Annonce
Udland

EU's 2020-budget er godkendt og klar til klimakamp

Over 252,2 milliarder kroner skal gå til klimainitiativer i EU's 2020-budget.

EU's budget for 2020 er endelig på plads og har blandt andet et øget fokus på klimakampen.

Sent mandag aften afsluttede parlamentet og EU-landene budgetforhandlingerne i Bruxelles og kom frem til et budget i 2020 på godt 168,7 milliarder euro - svarende til cirka 1261 milliarder kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse tirsdag.

- Næste års budget øger støtten til EU's prioritetsområder og de programmer, der har opnået de bedste resultater.

- Det sikrer også en realistisk tilgang, som tager hensyn til skatteydernes interesser og behovet for at løse de nye udfordringer, der måtte opstå i 2020, siger EU-landenes chefforhandler for 2020-budgettet, Kimmo Tiilikainen, i meddelelsen.

21 procent af budgettet bliver øremærket til fordel for klimatiltag og eksisterende programmer som eksempelvis EU's innovationsprogram, Horizon 2020.

Det får et løft på 8,8 procent sammenlignet med 2019 til omkring 100 milliarder kroner.

Energisegmentet i EU-infrastrukturfonden CEF, der fokuserer på vedvarende energi i infrastrukturen, får også et løft på 35 procent sammenlignet med 2019 til omkring 9,5 milliarder kroner.

De aftalte tal bygger på den forudsætning, at Storbritannien fortsat vil deltage fuldt ud i finansieringen og gennemførelsen af EU's budget for 2020.

EU's budget fordeles på forpligtelser og betalinger.

Førstnævnte er EU's juridiske forpligtelse til at bruge penge på eksempelvis tilskud eller kontrakter i enten det indeværende eller kommende år.

Betalingerne dækker udgifter, der skal betales i det indeværende år.

For 2020 har EU budgetteret forpligtelser for 168,7 milliarder euro og betalinger for 153,6 milliarder euro.

Parlamentet og EU-landene har nu 14 dage til at afgive en skriftlig godkendelse af budgettet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce