Annonce
Erhverv

EU-støtte til VisBlue skal hjælpe private med at fordoble udbytte af solceller

VisBlues showroom og testcenter i Søborg. Pressefoto

Energien fra solcelleanlæg i private hjem kan udnyttes dobbelt så godt, som den bliver i dag. Det vil firmaet VisBlue fra Aarhus gøre muligt ved at lave et batteri, som kan lagre den opsparede energi til senere brug. Idéen er så god, at den netop har hentet 50.000 euro i EU-støtte til at få udviklet en forretningsplan.

AARHUS: - Hver husstand, som har solceller, bruger faktisk kun 30-40 procent af den energi, som de indsamler. Resten sendes retur til elnettet, og herfra skal husstanden efterfølgende købe energien tilbage. Ved at sætte et batteri ind kan man i stedet hæve energiudnyttelsen til 70-80 procent, så husstanden reelt får dobbelt så meget energi ud af deres solceller.

Sådan fortæller CEO og co-founder hos VisBlue, Søren Bødker, og han fortsætter:

- Den her teknologi har som sådan været kendt i flere år. Den bruges ved store solcelleparker og vindmølleanlæg, hvor energien kan lagres til senere brug, men det, vi kan tilbyde, er at gøre teknologien tilgængelig for private.

Annonce

Nyt fra EU

Nyt fra EU leveret direkte til Erhverv+ Østjylland fra Midtjyllands kontor i Bruxelles, Central Denmark EU Office.Kontoret er ejet af Region Midtjylland, regionens 19 kommuner samt Aarhus Universitet.

Midtjyllands EU-kontor hjælper virksomheder, institutioner og offentlige myndigheder med internationalt samarbejde og internationale udviklingsprojekter.

Se mere på www.centraldenmark.eu eller kontakt det midtjyske erhvervsteam i EU på erhverv@centraldenmark.eu

Kabinettet med VisBlues solcelle-system. Pressefoto

Første skridt: Forretningsplan

Det scenarie skal de 50.000 euro i EU-støtte nu hjælpe med at realisere. Pengene skal gå til at lave en grundig forretningsplan for, hvordan firmaet skal bære sig ad med både produktion, salg og godkendelser.

Pengene kommer fra EUs såkaldte SMV-instrument, fase 1, og det er også planen, at VisBlue vil ansøge om det, der hedder fase 2, for det er nemlig her, de rigtigt store støttebeløb kan hentes:

- Nu laver vi vores forretningsplan, og med den i hånden ansøger vi så om fase 2. Her vil vi gerne ansøge om to millioner euro, som så skal bruges på at udføre forretningsplanen.

Testanlæg i Søborg

VisBlue har allerede udviklet et testbatteri, der er sat op i en helt energineutral etageejendom i Søborg, som kan ses på billedet. Her lagrer testbatteriet energien fra ejendommens solcelleanlæg, så energien udnyttes bedst muligt, og anlægget er samtidigt en måde for VisBlue at få testet deres batteri i virkeligheden. Eller som CEO'en selv udtrykker det:

- Det svarer lidt til at sparke dæk på batteriet - så ser vi, hvad det kan holde til.

Netop etageejendomme er, sammen med industrien, det marked, som VisBlue umiddelbart sigter mod, mens næste skridt er at udvikle batterier til brug i private huse også.

Fik Hjælp af CDEU

VisBlue fik i ansøgningsforløbet hjælp af CDEU:

- Vi havde selv forsøgt nogle gange at søge EU-støtte, men hver gang manglede ansøgningen lige det sidste. Derfor bad vi CDEU om hjælp, fortæller Søren Bødker, som også gerne vil anbefale andre at gå efter EU-støtten:

- Det vil jeg helt sikkert. Der er rigtigt gode midler at opnå, og så henviser jeg også meget gerne til CDEU, der gav os en god hjælp.

Vil du også gerne høre om mulighederne for EU-støtte til netop din SMV, så kan du kontakte CDEU's erhvervskonsulenter på erhverv@centraldenmark.eu

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce