Annonce
Udland

EU-lande presser på for nyt hvidvasktilsyn

Seks EU-medlemslande kræver i en erklæring et nyt eller forbedret tilsyn for at opdage og forhindre hvidvask.

Seks af EU's større nationer presser på for at oprette et nyt tilsyn, der skal forhindre hvidvask i forlængelse af omfattende ulovligheder i blandt andet Danske Bank.

I en fælleserklæring kræver Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Holland og Letland, at EU får ny tilsynsmyndighed, eller at det nuværende tilsyn, Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), bliver styrket.

Behovet for en EU-tilsynsmyndighed er dukket op efter gentagne fiaskoer fra nationale tilsyn med at opdage og forhindre hvidvaskning af penge, hedder det i erklæringen.

Landenes opfordring kommer kun få måneder efter, at EU er blevet enige om at revidere EBA's mandat til at give tilsynet nye tiltag til at tackle hvidvaskning af penge.

Flere aktører har siden påpeget, at det ikke var nok.

Formanden for EBA, José Manuel Campa, har tidligere sagt til avisen Financial Times, at mandatet, som EBA har fået, ikke var nok.

Han efterspurgte derfor en ensartet lovgivning. Campa henviste til, at man fra EU's side forsøger at stoppe hvidvask via direktiver.

De seks nationer opfordrer i erklæringen også til nye regler mod hvidvaskning af penge, hvilket vil være den sjette gennemgang af disse bestemmelser.

Hvidvask kom sidste år på toppen af dagsordenen i EU, efter at det året forinden blev kendt, at disse ulovligheder formentlig var sket i Danske Bank.

Store mistænkelige beløb var strømmet via bankens nu lukkede filial i Estland.

Danske Bank har i en undersøgelse konstateret, at der er blevet vasket penge hvide "for en meget stor del" af et samlet beløb på 1500 milliarder kroner.

EU's retskommissær, Vera Jourová, sagde i slutningen af maj til Ritzau, at EU-Kommissionen stadig følger hvidvasksagen i Danmark tæt.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce