Annonce
Aarhus

Kom med indenfor: Et sygehus under coronaforvandling - set med fotografens øjne

Spotterfotograf Lise Nielsen har fotograferet sin arbejdsplads, Aarhus Universitetshospital, under forberedelserne til det store coronapatient ryk-ind. Hun arbejder på et dag kirurgisk afsnit, hvor en del af personalet forbereder sig på nye opgaver Foto: Lise Nielsen.
Lise Nielsen har i kraft af sit arbejde som sygeplejerske en unik mulighed for at dokumentere det kolossale arbejdet med at gøre Aarhus Universitetshospital corona-klar.

AARHUS: Lise Nielsen har med sit kamera dokumenteret et sundhedssystem i forandring. I billeder foreviger hun danmarkshistorien, mens den udspiller sig for øjnene af hende på Aarhus Universitetshospital i Skejby, hvor hun arbejder som sygeplejerske.

- Vi er fire dagkirurgiske afsnit, der er blevet omrokeret fuldstændigt, fortæller Lise Nielsen. Et af afsnittene et lavet om til modtageklinik for de mange covid-19 patienter, der allerede nu begynder at fylde landets sygehuse op.

- Vi har inddraget opholdsstuer og gjort operationsstuerne klar, til at de mest skrøbelige patienter - dem oppe i årene - kan ligge der, mens de venter på testsvar, siger hun.

Annonce

Jeg tænkte, det var en historisk begivenhed og forhåbentlig ikke noget, vi kommer til at opleve igen

Lise Nielsen

Stilhed før storm

Lise Nielsen er en af Århus Stiftstidendes ”Spotter-fotografer”. Det er ikke de lokale loppemarkeder, der interesserer hende. Objektivet rettes mod det skæve og det anderledes. Derfor var det oplagt for hende at dokumentere omrokeringsarbejdet på sygehuset. - Jeg tænkte, det var en historisk begivenhed og forhåbentlig ikke noget, vi kommer til at opleve igen, siger hun. Der herskede en ”stilhed før storm”-stemning på hospitalet. Det store patientrykind lod endnu vente på sig, da Lise Nielsen 20. marts tog billederne.

- Jeg syntes, det var fascinerende at se, hvor effektive alle var til at få det hele til at fungere, samtidigt med at det er skræmmende – og at vi ikke rigtig ved, hvad der venter os, siger Lise Nielsen.

Kvalificeret hjælp

Den 14. marts fik Lise og hendes kolleger at vide, hvordan corona-beredskabet ville påvirke deres arbejdsdag, og hvilke afsnit der skulle varetage de forskellige funktioner. I et dagkirurgiske afsnit har man normalt hverken weekend- eller aftenvagter. - Folk skulle byde ind med, hvornår de kunne arbejde. I løbet af ingen tid var alle vagter besat. Det var imponerende, siger hun.

Kan man som patient regne med at få kvalificeret behandling, når personalet arbejdet med en helt anden patientgrupper, end de er vant til?

- For mange vil det være helt nyt at arbejde på et intensivafsnit, men det er ikke sådan, at man skal stå og finde ud af det hele selv. Det er bygget op, så der altid er kompetente læger og sygeplejersker til stede sammen med de ”nye”, så vi ikke kommer til at stå i noget, vi ikke magter, siger hun.

Så du frygter ikke en situation som den i Italien, hvor det hele bryder sammen på sygehuset?

- Jo, jeg er bekymret for, om det også kommer til at ske herhjemme. Men jeg synes, vi er velforberedte, siger hun. Vil du blive ved med at dokumentere coronakrisen?

- Det kunne være spændende at dokumentere, men jeg ved ikke, om jeg kan. Der er også nogle etiske hensyn at forholde sig til, hvis man vil tage billeder af patienterne, siger hun.

Samling af operations- og anæstesiudstyr fra andre operationsstuer, der er gjort klar til patienter. Foto: Lise Nielsen.
Senge og respiratorer er klar til at modtage intensivpatienter, der er syge med Covid-19. Foto: Lise Nielsen.
Briefing. Hvad gør vi, når vi lige om lidt arbejder i en helt anderledes hverdag. Foto: Lise Nielsen.
Sprit og handsker. Foto: Lise Nielsen.
Corona eller ej. Kaffe skal der til. Foto: Lise Nielsen.
Ingen adgang for patienter, portører og pårørende. Coronapatienter adskilles fra resten af sygehuset. Foto: Lise Nielsen.
Spotterfotograf Lise Nielsen har haft sit kamera med på arbejde. Foto: Sven Felsby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Feststemte AGF-fans indtog Tangkrogen

112

Vanvidskørsel ved vejarbejde: Ung mand kan vinke farvel til nyerhvervet kørekort

112

Fødselsdagen fejret med fyrværkeri: Unge skød romerlys mod Aarhus Arrest

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce