Annonce
Danmark

Exoskelet kan skære næsten halvdelen af belastningen væk

Kasse efter kasse skal fyldes på hylderne, og med tiden kan det være hårdt for kroppen. Men måske et exoskelet kan hjælpe ansatte i supermarked. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
En ny dansk undersøgelse viser, at exoskeletter potentielt kan skære 45 procent af belastningen væk, når medarbejdere i supermarkeder får dem på, inden at de skal fylde butikshylderne.

Teknologi: Forestil dig, at du dagen lang skal fylde bananer, agurker, mælk og brød på hylderne i supermarkedet. Også på de øverste hylder.

Selv om hver enkel kasse muligvis ikke vejer så meget, vil du nok blive godt øm i kroppen af de mange gentagelser. På sigt kan du måske endda få smerter eller i yderste tilfælde skader og nedslidning.


Faktisk kunne vi se, at exoskeletter havde en negativ effekt i nogle få tilfælde, fordi de blev anvendt forkert.

Bo Seiferheld, AAU


Sådan er virkeligheden for tusindvis af medarbejdere i danske supermarkeder. Men måske er løsningen lige om hjørnet.

Forskere fra Aalborg Universitet har ved hjælp af komplicerede computermodeller af den menneskelige krop undersøgt, om exoskeletter kan reducere belastningen for medarbejdere i supermarkeder.

Det fortæller Bo Seiferheld. Han var en af hovedkræfterne bag undersøgelsen, og har en kandidat i idrætsteknologi fra Aalborg Universitet.

- Vi kunne se, at man ved optimal indstilling og brug af et exoskelet til skuldrene kunne reducere belastningen af skuldermuskulaturen med op til 45 procent, fortæller han.

Annonce

Skal bruges korrekt

Mest effektivt var det, når medarbejderne skulle håndtere varer i skulder- og hovedhøjde.

Og afgørende for potentialet var, at exoskeletterne blev indstillet korrekt, både i forhold til arbejdsopgave og den person, der bærer det.

- Faktisk kunne vi se, at exoskeletter havde en negativ effekt i nogle få tilfælde, fordi de blev anvendt forkert, fortæller Bo Seiferheld.

Han peger dermed på, at det er afgørende, at man uddanner medarbejderne i at anvende hjælpemidlet korrekt, før det for alvor rykker ind i supermarkederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

Annonce