x
Annonce
Aarhus

EU giver 92 millioner til tunnel

Aarhus Kommune får 92 millioner af EU, mangler stadig 700 millioner kr. i at kunne finansiere Marselis-tunnel. Arkivfoto.

Aarhus Kommune får 92 millioner af EU, mangler stadig 700 millioner kr. i at kunne finansiere Marselis-tunnel.

92 millioner kr. til Marselis-tunnelen i Aarhus.

92 millioner kr. til Gøteborg.

Sådan fordeler EU de 185 millioner kr., fællesskabet har givet i tilskud til Aarhus og Gøteborg.

Men selv om 92 millioner kr. er mange penge, så er der stadig lang vej hjem, før den 1,6 milliarder kroner dyre tunnel er fuldt finansieret. Der mangler stadig cirka 700 millioner kr.

Aarhus Kommunes vejchef, Niels Schmidt, forventer ikke, at EU kan overtales til at give tunnel-projektet i Aarhus flere penge.

»Ikke foreløbigt. Der er dog en mulighed i 2014 og 2015. Budgetperioden for puljen, tilskuddet er bevilget fra, udløber nemlig i 2013,« siger Niels Schmidt.

Hvor får de pengene fra?

700 millioner kroners-spørgsmålet lige nu er derfor, hvordan Aarhus Kommune vil finde de penge, der mangler, før tunnelen er betalt?

Aarhus Havn forventes at bidrage. Men ingen forventer, at havnen kan eller vil bidrage med noget, der bare er i nærheden af at ligne 700 millioner kr.

Et offentligt-privat partnerskab har været nævnt. Er det stadig en mulighed?

»Næppe. Der er så stor usikkerhed om de skattemæssige forhold, at vi risikerer at spilde et tocifret millionbeløb på udbudsmateriale,« siger Niels Schmidt.

SF har talt om brugerbetaling?

»Brugerbetaling kræver, at der er et gratis alternativ, og en brugerbetalt tunnel er ikke meget bevendt, hvis lastbilerne kører oppe på Marselis Boulevard, fordi det er gratis,« siger Niels Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce