Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Events i Kongelunden: Send bilerne ud af byen og sæt shuttlebusserne ind - mod betaling

"Vi foreslår, at der ved byens store indfaldsveje bygges parkeringshuse/-kældre, hvorfra der til dagligt kører shuttlebusser ind til centrum. Ved store events som fodboldkampe og koncerter skal shuttlebusser selvfølgelig køre derhen", skriver Hans Jørgen Petersen på vegne af Aarhus Byfælled. Tegning: Jens Nex

DEBAT: Med Vision Kongelunden har byens politikere tænkt virkeligt stort. Som borgmesteren siger: "Visionen skal række 100 år frem og have hele byens opbakning".

Heldigvis har vi også et erhvervsliv, der ligeledes tænker i miljøansvar og bæredygtighed, og her tænker vi ikke blot på de to store donorer, men også på f.eks. AGF og Tivoli Friheden.

Lige siden visionen blev lagt frem, har naboer og foreninger påpeget, at en forudsætning for at kunne udarbejde Vision Kongelunden er, at der bliver udformet en samlet trafik- og parkeringsplan for området, før der træffes beslutninger for områdets anvendelse.

Annonce

Antallet af events og koncerter (og publikummer og gæster) i Kongelunden afhænger af, hvilken løsning politikerne kan finde frem til. Jo mere radikal en løsning, desto flere events og koncerter – så enkelt er det. Vi har i vores forening udarbejdet en skitse til, hvordan en sådan radikal og visionær løsning, kan se ud.

Udgangspunktet er, at man ikke som gæst eller publikummer kan komme til Kongelunden i privatbil, kun folk med arbejdsrelateret ærinde skal have adgang til og kunne parkere dér (bortset herfra er selvfølgelig handicapparkering!).

Det er ikke godt nok, at aktørerne i området ihærdigt arbejder på at være miljøansvarlige og bæredygtige (og det gør de heldigvis!) inden for deres matrikler, de bliver også nødt til at medtænke trafikken til og fra deres aktivitet og parkering. Tidligere har tænkningen i erhvervslivet været, at det ligger uden for vores område, det tager kommunen sig af, men tiderne har ændret sig: Vil f.eks. AGF og Tivoli Friheden udvise miljøansvar og bæredygtighed, bliver de nødt til at indgå i et samarbejde med kommunen om en sådan løsning – og om nødvendigt være villige til at medfinansiere den!


Får vi ikke løst denne opgave, kommer vi til at stå med kæmpemæssige problemer.


Vi foreslår, at der ved byens store indfaldsveje bygges parkeringshuse/-kældre, hvorfra der til dagligt kører shuttlebusser ind til centrum. Ved store events som fodboldkampe og koncerter skal shuttlebusser selvfølgelig køre derhen.

Når man køber billet til en event, en koncert eller et idrætsarrangement i byen, medfølger gratis parkering i parkeringshuset og gratis adgang til den kollektive trafik. Det vil sige, at der på samtlige entrebilletter lægges en merpris, som arrangørerne afregner med den eller de ansvarlige (kommunen og/eller en privat virksomhed) for opførelsen af parkeringshusene og driften af shuttlebusserne.

Nogle vil så indvende, at byens borgere, der måske ikke har brug for parkeringshus eller shuttlebus for at komme frem til begivenheden, kommer til at betale en merpris, og det gør de, men det må være i alle borgeres interesse at få begrænset trafikken i byen, og det koster.

Andre vil indvende, at en forhøjelse af entrebilletten vil gå ud over arrangørerne, men vi tror, at alle kan se fornuften i at få løst trafik- og parkeringsproblemerne, og allerede i dag skal de fleste gæster til et arrangement jo betale parkeringsafgift, så den samlede udgift for gæsten behøver ikke nødvendigvis stige.

Jamen, en sådan løsning er yderst bekostelig for byen, vil rigtig mange indvende, og ja, det er korrekt, og netop derfor opfordrer vi til, at der nytænkes og udvikles nye samarbejdsmuligheder mellem kommunen og private investorer/private virksomheder for at løfte opgaven.

På den anden side: Får vi ikke løst denne opgave, kommer vi til at stå med kæmpemæssige problemer med øgede trafikpropper, vejanlæg, der ikke kan klare presset, naboområder, der bliver overfyldt med parkerede biler, øget støj og stress, en forringet folkesundhed – og en dårligere by at bo i miljømæssigt.

Dette er selvfølgelig blot en skitse til et løsningsforslag, men det er vores håb, at byens politikere kan se pointen og vil indgå i en konstruktiv dialog med os og byens borgere om emnet. Ligeledes er det vores håb, at vores lokale medier vil tage ideen op og følge op på den, så vi kan få en bred debat i byen om trafik og parkering.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce