholde grundloven og grundlæggende danske værdier og retsprincipper.

Kilde: Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes afholdelse af grundlovsceremonier.

Tre er ikke tilmeldt

Som nævnt er der 177 århusianske ansøgere i denne runde af statsborgerskabsansøgere.

Det interessante spørgsmål er, hvor mange der har valgt at bakke ud ved udsigten til at skulle give hånd.

Svaret er, at det ved man ikke, men det er under alle omstændigheder meget få. Det forklarer Niels Buch Johannsen, der er pressechef i Borgmesterens Afdeling.

- Der var i alt 180 potentielle ansøgere på listen, og 177 har meldt sig til arrangementet, så det drejer sig kun om tre, og vi ved ikke hvorfor, de ikke kommer. Det behøver ikke at have noget med håndtrykket at gøre. De kan være bortrejst, eller måske har de meldt sig til en grundlovsceremoni i en anden kommune, siger Niels Buch Johannsen.

Grundlovsceremonien afholdes i rådhushallen tirsdag fra klokken 16.00-18.00, og det er et lukket arrangement, som kun er for de indbudte.

Top 5: Her kommer ansøgerne fra

I alt 177 ansøgere om statsborgerskab er i denne omgang tilmeldt grundlovsceremonien i Aarhus.

Til sammen repræsenterer de ikke færre end 54 forskellige nationaliteter.

De fem nationer med flest repræsentanter er:

  • Storbritannien - 32 personer
  • Tyskland - 18 personer
  • Afghanistan - 14 personer
  • Polen - 13 personer
  • Tyrkiet - 7 personer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Annonce