Annonce
Udland

EU-lande vil gøre nyt forsøg på at lande budgetaftale fredag

Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Første forhandlingsdag på EU's topmøde gav ikke nogen budgetaftale. EU-landene mødes igen fredag.

Der blev ikke gjort store fremskridt i arbejdet med at lande en budgetaftale ved EU-topmødet torsdag.

Annonce

Det fortæller Hollands premierminister, Mark Rutte, efter et timelangt møde med de andre såkaldte sparelande - Danmark, Sverige og Østrig - samt EU-præsident Charles Michel.

- Jeg venter og ser, hvad EU-præsident Charles Michel bringer på bordet fredag. Små mirakler er muligt, men jeg tør ikke at sige noget om det, siger han.

De fire sparelande - Holland, Danmark, Sverige og Østrig - gik sammen til møde med Charles Michel for at fastholde deres ønske til budgettet.

De ønsker, at budgetrammen ikke skal overstige 1,00 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

Det ønske har de igen understreget over for EU-præsidenten. Det fortæller den østrigske kansler, Sebastian Kurz, efter mødet.

- Som forventet havde vi intensive forhandlinger gennem hele dagen. Og her til sidst havde vi et intensivt møde med EU-præsident Charles Michel.

- Vi er godt koordineret i gruppen af nettobetalere og gjorde vores position klar, siger han.

Størrelsen af EU-budgettet opgøres som en procentdel af EU's bni. Det aktuelle kompromisforslag fra EU-præsident Charles Michel er 1,074 procent af bni.

Men det er ikke et forslag, som er foreneligt med sparelandenes ønske.

Derfor valgte den hollandske premierminister at cementere over for EU-præsidenten, at han ikke vil forhandle om det aktuelle kompromisforslag.

- Vores position er kendt, og jeg ser ikke, hvad der er at forhandle om, så jeg skal have noget læsestof at fordrive tiden med.

- Jeg har taget denne her biografi om Frédéric Chopin (afdød polsk komponist, red.) med, sagde han ved sin ankomst til topmødet.

Men Mark Rutte havde ikke nået at læse "én eneste side i bogen". Han havde haft for travlt, fortalte han natten til fredag på vej til sit hotel for at tage et hurtigt hvil.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), ønskede ikke at kommentere torsdagens møde med Charles Michel.

Hele torsdag aften holdt Charles Michel møder med EU's stats- og regeringschefer i forskellige konstellationer. Det fortsætter han med fredag nat.

Fredag formiddag klokken ti mødes alle 27 medlemslande igen med Charles Michel.

Diplomatiske kilder tæt på Charles Michel siger, at EU-embedsmænd forbereder et nyt kompromisforslag, som på mødet bliver præsenteret for EU's stats- og regeringschefer.

Det skal danne grundlag for den videre diskussion om budgetaftalen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce