Annonce
Udland

EU opfordrer Irans styre til nedtrapning af krise

Borna Ghassemi/Ritzau Scanpix
Flere iranske medier støtter demonstranters harme over langsomme udmeldinger om, at fly blev skudt ned.

EU's diplomatiske chef, Josep Borrell, opfordrer Iran til "nedtrapning" og siger, at der må skabes "plads til diplomati". Han udtrykker samtidig dyb bekymring over, at de iranske myndigheder midlertidigt tilbageholdte den britiske ambassadør i Teheran lørdag.

- Det er helt nødvendigt, at alle lande udviser fuld respekt for Wienerkonventionen, skriver Josep Borrell i et tweet.

De iranske myndigheder tilbageholdte Storbritanniens ambassadør i Iran, Rob Macaire, da politiet lørdag greb ind over for studenter, som protesterede mod nedskydningen af et ukrainsk passagerfly i denne uge.

Storbritannien protesterede stærkt mod tilbageholdelsen af ambassadøren, og det fik øjeblikkelig opbakning fra mange af verdens regeringer.

Macaire afviser, at han deltog i en demonstration. Han siger, at han var i området for at nedlægge en krans for de 176 mennesker, der omkom ved flytragedien.

Macaire afviser, at han deltog i en demonstration. Han siger, at han var i området for at nedlægge en krans for de 176 mennesker, der omkom ved flytragedien.

Men Irans udenrigsministerium har søndag eftermiddag bedt ham om at komme til det iranske udenrigsministerium om episoden.

Flere iranske nyhedsmedier, som er kontrollerede af staten, rapporterer om demonstrationerne i Teheran og i andre byer, og der cirkulerer mange indslag om protesterne på sociale medier.

"Undskyld og træd tilbage", hedder det i en overskrift i det moderate dagblad Etemad søndag.

Dagbladet skriver, at "det er folkets krav", at de ansvarlige for nedskydningen af flyet trækker sig fra deres embeder.

Alle 176 mennesker om bord på flyet blev dræbt. Mange af passagerne havde dobbelt statsborgerskab som canadier af iransk herkomst.

Irans præsident undskylder siger, at nedskydningen af flyet var en "katastrofal fejltagelse".

Et medlem af Revolutionsgardens topledelse har forstærket den udbredte harme i dele af befolkningen, efter at han har gjort det klart, at han fortalte myndighederne om missilet allerede samme dag, som flystyrtet skete.

Det moderate dagblad Jomhuri-ye Eslami (Islamisk Republik) skriver i en leder: "De, som udsatte offentliggørelsen af årsagen til flystyrtet og skadede befolkningens tillid til myndighederne bør afskediges eller bør træde tilbage".

Kritik af de iranske myndigheder er ikke usædvanligt, men den plejer at ligge inden for snævre grænser

Kritikken af styret i medierne kommer efter en periode med blodige uroligheder, og den betegnes som en af de største udfordringer af styret siden Den Islamiske Revolution i 1979.

Uroligheder i Iran fandt sted i en række større byer lørdag ud over Teheran. Det gjaldt blandt andet Shiraz, Isfahan, Hamedan og Orumiyeh.

- Vi følger Jeres protester meget nøje, og vi er inspireret af Jeres mod, skrev præsident Donald Trump på Twitter lørdag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce