Annonce
Debat

EU. Vindmøller er de bedste grænsebomme

Morten Helveg Petersen
Annonce

Energi: Et flertal på Christiansborg med regeringen i spidsen holder meget af grænsebomme. Derfor må de også være glade for den aftale, vi netop har indgået i Europa-Parlamentet, som sætter nye ambitiøse mål for vedvarende energi og energieffektivitet.

Millioner af verdens fattigste flygter eller migrerer på grund af tørke eller oversvømmelser skabt af klimaforandringer, som ødelægger deres høst og landenes økonomier. I kombination med politisk ustabilitet, er det med til at sende mennesker på flugt. Mennesker der helst ville blive i deres hjemlande.

Europa står for ca. 10 pröcent af verdens samlede CO2-udslip - og historisk set betydeligt mere. Men konsekvenserne rammer ikke os, der har skabt forureningen, så direkte. De rammer derimod dér, hvor livet i forvejen er hårdt og forstærker drømme om Europa og migrationsstrømme mod nord.

Hvis vi for alvor vil tage fat om noget, der vitterlig har betydning i flygtningedebatten, skal vi investere i den grønne omstilling og arbejde sammen på kryds og tværs i Europa.

Vi ved, at den grønne omstilling virker: I Danmark har vi siden 1990 fordoblet vores BNP uden at øge vores CO2-udslip. Det skyldes vores investeringer i energieffektivitet og i vedvarende energi. Og det har været en stor succes - både for vores klima og for vores bundlinje.

Resten af EU bør gå i Danmarks fodspor, når det kommer til effektivitet og vedvarende energi. Derfor har vi i Europa-Parlamentet netop stemt for, at 35% af EU's energi i 2030 skal stamme fra vedvarende kilder som vind, sol og vandkraft.

Vi er også blevet enige om, at vi skal være 35 procent mere energieffektive, så vi i Europa bruger mindre energi - præcis som det er tilfældet i Danmark. Det er ambitiøse mål, selvom jeg gerne havde set os gå endnu længere og sætte endnu højere mål.

Vi kan gå forrest i Danmark, men et er i regi af EU, at vi opnår de store og mærkbare forandringer. Den gode nyhed er, at vi er på rette vej i Bruxelles, og der ikke er nogen vej tilbage. Fremtiden er grøn.

I december blev EU-Parlamentet (de folkevalgte), EU-Kommissionen (embedsværket) og EU-Rådet (de nationale regeringer) enige om en ambitiøs aftale om en uhyre vigtig energieffektivisering af bygninger, som står for næsten halvdelen af vores energiforbrug - nedkøling i syd og opvarmning i nord.

Vi er lige nu ved at lægge sidste hånd på et lovforslag, som skal forbedre det indre marked for energi, så strøm fra vindmøller på Nordsøen kan sælges på det tyske marked - og omvendt. Det kan man desværre ikke i dag. Jeg står selv i spidsen for Parlamentets arbejde med netop dette forslag, som ret beset er en forudsætning for den grønne omstilling.

Vi oplever desværre, at en del medlemslande hænger i bremsen, det gælder desværre også Danmark. Så hermed en opfordring til Regeringen: Sæt den grønne overligger højere både i Bruxelles og i København. For vindmøller er langt mere effektive end grænsebomme.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce