Annonce
Debat

Etniske minoriteter skal ikke gøres til hotspots

Lone Norlander Smith, medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten. Foto: Axel Schütt
Annonce

Læserbrev: Kun ved at stå sammen som århusianere kan vi effektivt bekæmpe coronasmitten. Derfor er det yderst skadeligt, når nogle grupper udpeges som særligt skyldige i spredning af smitten. Sådan som det for tiden sker for århusianere med somalisk baggrund. Det er beskæmmende at se, hvordan de bliver udskammet og skældt ud. Det er nedværdigende og diskriminerende. Det kan vi ikke være bekendt.

Som forfatteren Maya Angelou så fint siger det: “Jeg har lært, at mennesker vil glemme, hvad du sagde. De vil glemme, hvad du gjorde, men folk vil aldrig glemme, hvordan du fik dem til at føle.” Hvad vil mor og datter føle fremover, efter at være afvist i vuggestuen, som beskrevet i flere medier. Da jeg hørte om dette, kontaktede jeg straks Børn- og Unge-rådmanden og direktøren for at få dem til at standse den slags. Og borgmester og rådmand har da heldigvis givet en undskyldning.


Ved at udskamme folk skubber man dem fra sig. Ved at række hånden frem opnår man samarbejde.

Lone Norlander


Men den slags oplevelser, og de mange andre ubehageligheder, som somalierne udsættes for, sætter sig. Det er ikke gavnligt for sammenhængskraften og da slet ikke for bekæmpelsen af coronasmitten. Og nu er jeg bekymret for de tosprogede ’bus-børn’, der hver dag fragtes fra boligområder i Aarhus Vest til skoler andre steder i byen. Vi må være meget opmærksomme på, hvordan de bliver modtaget på deres skoler.

Selvfølgelig skal der tages højde for, hvor smitten spredes, og hvor der skal sættes ind for at bremse den. Men at udpege somalierne som skyldige på grund af deres etnicitet er ikke vejen frem. Som professor Morten Sodemann, Odense Universitetshospital, har udtalt til DR: ”Det er ligegyldigt, hvilken hudfarve man har. Det er social ulighed og ikke etnicitet, der er problemet”.

Mange århusianere med somalisk baggrund arbejder som bus- og taxachauffører, som sosu-assistenter og i andre jobs, hvor de er tæt på mange mennesker i hverdagen. Mange af dem bor sammen i store familier med lidt plads. Den slags sociale og økonomiske forhold skal der tages udgangspunkt i. For vi skal ikke gøre de etniske minoriteter til corona-hotspots, der kræver særlig indsats på grund af deres etnicitet.

Ved at udskamme folk skubber man dem fra sig. Ved at række hånden frem opnår man samarbejde. På trods af udskamning og udskældning har en gruppe århusianere med somalisk baggrund dannet en taskforce, der gør en aktiv indsats for at bekæmpe coronasmitten i byens somaliske miljø, i tæt samarbejde med kommunen. Det skal de have stor ros for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

AGF

Ny storaktionær i AGF forklarer aktieopkøb: - Klubben har et kæmpe potentiale

Annonce