Annonce
Aarhus

Europæisk kulturprojekt: 12-årig skriver brev til sin oldemor

Frederikke Østenkjær Lind (til venstre) og Laura Cecilie Nielsen med deres værker. I baggrunden i midten deres lærer Bente Andreasen. Foto: Flemming Krogh

Kan du arve kultur? blev to århusianske skoleklasser spurgt og svarede med collager i et stort europæisk projekt.

AARHUS: En pige på 12 år har skrevet et brev til sin oldemor, og hendes jævnaldrende klassekammerat skriver til sine kommende børn.

Det handler om vores arv og kultur. En 6. klasse fra Risskov Skole er på besøg i Kunsthal Aarhus med deres lærer Bente Andreasen. To kunstnere fra Belgien er deres sparringpartnere, Sammy Baloji, der er født i Congo, og Sven Augustijnen.

Børnene er i fuld gang og særdeles optaget af emnet og af at skabe de collager, som er opgaven. Værker, som skal fortælle om, hvad vi kan arve. Kan vi arve kultur, er overskriften for seancen.

Eleverne har været i gang hjemme i skolen, så de er forberedt på emnet og har fundet brugbare ting frem.

Det er i virkeligheden undervisning i dansk, som er i gang.

- Vi sidder ikke og skriver og læser dansk hele tiden. Vi laver projekter, tager ud og oplever og bruger det i undervisningen. Så vi cykler tit, for eksempel til Dokk1, som vi kan komme til uden at krydse en vej inde i byen. Vi er også på cykel hertil, forklarer Bente Andreasen, der ellers har en forkærlighed for korrekt dansk og tegnsætning fra sin fortid som korrekturlæser på Århus Stiftstidende.

Annonce

Projektet om kulturarven

Skoleeleverne fra Hasle og Risskov skoler er i alderen 11-15 år og deltager i Kunsthal Aarhus' skoleforløb: "Kan du arve kultur?", som er en del af det europæiske kunstprojekt "Excavating Contemporary Archaeology". Projektet er støttet af Creative Europe Culture's særlige pulje i forbindelse med European Year of Cultural Heritage 2018.Formålet med kunstprojektet er at opmuntre flere og især unge til at udforske og engagere sig i vores europæiske kulturarv og at styrke følelsen af en fælles europæisk identitet. Kunsthal Aarhus står i spidsen for projektet, som er baseret på et samarbejde mellem museer og kunstinstitutioner i fire europæiske byer: MUCEM (Marseille, Frankrig), AIR Antwerpen (Antwerpen, Belgien), Point (Nicosia, Cypern) og Kunsthal Aarhus (Aarhus, Danmark).

I alle fire lande inviteres udvalgte kunstnere til, med udgangspunkt i deres egen kunstneriske praksis, at besøge de forskellige byer og her arbejde med vores fælles kulturarv.

De to kunstnere i Aarhus er:

Sammy Baloji (f. 1978, Congo). Han udforsker etnografiske emner, arkitektur og urbanisme og producerer blandt andet installationer, skulpturer, fotos og videokunst.

Sven Augustijnen (f. 1970 Belgien) er optaget af historiografi og storytelling og producerer blandt andet film, publikationer og installationer med politiske, historiske og sociale temaer.

Elevernes værker er udstillet i 10 dage i Kunsthal Aarhus fra 28. februar.

Kunstneren Sammy Baloji ser på, at fra venstre Magne Høst, Frederik Hultmann og William Holm Malling arbejder. Foto: Flemming Krogh

Breve til oldemor og børn

Frederikke Østenkjær Lind på 12 år er det, som har skrevet til sin oldemor, og hun er godt i gang, ja, næsten færdig, med collagen.

- Jeg har skrevet, hvad jeg kan lide at lave sammen med min oldemor på 85 år. Engang spillede vi ludo. Jeg tabte, blev sur og løb grædende ud i bilen. Jeg var en dårlig taber. Men det lærte jeg af, så sådan er jeg ikke mere. Det vil jeg gerne give videre, forklarer Frederikke Lind.

Laura Cecilie Nielsen har skrevet et brev til sine kommende børn. Hun har en lille, rød bil, billeder og diamanter med på sin collage.

- Min mor kan lide at tage billeder, og min kusine er lidt en kunstner, så der har jeg inspirationen fra. Diamanter kan jeg godt lide, og bilen er med, fordi jeg kan lide biler, især Ferrarier. I brevet har jeg skrevet, at hvis man har det svært, skal man tale med andre om det, det hjælper, og så skal man elske sin næste. Og jeg siger: Hvorfor skal man være normal, når man kan være unormal, forklarer Laura Nielsen.

Kunstneren Sven Augustijnen hjælper børnene. Foto: Flemming Krogh

Jorden har du lånt

- Vi har talt meget om, hvad vi arver, forklarer Bente Andreasen.

- Jeg siger til dem, at jorden har du ikke arvet af dine bedsteforældre. Den har du lånt af dine børn, føjer hun til, mens børnene arbejder på højtryk.

Magne Høst på 13 år er i færd med en collage om Aarhus. Der er blandt andet et billede af rådhuset, en gammel bygning fra byen og Dannebrog, og så er der et brev til hans mormor.

- Hun kommer ofte til os, siger Magne Høst, der kan lide at spille fodbold og gør det i VRI.

Ved siden af ham sidder en anden VRIer, 12-årige Frederik Hultmann, der også er vild med sport, men han er taget længere væk på sin collage: Til Manchester med Uniteds hjemmebane Old Trafford og et stort logo for klubben.

- Jeg har det fra min morfar, som er engelsk og kom derfra til Danmark for mange år siden, forklarer Frederik Hultmann.

En smuk plante bliver gjort klar til collagen. Foto: Flemming Krogh

Radikalt forskellige

Dagen før havde en femte klasse fra Hasle Skole været på besøg.

- Halvdelen af eleverne var tosprogede, så de forholder sig til to kulturer. Alle skaber deres egne værker om deres egen kulturarv - hvad enten det er penge, pokemon eller juletraditioner - under kyndig ledelse af de internationalt anerkendte kunstnere Sven Augustijnen og Sammy Baloji, siger Karen Louise Juhl Christensen, der leder projektet i Kunsthal Aarhus.

Kunstneren Sammy Baloji er 40 år.

- Børnene skal erfare og udtrykke deres følelser om at være i verden og fortælle, hvad der er vigtigt i forhold til familie og venner, siger han.

- De to klassers værker har været radikalt forskellige, siger Karen Louise Juhl Christensen, der glæder sig til at se de færdige projekter og udstille dem fra 28. februar.

En dansk kunstner deltager også i det internationale projekt. Det er københavneren Amalie Schmith, som laver et lignende projekt på Cypern.

Frederikke Østenkjær Linds brev til oldemor. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling For abonnenter

Byrådsmedlem er bekymret for kulturarven: Stigende antal bevaringsværdige ejendomme rives ned

Annonce